Syria: „We got a fuckin‘ problem“

0

USAs etterretningsfolk visste hele tida at Syria ikke hadde brukt gass i Khan Sheikhoun. Derfor var de sjokkerte og fortvilte da president Donald Trump gikk på mediahistorien og gikk til angrep uten å sjekke etterretninga. Den gravende journalisten Seymour Hersh har fått tilgang til en samtalelogg mellom en sikkerhetsrådgiver og en amerikansk soldat. Den er gjengitt i Welt am Sonntag 25. juli 2017. Her et utdrag:

American Soldier (AS): We got a fuckin‘ problem

Security-Adviser (SA): What happened? Is it the Trump ignoring the Intel and going to try to hit the Syrians? And that we’re pissing on the Russians?

AS: This is bad…Things are spooling up.

SA: You may not have seen trumps press conference yesterday. He’s bought into the media story without asking to see the Intel.  We are likely to get our asses kicked by the Russians.  Fucking dangerous.  Where are the godamn adults? The failure of the chain of command to tell the President the truth, whether he wants to hear it or not, will go down in history as one of our worst moments.

AS: I don’t know. None of this makes any sense. We KNOW that there was no chemical attack. The Syrians struck a weapons cache (a legitimate military target) and there was collateral damage. That’s it. They did not conduct any sort of a chemical attack.

AS: And now we’re shoving a shit load of TLAMs (tomahawks) up their ass.

SA: There has been a hidden agenda all along. This is about trying to ultimately go after Iran. What the people around Trump do not understand is that the Russians are not a paper tiger and that they have more robust military capability than we do.

Seymour Hersh er kjent for å ha gode kontakter i USAs etterretningstjenester. Det er også kjent at fagfolk i disse tjenestene er svært frustrerte over at deres informasjon ikke blir tatt hensyn til. Når de lekker til Hersh, ser det ut til å være deres måte å slå tilbake på.

Påstandene om gassangrepet har aldri vært underbygd av fakta, og stammer bare fra jihadistenes folk på bakken. Likevel ble det fra første øyeblikk, både av mediene og av Trump behandlet som om det var den reneste sannhet. Og plutselig tok mediene Trumps ord som om det var den hellige skrift.

Og det gjorde de til tross for at de visste hvor upålitelige kildene var, og til tross for at denne saka kunne ha utløst en direkte konfrontasjon, i verste fall en krig,  mellom USA og Russland i Syria.

 

Les:
Kritiske situasjoner og ukritiske medier – fortellingene som dreper

Forrige artikkelSyria og den herskende klassens propagandasang
Neste artikkelTrumps «røde linje»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).