Pål Refsdals virkelighetsopplevelse av krigen i Syria

0
Bilde fra filmen om White Helmets som ble vist på NRK

Av Eva Thomassen.

På URIX 7.6.2017 deltok både Pål Refsdal og undertegnende. Pål Refsdal ønsket ikke å møte meg i studio. Begrunnelsen er noe uklar. Men, legger man kronikken han har i NRK- Ytring samme dag til grunn, anklager han dem som har en annen virkelighetsoppfatning av krigen i Syria for «konspirasjonsteoretikere og ekstremister som helhjertet støtter Bashar-Al-Assad». I forlengelsen av denne påstanden stiller han spørsmålet om «Hvordan mennesker oppvokst i fredelige og demokratiske Norge kan støtte en diktator som er ansvarlig for drapene på over 190 000 sivile tilsvarende 92 prosent av alle sivile drept» .

Gjest hos al-Nusra

La oss se på hvilken befatning Refsdal selv har med krigen i Syria. Refsdal har tatt seg ulovlig inn i Syria i 2013/14 for sammen med selvmordsbombere tilknyttet terrororganisasjonen Al-Nusra, lage en dokumentar om dem. Refsdal har fått tilgang til å oppholde seg sammen med Al-Qaida/ Al-Nusra terrorister ved å sende som han sier en ‘søknad til dem med CV, referanser og plan for hva han skal lage dokumentar om’. Man kan bare undre seg over hvilke referanser Refsdal har som gir han innpass hos de farligste terrorgruppene i verden. (Ifølge denne artikkelen i The Telegraph ble det funnet et dokument på datamaskinen til Osama bin Laden der Resdal ble anbefalt.) I dokumentaren  skildrer han terroristenes hverdag, deres tanker og deres forberedelser med å lage bombebiler. Målet med disse selvmordsbombene ifølge Refsdal, er å ta så mange soldater som mulig med seg i døden. Refsdal har uttalt at han ikke ville laget filmen om disse selvmordsbomberne tok sivile med i døden… Denne dokumentaren får en Amanda-pris, blir vist i mange land og NRK kjøpte den og viste den på URIX i 2016. Refsdal var i studio og ble hyllet for denne unike formidlingen av livet til ‘opposisjonen’ i Syria.

Pål Refsdal skriver i NRK Ytring at mediene i svært liten grad formidler krigens bestialiteter. Han mener det gir rom for en krigspropaganda som gjør folk forvirret. Han takker imidlertid mobiler, billige videokameraer og Internett som gir oss innblikk i krigen i Syria.

Det er nettopp gjennom internett vi har fått et unikt innblikk i hvem White Helmets er. Dokumentaren ‘Last men in Aleppo’ eller ‘Livredderne i Aleppo’ som ble vist på URIX hylles av Refsdal som en unik dokumentar om heltene i White Helmets som i det ene øyeblikket graver fram levende og døde fra ruinene etter russiske og syriske bombetokter for så å leke med gullfiskene og snakke i telefon med egne barn.

Bilde fra filmen

Den stygge sannheten om White Helmets

Det Refsdal vet og som han kritiserer sånne som meg for er at det finnes en annen historie om White Helmets. En stygg historie som ikke tåler dagens lys i Refsdals univers. Det finnes et sivilforsvar i Syria etablert i 1953. Dette nevner ikke Refsdal. Hvorfor er ikke disse verdt å hylle? De redder liv, de graver også ut døde og overlevende. Det ekte syriske sivilforsvaret har et telefonnummer folk kan nå dem på. 113. White Helmets har ikke noe telefonnummer. Folk kan ikke få tak i dem. NRK hadde imidlertid telefonnummeret deres…Har Refsdal også telefonnummeret deres? White Helmets promoterer seg som en uavhengig hjelpeorganisasjon uten tilknytning til vestlige regjeringer. De opplyser at de hjelper sivilbefolkningen i alle deler av Syria. Ingen ting av dette stemmer. White helmets ble etablret i 2013 av en engelsk etterretningsagent. De har et budsjett på 500 millioner kroner donert av USA, England og andre europeiske land.

