Italia vil stanse menneskesmugling fra Libya

0
De fleste "båtflyktningene" som kommer til Italia er økonomiske migranter

Den italienske regjeringa under ledelse av statsminister Paolo Gentilloni har vedtatt å sette inn skip for å stanse menneskesmuglinga fra Libya. Det har kommet 93.000 migranter til Italia i løpet av første halvår 2017. Det er en økning på 17% fra 2016.

Italia har bedt resten av EU om hjelp til å løse problemet. Men slik hjelp har ikke kommet. Landet har derfor bestemt seg for å gå til det skrittet å prøve å stoppe smuglinga ved kysten av Libya.

Dette skriver flere italienske aviser, blant annet La Stampa.

Corriere della sera skriver at det vil bli satt inn minst seks marinefartøyer, fly og droner i denne aksjonen.

På grunn av den krigen ikke minst Norge førte mot Libya i 2011, har landet ingen regjering som kontrollerer hele territoriet. Det er konkurrerende regjeringer og områder som er under kontroll av IS og andre jihadistgrupper. Italia har en avtale med den FN-godkjente regjeringa i Libya, men det er usikkert hvor effektiv den er.

Men Gentilloni har gjort det klart at Italia kommer til å gjennomføre denne aksjonen uansett. Målet er å stanse båtene i libysk farvann for å føre dem tilbake til land i Libya.

I 2015 var flertallet i migrantene i Middelhavet flyktninger fra Syria som kom til Hellas. Det er ikke situasjonen nå. Nå er det 84% som kommer til Italia. Om lag 15% av dem som kommer til Italia denne veien er fra Nigeria, deretter følger Bangladesh, Guinea, Elfenbenskysten og Gambia. Dette er land med store økonomiske problemer og politiske konflikter, men de er ikke blant de landa som er anerkjent som land med store flyktninggrupper.

Det store flertallet av migrantene vil neppe komme til å bli regnet som flyktninger med krav på beskyttelse etter flyktningkonvensjonen. Men menneskesmuglerne gambler på at Europa ikke vil klare å behandle alle disse migrantene, og at de derfor vil bli boende i årevis.

Italiensk mafia er storprofittører på menneskesmuglinga. De har også lykkes i å sikre seg penger fra de statlige mottaksmillionene. Et av de største flyktningesentrene i Italia har vært i hendene på den italienske mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta i mer enn et tiår, sier det italienske politiet.

Libyske myndigheter hevder også at vestlige NGOer betaler menneskesmuglerne penger direkte for å frakte mennesker til Italia.

Mafiaen bruker også immigrantene i det som må kalles slaveliknende arbeidsforhold. Italiensk fagbevegelse anslår at mellom 300.000 og 400.000 afrikanske arbeidere er utsatt for denne formen for illegalt kontraktarbeid, som kalles caporalato. Italiensk politi sier at den sicilianske Cosa Nostra-mafiaen samarbeider med en kriminell gjeng fra Nigeria, som kalles Vikings, og at de nå kontrollerer narkotikaomsetninga og sexhandelen i Palermo. Bare 10% av migrantene som kommer til Italia er kvinner, men det er anslått at 80% av de nigerianske kvinnene som kommer til Italia havner i prostitusjon.

Italiensk mafia regner nå menneskesmugling som mer lukrativt enn narkohandel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.