Donald Trump gir CIA ordre om å innstille all støtte til «opprørerne» i Syria

7
Timber Sycamore: Amerikanske soldater i Syria

Etter at USA i over seks år har støttet de jihadistiske militsene i Syria finansielt og militært har president Donald Trump nå gitt CIA ordre om å innstille all slik støtte.

Offisielt ble programmet for å væpne og trene militser til å kjempe mot den syriske armeen vedtatt av Barack Obamas regjering i 2012 eller 2013. Etter samtaler med Russland har Det hvite hus bestemt at dette programmet skal avsluttes. Dette meldte Al Masdar News 19. juli 2017.

Amerikanske soldater i Syria

Dagen etter er nyheten også omtalt i Washington Post, The Independent og andre nyhetsmedier.

WP skriver:

Officials said the phasing out of the secret program reflects Trump’s interest in finding ways to work with Russia, which saw the anti-Assad program as an assault on its interests. The shuttering of the program is also an acknowledgment of Washington’s limited leverage and desire to remove Assad from power.

Dette CIA-programmet går under navnet Timber Sycamore, og har også blitt støttet av blant annet Qatar, Jordan og Tyrkia.

Det var New York Times som skrev dette 23. januar 2016. Og avisa skrev blant annet:

Since then, the CIA and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute weapons and large sums of money, and the CIA takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.

Allerede i 2016 var det klart at dette programmet ikke virket etter hensikten. Pentagon-tidsskriftet War on the Rocks skrev:

By most accounts, America’s efforts to covertly train and supply moderate rebels in Syria aren’t going so well. Apart from the obvious (Assad is still firmly entrenched in power and continuing to receive ever-growing external support), The New York Times recently reported that some arms provided by the Central Intelligence Agency (CIA) and Saudi Arabia haven’t quite reached their intended targets. According to the report, some individuals in Jordan’s intelligence bureau — ostensibly partnering to funnel weapons to Assad’s opponents — stole weapons destined for U.S.-backed rebels and instead sold them on the black market.

Wikipedia har en omfattende omtale av Timber Sycamore her.

Avslutninga av programmet vil få umiddelbare og alvorlige virkninger for den såkalte Free Syrian Army i det sørlige Syria.

Norge deltar som kjent i USAs operasjoner i det sørlige Syria, men regjeringa Solberg har vært notorisk uvillig til å fortelle hva styrkene gjør og hvem de samarbeider med. I prinsippet kan Trumps ordre få konsekvenser også for det norske «bidraget».

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

 1. Har vi grunn til å stole på dette? Det stemmer dårlig med amerikansk opptrapping i diverse sammenhenger både i Afghanistan og i Syria. I Syria er det riktignok støtten til kurdere som øker, med bygging av baser/flyplasser i kurdisk kontrollerte områder.

  Dette virker mest som villedning om hva USA virkelig har for planer i Syria. Eller kan det være i forståelse med Putin at Syria skal balkaniseres og stykkes opp?

  • Geir Ivar Jørgensen: Om Syria blir ‘balkanisert’ eller stykket opp kan umulig gjøre ting verre. Syria og omliggende land er jo ikke annet enn resultatet av blyantstreker på kartet, foretatt av vinnerne av 1.verdenskrig. (Churchill: ‘I made Jordan with a stroke of the pen’) Dette var begynnelsen på misæren fordi slike grenser ikke eksisterte under det tapende osmanske riket. Da fikk krigsherrer, klanledere og utallige retninger innen islam holde på med det de kan best, nemlig sloss seg imellom, i ca. 600 år uten å plage ‘vesten’ hverken med innvandring eller terror, eller en middelaldersk lovgivning. Dette burde de fått fortsette med, og hvis Trumps siste utspill kan bidra her så er det bra. Selv om det altså kan støtte en USA-utdannet øyenlege . Siste ledd i et selvopprettet dynasti. Alltid ulastelig i sine armanidresser.

 2. Ja!

  Jeg velger å anta at det er det,det står der.
  CIA skal «pakke» sammen.!
  Mulig – muligens kan vi se en forandring med tanke på USA sin krigføring i Syria.

 3. Når USA og Saudi Arabia samarbeider om å trene opp og bevepne opprørere i Syria, så må man selvfølgelig kunne spørre om det er slik at USA og Saudi Arabia virkelig samarbeider om å støtte demokrati og menneskerettigheter i Midt-Østen (feks i Syria og Jemen). Mulig at mange i Norge tror på en slik eventyrfortelling, eller at mange rett og slett gir blaffen i det som skjer i Midt-Østen (til tross for at det skaper store flyktningestrømmer til Europa og også terror-handlinger i Europa).

  Dessuten kan vi se at det nesten ikke er krigføring mellom IS og Israel, ganske pussig, men det bekrefter at det foregår et dobbeltspill her.

  Det er nå kamper mellom ulike opprørsgrupper i Syria.
  ABC nyheter (NTB) forteller om det: Det foregår kamper mellom de to største opprørsgruppene i Idlib-provinsen
  https://www.abcnyheter.no/nyheter/2017/07/16/195317541/sammenstot-mellom-opprorere-i-syria

  Når krybben er tom bites hestene sies det. Det er mulig at USA eller Trump innser at det er en fare for indre stridigheter mellom opprørere, noe som undergraver kampen mot Assad (ABC: Større sammenstøt mellom de to tidligere allierte partene kan påvirke deres kamp mot president Bashar al-Assad).

  Kampene om Mosul og Raqqa dreier seg om at en opprørsgruppe (kurderne) med støtte fra USA nedkjemper IS-kalifatet. Det er ikke så veldig fristende for jihadister å lenger skulle motta støtte fra USA og Saudi Arabia når de i neste omgang vet at de vil bli slaktet ned slik vi nå ser det i Mosul og Raqqa. Opp som en løve og ned som en skinnfelle.

  Det ser ut som å være et mønster her: først støtter USA jihadister som erobrer nytt land og som nedkjemper USAs fiender, deretter nedkjemper USA disse jihadister (eller fordiver dem til en ny slagmark) og USA overtar deretter kontrollen over jihadistenes landområder og blir værende i disse områder under påskudd av å skulle forhindre at nye jihadister dukker opp i disse trakter.

 4. Det betyr antagelig at kommandoen over Syriakrigen skal overlates til Pentagon. CIA-sjef Brennans kjæledegge, proxyene i Syria, har kastet lite av seg og kostet svimlende summer. Slikt er ikke Trumps politikk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.