Forskningsrapport med knusende kritikk av tysk presse

3

Tyske medier mislyktes i å rapportere objektivt om flyktningkrisa og bidro til å forsterke splittelsen i landet. Dette er den nådeløse konklusjonen i en rapport som ble publisert i Tyskland i forrige uke. Rapporten bygger på et omfattende arbeid utført av ei gruppe under ledelse av Professor Michael Haller fra Hamburg Media School. Analysen er gjort på oppdrag av Otto Brenner Stiftung, som er etablert av den store fagorganisasjonen IG Metall.

Michael Haller er vitenskapelig direktør for Det europeiske instituttet for journalistikk- og kommunikasjonsforskning.

Gruppa har studert 35.000 artikler som ble publisert på toppen av flyktningkrisa i 2015 og 2016. Den konsentrerte seg om de store nasjonale avisene og 80 regionale aviser. Den så også på de store online mediene.

Rapporten sier at journalistene ukritisk gjorde regjeringas agenda til sin, og nesten utelukkende ”presenterte elitens meninger”. To tredeler av intervjuene var med folk med tilknytning til regjeringa. Opposisjonspolitikere derimot, enten det var fra Linke eller det høyreorienterte AfD, ble sjelden sitert. Svært mange av artiklene ble skrevet i en følelsesmessig stil. I rapporten heter det: «Store deler av journalistene har ignorert sin yrkesrolle og den opplysende rollen til mediene de jobber i.»

Den skarpeste kritikken i rapporten går ut at journalistene ukritisk omfavnet begrepet ”Willkommenskutur” og at det fikk en kvasireligiøs betydning. Det ble viktig å framstille Tyskland og tyskerne i et positivt lys. De som ikke aksepterte dette ble framstilt i et negativt lys og omtalt med forakt. Ikke før seint i 2015 begynte journalistene å fange opp den uroen som vanlige folk følte, som igjen ble til følelse av fremmedgjøring og raseri. Ifølge rapporten var det først etter episoden nyttårsaften 2015 i Köln at kritiske stemmer fikk komme mer til orde.

Rapporten er foreløpig mottatt svært lavmælt og forsiktig i tysk presse, slik som her i Die Zeit.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. «Forskningsrapport med knusende kritikk av tysk presse.»

  Og nylig avdøde Udo Ulfkottes bok «Journalists for Hire: How the CIA Buys the News» er fortsatt «Currently Unavailable» på Amazon.

  – På tross av at Amazon oppgir utgivelsesdato «15 May 2017». Men boken HAR ALDRI UTKOMMET.

  Her en kommentar på Amazon (ikke min):
  «overt deceit by sellers
  Too bad that Amazon and the CIA are suppressing its re-publication or distribution in all English-speaking countries. That proves its contents as truth. I ordered this when Amazon-UK said there were some available and now it says «unavailable». So much for reserving mine. That is deceitful and will not be forgotten. Truth will have its sweet revenge.»

  Jf. https://www.amazon.co.uk/Journalists-Hire-How-Buys-News/dp/1944505458/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1501359384&sr=1-1&keywords=udo+ulfkotte

  – Lurer nesten på om noen nærmest saboterer utgivelsen?? ;-]

  På Amazon står det: «You purchased this item on 28 Oct 2016. » og «Ordered on 28 October 2016» – og tilbud om å «buy it again». Men forsøk på å kjøpe igjen leder kun til «Currently Unavailable» igjen. – Pussig. #-]

  Men boken har vært bestselger på tysk.

 2. Takk Steigan for denne viktige artikkelen.

  Et viktig utsagn i dette er at journalister ukritisk gjorde regjeringens agenda til sin egen agenda.

  Mon tro om det bare gjelder flyktningene som kom?
  Kan det også gjelde vestens innblanding i Midtøsten?

  Hva med norsk presse?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.