Italia vil stanse menneskesmugling fra Libya

4
De fleste "båtflyktningene" som kommer til Italia er økonomiske migranter

Den italienske regjeringa under ledelse av statsminister Paolo Gentilloni har vedtatt å sette inn skip for å stanse menneskesmuglinga fra Libya. Det har kommet 93.000 migranter til Italia i løpet av første halvår 2017. Det er en økning på 17% fra 2016.

Italia har bedt resten av EU om hjelp til å løse problemet. Men slik hjelp har ikke kommet. Landet har derfor bestemt seg for å gå til det skrittet å prøve å stoppe smuglinga ved kysten av Libya.

Dette skriver flere italienske aviser, blant annet La Stampa.

Corriere della sera skriver at det vil bli satt inn minst seks marinefartøyer, fly og droner i denne aksjonen.

På grunn av den krigen ikke minst Norge førte mot Libya i 2011, har landet ingen regjering som kontrollerer hele territoriet. Det er konkurrerende regjeringer og områder som er under kontroll av IS og andre jihadistgrupper. Italia har en avtale med den FN-godkjente regjeringa i Libya, men det er usikkert hvor effektiv den er.

Men Gentilloni har gjort det klart at Italia kommer til å gjennomføre denne aksjonen uansett. Målet er å stanse båtene i libysk farvann for å føre dem tilbake til land i Libya.

I 2015 var flertallet i migrantene i Middelhavet flyktninger fra Syria som kom til Hellas. Det er ikke situasjonen nå. Nå er det 84% som kommer til Italia. Om lag 15% av dem som kommer til Italia denne veien er fra Nigeria, deretter følger Bangladesh, Guinea, Elfenbenskysten og Gambia. Dette er land med store økonomiske problemer og politiske konflikter, men de er ikke blant de landa som er anerkjent som land med store flyktninggrupper.

Det store flertallet av migrantene vil neppe komme til å bli regnet som flyktninger med krav på beskyttelse etter flyktningkonvensjonen. Men menneskesmuglerne gambler på at Europa ikke vil klare å behandle alle disse migrantene, og at de derfor vil bli boende i årevis.

Italiensk mafia er storprofittører på menneskesmuglinga. De har også lykkes i å sikre seg penger fra de statlige mottaksmillionene. Et av de største flyktningesentrene i Italia har vært i hendene på den italienske mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta i mer enn et tiår, sier det italienske politiet.

Libyske myndigheter hevder også at vestlige NGOer betaler menneskesmuglerne penger direkte for å frakte mennesker til Italia.

Mafiaen bruker også immigrantene i det som må kalles slaveliknende arbeidsforhold. Italiensk fagbevegelse anslår at mellom 300.000 og 400.000 afrikanske arbeidere er utsatt for denne formen for illegalt kontraktarbeid, som kalles caporalato. Italiensk politi sier at den sicilianske Cosa Nostra-mafiaen samarbeider med en kriminell gjeng fra Nigeria, som kalles Vikings, og at de nå kontrollerer narkotikaomsetninga og sexhandelen i Palermo. Bare 10% av migrantene som kommer til Italia er kvinner, men det er anslått at 80% av de nigerianske kvinnene som kommer til Italia havner i prostitusjon.

Italiensk mafia regner nå menneskesmugling som mer lukrativt enn narkohandel.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

 1. Det er ikke bare menneskesmuglerne,som satser på at nykommerne blir boende i årevis.

  Og-det er ikke bare grensene i havet ved Libya som nå skal kontrolleres.

  En edruelig beskrivelse av tilstandene i og rundt EU kan leses i en tekst i The Telegraph,av Janet Daley.:
  «De frie grensepasseringer i Europa vil ta slutt.Spørsmålet er om det vil skje i ordnede former,eller i kaos. »

  EU har bestemt at Dublin-regelverket skal gjelde.De 100.000 nyankomne i Italia skal få søknaden behandlet der.
  De blir ikke omfordelt,da de kommer i tillegg til de 160.000 som skulle vært omfordelt.

  Status er da ,at det foregår kontroller allerrede.F.eks. mellom Tyskland og Danmark.Og de kan intensiveres,uten at -borgere med vanlig legitimasjon hindres fra å reise.

  Og det angivelig utenkelige-siling før ankomst Europa- diskuteres -om noe retningsløst.Samtidig er det presserende nå utsendelse av personer med papir på at de er uønsket.Selv Aftenposten ser i dagens leder ut til å forstå dette.

  Den økende -migrasjon er altså ikke et vellykket konsept-selv for de som mener de 4 friheter er urokkelige.
  Det er bare NGO -ene som taler for åpnere grenser.Konsekvensene er da,at de arbeider for den kaotiske løsning.
  Resultatet blir fort at de hjelper de styrende koalisjoner med å innføre enda mer sensur og kontroll av uønskede elementer i den herboende befolkning.I tillegg til et ødelagt arbeidsliv.

  NGO-ene arbeider m.a.o. for at jordens ellendigheter skal fordeles likt.Ikke for at rikdommene skal fordeles likere.

  En underlig form for medmenneskelighet,for ikke å si sosialisme.

 2. Merkelig at dette ikke har startet tidligere.
  Virker ganske åpenbart at dette er en metode som kan bidra til å få slutt på båttrafikken. I dag plukker man jo dem opp ved kysten av Libya og ferges derifra.

  Om målet er å stanse tilstrømningen må man jo slutte med denne fergetrafikken.

  • Her er det flere faktorer som spiller inn, og igjen kan man skylde mye av tregheten i systemet på at bare den ene siden av debatten får føres i offentlighet. Du finner så godt som ingen vestlige beslutningstakere som er villige til å utsette seg selv for dårlig publisitet, ihvertfall ikke uten solid ryggdekning, og dette fører til at fergetrafikken vil vedvare så lenge handlingen er definert som godhet. Men når problemene til slutt blir så åpenbare at den alllmenne oppfatning av situasjonen også endrer seg, vil en beslutning om å stanse den førte politikken bli det mest anstendige og naturlige valget for alle involverte parter. Det er tross alt en viss forskjell på å redde flyktninger i havsnød, og å være mafiaens nyttige idioter ved å smugle kriminelle over sundet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.