Tyrkia går inn i Qatar-konflikten

0

Konflikten på Den arabiske halvøya har sprengkraft i seg til å utløse en krig mellom oljestatene. Qatar, med sin hær på 12.000 mann, har små muligheter til å stå imot Saudi-Arabias overlegne flyvåpen, deres avanserte amerikanske våpen og deres leiesoldater. Men nå rykker Tyrkia inn i konflikten.

President Recep Tayyip Erdoğan forlanger at blokaden av Qatar opphører og han har lovt å sende tyrkiske styrker til den lille oljestaten ved Persiabukta. Tyrkia har fra før en millitærbase der, men nå har Erdoğan sørget for at parlamentet i Ankara har gitt ham formelle muligheter til å sende så mange soldater han måtte ønske.

Erdoğan krever at Saudi-Arabia begynner å oppføre seg som vokteren av de hellige stedene og øyeblikkelig opphever blokaden. «Vi vil ikke svikte våre brødre i Qatar,» sa den tyrkiske presidenten.

Qatar er verdens største produsent av naturgass, og et par av de landene som nå står imot Qatar er fullstendig avhengig av denne gassen for å holde sine samfunn gående. Det gjelder både Oman og De forente arabiske emiratene. Særlig emiratene ville være ille ute dersom Qatar skulle stenge gasskranene. Da ville bokstavelig talt lyset slukke i Dubai.

Det Qatar-eide al-Jazeera hevder at det lovforslaget i USA som truer med sanksjoner mot Qatar ble fremmet av kongressmedlemmer som hadde mottatt 1 million dollar fra lobbyister knyttet til Israel, Saudi-Arabia og emiratene.

Alliansen mellom Israel og Saudi-Arabia viser seg på stadig nye måter, og det er ganske uvant at pro-israelske grupper som Foundation for Defense of Democracies (FDD) kommer ut med artikler til fordel for Saudi-Arabia og driver lobby for Riyadh på Capitol Hill.

The Intercept skriver at den pro-israelske tenketanken FDD har samarbeidet med emiratene mot Qatar.

FDD er finansiert av den pro-israelske milliardæren Sheldon Adelson, en venn og alliert av Benjamin Netanyahu, og er en av de største donorene i USA. Et samarbeid mellom dem og en arabisk oljestat er ganske uvanlig, eller i hvert fall fram til nå.

The Intercept viser spesielt til den nære og vennskaplige epostkontakten mellom Mark Dubowitz, sjefen for FDD og Yousef Al-Otaiba, emiratenes ambassadør i USA.

Det nye strategiske landskapet i Midt-Østen, som blir mer og mer tydelig er preget av aksen mellom Israel og Saudi-Arabia og deres samarbeid om å bekjempe Iran. Og da tvinges Tyrkia til å spille mer eller mindre på samme side som Iran.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.