Forskningsrapport med knusende kritikk av tysk presse

0

Tyske medier mislyktes i å rapportere objektivt om flyktningkrisa og bidro til å forsterke splittelsen i landet. Dette er den nådeløse konklusjonen i en rapport som ble publisert i Tyskland i forrige uke. Rapporten bygger på et omfattende arbeid utført av ei gruppe under ledelse av Professor Michael Haller fra Hamburg Media School. Analysen er gjort på oppdrag av Otto Brenner Stiftung, som er etablert av den store fagorganisasjonen IG Metall.

Michael Haller er vitenskapelig direktør for Det europeiske instituttet for journalistikk- og kommunikasjonsforskning.

Gruppa har studert 35.000 artikler som ble publisert på toppen av flyktningkrisa i 2015 og 2016. Den konsentrerte seg om de store nasjonale avisene og 80 regionale aviser. Den så også på de store online mediene.

Rapporten sier at journalistene ukritisk gjorde regjeringas agenda til sin, og nesten utelukkende ”presenterte elitens meninger”. To tredeler av intervjuene var med folk med tilknytning til regjeringa. Opposisjonspolitikere derimot, enten det var fra Linke eller det høyreorienterte AfD, ble sjelden sitert. Svært mange av artiklene ble skrevet i en følelsesmessig stil. I rapporten heter det: «Store deler av journalistene har ignorert sin yrkesrolle og den opplysende rollen til mediene de jobber i.»

Den skarpeste kritikken i rapporten går ut at journalistene ukritisk omfavnet begrepet ”Willkommenskutur” og at det fikk en kvasireligiøs betydning. Det ble viktig å framstille Tyskland og tyskerne i et positivt lys. De som ikke aksepterte dette ble framstilt i et negativt lys og omtalt med forakt. Ikke før seint i 2015 begynte journalistene å fange opp den uroen som vanlige folk følte, som igjen ble til følelse av fremmedgjøring og raseri. Ifølge rapporten var det først etter episoden nyttårsaften 2015 i Köln at kritiske stemmer fikk komme mer til orde.

Rapporten er foreløpig mottatt svært lavmælt og forsiktig i tysk presse, slik som her i Die Zeit.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.