Theresa May gamblet og tapte

0
Foreløpige opptellingsresultater tidlig 9. juni 2017

Den konservative statsministeren Theresa May utløste nyvalg for å sikre seg det hun trodde ville bli et sterkt og sikkert mandat. Det viste seg å være en stor feilberegning. I stedet for å vinne et sterkt mandat, tapte hun flertallet og måtte se at Labour med Jeremy Corbyn i spissen vant krets etter krets fra toryene. Hennes egne partikolleger kaller valgkampen til May for «katastrofal».

Foreløpige opptellingsresultater tidlig 9. juni 2017

I motsetning til May gjorde Corbyn en svært god valgkamp, og ikke minst viser det seg at han klarte å få stor oppslutning blant unge velgere. Den siste meningsmålinga fra ICM før valget viste at av dem mellom 18 og 24 år som planla å stemme hadde Labour 67% oppslutning mot toryenes 16%. Det var særlig Corbyns løfte om å fjerne studieavgiftene som gjorde utslaget, men det generelle budskapet må også ha gått hjem hos de unge.

De ledende mediene var stort sett fiendtlige til ham og bookmakerne levnet ham ikke store sjanser, men han lyktes bokstavelig talt mot alle odds å vinne en betydelig framgang for Labour.

Rett før valget ble Storbritannia rammet av to terroraksjoner fra islamistiske ekstremister – i Manchester og London. Ofte fører slike hendelser til at folk samler seg om det bestående, men det har altså ikke skjedd i Storbritannia denne gangen.

Toryene er riktignok fortsatt største parti, med over 2,5 millioner flere stemmer enn Labour og kanskje 50 mandater mer. Men Labour tok så mye innpå at det vil endre den politiske situasjonen i Storbritannia. Dagen etter valget ser det mest ut til at det vil blli et såkalt «hung parliament» (hengt parlament), det vil si en situasjon der ikke noe parti har flertall, slik situasjonen var i 1974 og 2010.

UKIP er en av valgets tapere. Scottish National Party har også tapt, både til Labour, de liberale og til de konservative.

Mest sannsynlig vil dette svekke Storbritannia i de viktige brexit-forhandlingene med EU, men det vil også legge hindringer i veien for dem som ønsker at landet skal kaste seg ut i nye krigseventyr sammen med USA.

Forrige artikkelDe hvite hjelmene til al-Qaida på NRK
Neste artikkelIsraelske agenter ga seg ut for å være CIA for å rekruttere jihadister
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).