Theresa May gamblet og tapte

0
Foreløpige opptellingsresultater tidlig 9. juni 2017

Den konservative statsministeren Theresa May utløste nyvalg for å sikre seg det hun trodde ville bli et sterkt og sikkert mandat. Det viste seg å være en stor feilberegning. I stedet for å vinne et sterkt mandat, tapte hun flertallet og måtte se at Labour med Jeremy Corbyn i spissen vant krets etter krets fra toryene. Hennes egne partikolleger kaller valgkampen til May for «katastrofal».

Foreløpige opptellingsresultater tidlig 9. juni 2017

I motsetning til May gjorde Corbyn en svært god valgkamp, og ikke minst viser det seg at han klarte å få stor oppslutning blant unge velgere. Den siste meningsmålinga fra ICM før valget viste at av dem mellom 18 og 24 år som planla å stemme hadde Labour 67% oppslutning mot toryenes 16%. Det var særlig Corbyns løfte om å fjerne studieavgiftene som gjorde utslaget, men det generelle budskapet må også ha gått hjem hos de unge.

De ledende mediene var stort sett fiendtlige til ham og bookmakerne levnet ham ikke store sjanser, men han lyktes bokstavelig talt mot alle odds å vinne en betydelig framgang for Labour.

Rett før valget ble Storbritannia rammet av to terroraksjoner fra islamistiske ekstremister – i Manchester og London. Ofte fører slike hendelser til at folk samler seg om det bestående, men det har altså ikke skjedd i Storbritannia denne gangen.

Toryene er riktignok fortsatt største parti, med over 2,5 millioner flere stemmer enn Labour og kanskje 50 mandater mer. Men Labour tok så mye innpå at det vil endre den politiske situasjonen i Storbritannia. Dagen etter valget ser det mest ut til at det vil blli et såkalt «hung parliament» (hengt parlament), det vil si en situasjon der ikke noe parti har flertall, slik situasjonen var i 1974 og 2010.

UKIP er en av valgets tapere. Scottish National Party har også tapt, både til Labour, de liberale og til de konservative.

Mest sannsynlig vil dette svekke Storbritannia i de viktige brexit-forhandlingene med EU, men det vil også legge hindringer i veien for dem som ønsker at landet skal kaste seg ut i nye krigseventyr sammen med USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.