Tusentalls drepte i Kasai-regionen i Kongo

5

Kongolesiske sikkerhetsstyrker og militsmedlemmer som kjemper mot hverandre har drept minst 3.383 mennesker i Kasai-regionen, sier den katolske kirkens representanter i Den demokratiske republikken Kongo. Dette skriver africanews, og fortsetter:

The United Nations had previously said hundreds died in the violence. The church report also said Democratic Republic of Congo’s national army was responsible for destroying 10 villages.

Kasai-region er svært rik på mineralressurser, og er blant annet en stor produsent av diamanter og kobolt. Et estimat sier at verdien av Kongos naturressurser er beregnet til 24.000 milliarder dollar, eller om lag en tredel av verdens samlede BNP for ett år.

Den demokratiske republikken Kongo er kanskje et av de rikeste i verden fra naturens side, så rikt som landet er på sjeldne mineraler og andre naturressurser. Ikke minst derfor har landet vært herjet av imperialistiske makter og lokale krigsherrer og bander. På 1990-tallet ble landet rammet av det som kalles «Afrikas verdenskrig» der flere afrikanske land dels på egenhånd og del som stedfortredere for andre makter førte en hensynsløs krig som tok livet av millioner av mennesker. Typisk nok er det ingen som riktig vet hvor mange. Det er blitt hevdet at det var så mange som 5,4 millioner, men en studie fra 2010 dro dette tallet i tvil og mente at det riktige tallet var omtrent halvparten, altså 2,7 millioner.

Uansett tilsvarer det halvparten av Norges befolkning, og likevel er det hele nærmest udokumentert og ingen skyldige stilt til ansvar. Nå er det igjen drept tusentalls i Kongo, og det når knapt nok opp i det internasjonale nyhetsbildet.

Derimot er vi svært avhengig av de sjeldne mineralene som graves ut av Kongos jord, til dels av barn og til dels med bare hender. Fordi det er disse mineralene som gjøre det mulig å lage iPhone og andre elektroniske enheter som vi har gjort oss så avhengige av.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Jeg tror krig som oftest har sin årsak i at noen vil utrydde hellig liv/utrydde Gud. Man må ofte holde tunga rett i munnen for å finne ut hvem som er hvem, men gudsutrydderne går som oftest løs på fienden ved å si at de dreper djevelen.

    Hellige som forsvarer seg tyr ikke til slike voldelige beskrivelser, men de kaller fienden for djevler noen ganger. De som dreper hellig liv, ledes og/eller styres av åndsparasitter, f.eks. psykologer, psykologiprofessorer, ormeyngel og fjertefølje, samt muligens også noen psykiatere.

  2. De konkrete alliansene kan nok ha endra seg siden jeg skreiv denne artikkelen i 2008, men for de interesserte kan denne artikkelen jeg skreiv i 2008 være illustrerende for hvordan konflikten i Kongo, i likhet med fleste andre konfliktene i Afrika, består av en sammenveving av lokale etnisk-politiske konflikter, med regional statsrivalisering og stormaktsrivalisering som en drivende kraft på øverste nivå i konflikten.

  3. Det er nok en meget klar grunn til at omverdenen, passivt og noe kynisk, ikke bryr seg så mye om at afrikanere, med eller uten hjelp av andre, dreper hverandre i så store mengder: Det er aldri fare for at de skal bli utryddet. Tvert om så øker de likevel i folketall mye mer enn vår planet har godt av. Overproduksjon av barn som etter hvert blir ‘overflødige’ er i ferd med å utvikle seg til et verdensproblem som bringer jorden i kne. Jeg tror at løsningen er at dette problemet blir tatt alvorlig og at man starter arbeidet akkurat der.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.