Trumps «røde linje»

0
Tomahawk-missiler skytes ut frae "USS Porter" mot Shayrat-flybasen 6. april 2017

Av Seymour Hersh.

Tidlig om morgenen den 6. april godkjente USAs president Donald Trump Tomahawk-missilangrep på Shayrat flybase i Syria som gjengjeldelse for det han sa var et dødelig nervegassangrep utført av den syriske regjeringen to dager tidligere mot den opprørske byen Khan Sheikhoun. Trump utstedte ordren til tross for at han var blitt advart av de amerikanske etterretningstjenestene om at de ikke hadde funnet noe bevis for at syrerne hadde brukt et kjemisk våpen.


Denne artikkelen av den gravende journalisten Seymour Hersh er et utdrag av en artikkel han publiserte i Die Welt 25. juni 2017. Oversatt av redaksjonen.


Tomahawk-missiler skytes ut frae «USS Porter» mot Shayrat-flybasen 6. april 2017

Den tilgjengelige etterretningen gjorde det klart at syrerne hadde angrepet et jihadistisk møte 4. april ved hjelp av en russisklevert styrt bombe, utstyrt med konvensjonelle sprengstoff. Detaljer om angrepet, inkludert informasjon om de såkalte viktige målene, hadde blitt gitt av russerne på forhånd til amerikanske og allierte militære tjenestemenn i Doha, som har som mål å koordinere alle amerikanske, allierte, syriske og russiske luftstyrkers operasjoner i regionen.

Noen amerikanske militær- og etterretningstjenestemenn var spesielt bekymret over presidentens vilje til å ignorere bevisene. «Ikke noe av dette gir noen mening,» sa en offiser da han fikk vite om beslutningen om å bombe. «Vi vet at det ikke var kjemisk angrep … russerne er rasende. De hevder at vi har den virkelige etterretningen og vet sannheten … Det ser ut til at det ikke spilte noen rolle om vi valgte Clinton eller Trump.»

Bare timer etter bombingen den 4. april var verdensmediene fulle av fotografier og videoer fra Khan Sheikhoun. Bilder av døde og døende ofre, som angivelig led av symptomene på nervegassforgiftning, ble lastet opp til sosiale medier av lokale aktivister, inkludert White Helmets, en første respondergruppe kjent for sin nære tilknytning til den syriske opposisjonen.

Opprinnelsen til bildene

Opprinnelsen til bildene var ikke klar, og ingen internasjonale observatører har ennå inspisert stedet, men den umiddelbare populære antakelsen over hele verden var at dette var en bevisst bruk av nervegassen sarin, autorisert av president Bashar Assad i Syria. Trump godkjente denne antagelsen ved å utstede en uttalelse innen timer etter angrepet som beskriver Assads «heslige handlinger» som en konsekvens av Obama-administrasjonens «svakhet og ubesluttsomhet» overfor det han sa var Syria tidligere bruk av kjemiske våpen.

Til forferdelse for mange eldre medlemmer i hans nasjonale sikkerhetsutvalg kunne man ikke få Trump til å endre mening de neste 48 timene med intense orienteringer og beslutningstaking. I en serie intervjuer fikk jeg vite om den totale bruddet i kontakten mellom presidenten og mange av hans militære rådgivere og etterretningstjenestefolk, samt offiserer på bakken i regionen som hadde en helt annen forståelse av karakteren til Syrias angrep på Khan Sheikhoun.

Jeg fikk beviser i form av utskrifter av sanntidskommunikasjon, umiddelbart etter det syriske angrepet 4. april. I en viktig prosess som kalles deconflicting, leverer amerikanske og russiske offiserer rutinemessig hverandre på forhånd detaljer om planlagte flyruter og målkoordinater, for å sikre at det ikke er fare for kollisjon eller uhell (russerne snakker på vegne av det syriske militæret). Denne informasjonen leveres daglig til de amerikanske AWACS overvåkingsflyene som overvåker flyene i luften. Deconfliction har vært en suksess og betydningen kan måles i det faktum at det ennå ikke har vært en kollisjon, eller en gang en nesten-kollisjon, mellom de supersoniske amerikanske, allierte, russiske og syriske kampflyene.

Samarbeid om etterretning

Russiske og syriske luftvåpenoffiserer ga detaljer om den nøye planlagte flyruten til og fra Khan Shiekhoun den 4. april direkte på engelsk til deconflicting overvåkere på AWACS-flyet, som var på patrulje nær den tyrkiske grensen, 60 kilometer eller mer mot nord.

