Forskningsrapport med knusende kritikk av tysk presse

0

Tyske medier mislyktes i å rapportere objektivt om flyktningkrisa og bidro til å forsterke splittelsen i landet. Dette er den nådeløse konklusjonen i en rapport som ble publisert i Tyskland i forrige uke. Rapporten bygger på et omfattende arbeid utført av ei gruppe under ledelse av Professor Michael Haller fra Hamburg Media School. Analysen er gjort på oppdrag av Otto Brenner Stiftung, som er etablert av den store fagorganisasjonen IG Metall.

Michael Haller er vitenskapelig direktør for Det europeiske instituttet for journalistikk- og kommunikasjonsforskning.

Gruppa har studert 35.000 artikler som ble publisert på toppen av flyktningkrisa i 2015 og 2016. Den konsentrerte seg om de store nasjonale avisene og 80 regionale aviser. Den så også på de store online mediene.

Rapporten sier at journalistene ukritisk gjorde regjeringas agenda til sin, og nesten utelukkende ”presenterte elitens meninger”. To tredeler av intervjuene var med folk med tilknytning til regjeringa. Opposisjonspolitikere derimot, enten det var fra Linke eller det høyreorienterte AfD, ble sjelden sitert. Svært mange av artiklene ble skrevet i en følelsesmessig stil. I rapporten heter det: «Store deler av journalistene har ignorert sin yrkesrolle og den opplysende rollen til mediene de jobber i.»

Den skarpeste kritikken i rapporten går ut at journalistene ukritisk omfavnet begrepet ”Willkommenskutur” og at det fikk en kvasireligiøs betydning. Det ble viktig å framstille Tyskland og tyskerne i et positivt lys. De som ikke aksepterte dette ble framstilt i et negativt lys og omtalt med forakt. Ikke før seint i 2015 begynte journalistene å fange opp den uroen som vanlige folk følte, som igjen ble til følelse av fremmedgjøring og raseri. Ifølge rapporten var det først etter episoden nyttårsaften 2015 i Köln at kritiske stemmer fikk komme mer til orde.

Rapporten er foreløpig mottatt svært lavmælt og forsiktig i tysk presse, slik som her i Die Zeit.

Forrige artikkelItalia vil stanse menneskesmugling fra Libya
Neste artikkelSaudi-investor kjøper The Independent
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).