Tusentalls drepte i Kasai-regionen i Kongo

0

Kongolesiske sikkerhetsstyrker og militsmedlemmer som kjemper mot hverandre har drept minst 3.383 mennesker i Kasai-regionen, sier den katolske kirkens representanter i Den demokratiske republikken Kongo. Dette skriver africanews, og fortsetter:

The United Nations had previously said hundreds died in the violence. The church report also said Democratic Republic of Congo’s national army was responsible for destroying 10 villages.

Kasai-region er svært rik på mineralressurser, og er blant annet en stor produsent av diamanter og kobolt. Et estimat sier at verdien av Kongos naturressurser er beregnet til 24.000 milliarder dollar, eller om lag en tredel av verdens samlede BNP for ett år.

Den demokratiske republikken Kongo er kanskje et av de rikeste i verden fra naturens side, så rikt som landet er på sjeldne mineraler og andre naturressurser. Ikke minst derfor har landet vært herjet av imperialistiske makter og lokale krigsherrer og bander. På 1990-tallet ble landet rammet av det som kalles «Afrikas verdenskrig» der flere afrikanske land dels på egenhånd og del som stedfortredere for andre makter førte en hensynsløs krig som tok livet av millioner av mennesker. Typisk nok er det ingen som riktig vet hvor mange. Det er blitt hevdet at det var så mange som 5,4 millioner, men en studie fra 2010 dro dette tallet i tvil og mente at det riktige tallet var omtrent halvparten, altså 2,7 millioner.

Uansett tilsvarer det halvparten av Norges befolkning, og likevel er det hele nærmest udokumentert og ingen skyldige stilt til ansvar. Nå er det igjen drept tusentalls i Kongo, og det når knapt nok opp i det internasjonale nyhetsbildet.

Derimot er vi svært avhengig av de sjeldne mineralene som graves ut av Kongos jord, til dels av barn og til dels med bare hender. Fordi det er disse mineralene som gjøre det mulig å lage iPhone og andre elektroniske enheter som vi har gjort oss så avhengige av.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSaudi-Arabia vil strupe Qatar
Neste artikkelUrimelig refusjon fra NRK.no – Klage til Pressens faglige utvalg
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).