Det syriske målet på Khan Sheikhoun, fikk amerikanerne i Doha vite, ble beskrevet som en to-etasjers bygning i den nordlige delen av byen. Russisk etterretning, som deles når det er nødvendig med Syria og USA som en del av deres felles kamp mot jihadistiske grupper, hadde stadfestet at et høynivåmøte med jihadistiske ledere skulle finne sted i bygningen, inkludert representanter for Ahrar al-Sham og den al-Qaida-tilknyttede gruppen tidligere kjent som Jabhat al-Nusra. De to gruppene hadde nylig slått seg sammen og styrte byen og området rundt. Russisk etterretning beskrev bygningen som et kommando- og kontrollsenter som inneholdt en dagligvarebutikk og andre kommersielle lokaler i første etasje med andre viktige butikker i nærheten, inkludert en stoffbutikk og en elektronikkbutikk.

Angrep mot et jihadistmøte

En grunn til den russiske meldingen til Washington om det tiltenkte målet var å sikre at enhver CIA-agent eller informant som hadde klart å jobbe seg inn i jihadistledelsen, skulle bli advart om ikke å delta i møtet. Jeg ble fortalt at russerne ga advarselen direkte til CIA. «De spilte spillet riktig,» sa seniorrådgiveren. Russerne bemerket at det jihadistiske møtet kom på et tidspunkt med akutt press mot opprørerne: nemlig Jabhat al-Nusra og Ahrar al-Sham som forsøkte desperat å finne en vei frem i det nye politiske klimaet.

I de siste dagene av mars hadde Trump og to av hans viktige nasjonale sikkerhetsrådgivere – forsvarsminister Rex Tillerson og FN-ambassadør Nikki Haley – kommet med uttalelser som bekrefter at, som New York Times har sagt, hadde Det hvite hus «forlatt målet om «å presse Assad» til å gå av, noe som markerer en skarp avgang fra den Midtøsten-politikken som styrte Obama-administrasjonen i mer enn fem år. «Pressesekretær Sean Spicer i Det Hvite hus sa i en pressemelding den 31. mars at» det er en politisk virkelighet som vi må akseptere «, noe som innebærer at Assad var der for å bli.

De operative retningslinjene for amerikanske militære operasjoner i krigsteateret, som ble utstedt av formannen for Joint Chiefs of Staff, gir instruksjoner som avgrenser forholdet mellom de amerikanske og russiske styrkene som opererer i Syria. «Det er som en operasjonsordreordre -» Her er hva du er autorisert til å gjøre, «sa rådgiveren. «Vi deler ikke operasjonell kontroll med russerne. Vi driver ikke felles virksomhet med dem, eller gir direkte til støtte til en av deres operasjoner. Men koordinering er tillatt. Vi holder hverandre oppdatert om hva som skjer, og innenfor denne pakken er det gjensidig utveksling av etterretning. Hvis vi får et varmt tips som kan hjelpe russerne til å gjøre sitt oppdrag, er det koordinering. Og russerne gjør det samme for oss. Når vi får et varmt tips om en kommando- og kontrollfasilitet, tilføyde rådgiveren, og refererte til målet i Khan Sheikhoun, «så gjør vi det vi kan for å hjelpe dem til å utføre sitt oppdrag.» «Dette var ikke et kjemisk våpenangrep» Rådgiveren sa: «Det er eventyr. I så fall skulle alle som er involvert i å overføre, laste og armere våpenet – du må få det til å se ut som en vanlig 500 pund konvensjonell bombe – ville ha på seg Hazmat beskyttende klær i tilfelle en lekkasje. Det ville være svært liten sjanse for å overleve uten slikt utstyr. Militærklasse sarin inneholder tilsetningsstoffer som er tilsatt for å øke giftighet og dødelighet. Hver ladning som kommer ut er maksimert for død. Det er derfor det er laget. Det er luktfritt og usynlig og Døden kan komme innen et minutt. Ingen sky. Hvorfor produsere et våpen som folk kan løpe bort fra? »

Legger opp til neste falske angrep

Krisen gled inn i bakgrunnen innen utgangen av april, da Russland, Syria og USA fortsatte å være fokusert på å utslette ISIS og militsene i al-Qaida. Noen av de som hadde jobbet gjennom krisen, satt imidlertid igjen med alvorlige bekymringer. «Salafistene og jihadistene fikk alt de ønsket ut av sin hypede syriske nervegass,» sa seniorrådgiveren i den amerikanske etterretningstjenesten til meg, med henvisning til oppblussingen av spenningen mellom Syria, Russland og Amerika. «Problemet er, hva hvis det kommer et nytt falskt flagg sarinangrep kreditert det forhatte Syria? Trump har lagt lista høyt og malt seg inn i et hjørne med sin beslutning om å bombe. Og ikke tro at disse gutta ikke planlegger neste falske angrep. Trump vil ikke ha annet valg enn å bombe igjen, og hardere. Han er ute av stand til å si at han gjorde en feil. «

Det hvite hus besvarte ikke spørsmål om bombingen av Khan Sheikhoun og flyplassen i Shayrat. Disse spørsmålene ble sendt via e-post til Det hvite hus 15. juni og ble aldri besvart.

Forrige artikkelSyria: „We got a fuckin‘ problem“
Neste artikkelTakbar Haddi – en av Västsaharas sörjande mödrar
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).