Det er flere forklaringer på at Refsdal velger å hylle White Helmets og ikke Syrias ekte sivilforsvar. (I et intervju med Dagsavisen sammenlikner Refsdal al-Nusra med motstandsbevegelsen i Norge under 2. verdenskrig.)

Refsdal støtter terroristene i Al-Qaida og Al-Nusra. Han opplyser at han er i regelmessig kontakt med dem. Disse terrorgruppene har som mandat fra Vesten, gulfstatene og Israel å styrte Syrias lovlig valgte president og å ødelegge den sekulære syriske staten og erstatte denne med en islamistisk styre med sharialover.

White Helmets og al-Qaida

Hvor ble det av White Helmets da Øst-Aleppo ble befridd?

Filmen om White Helmets skulle være en dokumentar om deres heltemodige arbeid i Øst Aleppo. ‘Last men in Aleppo’ Filmen skulle vise at White Helmets ville være de siste som forlot Øst Aleppo. Tittelen er usann. White Helmets opererte kun i Øst Aleppo. Der samarbeidet de med terrorgrupper, Al-Nusra og Al-Zinki. De delte hovedkvarter. Det ble gjort funn etter Øst Aleppo ble frigitt at verken White Helmets, Al-Nusra eller en rekke NGO’er deriblant norsk snakket sant. Det ble funnet store depoter av medisiner og mat samt tonnevis av våpen. Scenen fra apoteket i filmen er derfor et falsum. Den største løgnen i filmen er at White Helmets er de siste som blir igjen i Øst Aleppo. Sannheten er at White Helmet tok de samme grønne bussene som deres alter/ego Al-Nusra til Idlib. De forlot sivilbefolkningen som de har brukt som statister for å rettferdiggjøre egen agenda. Vi så verken en mor eller en terrorist i filmen. Det White Helmets selv har filmet før Øst Aleppo ble befridd var en rekke drepte sivile som var på veg ut av bydelen. White Helmets ga selvfølgelig ‘Assad’ og Russland skylden for det, mens det i virkeligheten var dem selv som stod bak. Hele Øst Aleppo var minelagt, flere titalls soldater og sivile ble funnet med strupen skåret over. Det ble funnet miner i dukker og annet leketøy.

White Helmets oppholder seg kun der Al-Nusra er. Det finnes et uttall av bilder, videoer, funn og vitneforklaringer i Øst Aleppo som viser deres ekte ansikt. De er Al-Nusras kamuflasje-terrorister. De har et budsjett på 500 millioner kroner. Man kan ikke bruke dollar i Syria. man kan ikke veksle dollar til syriske pund. Så hva bruker de penger på…

White Helmets deltar under en henrettelse (kan virke støtende på mange)

Støtter al-Qaida

Men, hvorfor er det så viktig for Refsdal å støtte White Helmets? Hvorfor er det så viktig for han å omtale andre som konspirasjonsteoretikere og ekstremister? Hvorfor vil han ikke møte en ‘ekstremist’ i URIX? Er det fordi han er så fintfølende at han ikke klarer å være i samme rom som en ‘venstreekstremist’? Neppe. Han svarer for så vidt selv. Han støtter Al-Qaida. Det bekreftet han på URIX. Det patetiske, men farlige ved denne Refsdal er når han sier : «Det er lov å være sint på Vestens handlingslammelse». Akkurat på samme måte som White Helmets og Al-Nusra roper Refsdal etter mer blod i Syria. Refsdal har ingen grunn til å klage på norske medier generelt eller NRK spesielt. URIX ga Al-Nusra og deres fremste støttespiller i Norge nærmere en og en halv times reklame. Undertegnende fikk 4 minutter.

 


 

Forrige artikkelKina sprinter mot en eurasisk framtid
Neste artikkelLeserinnlegg: Stans Saudi-Arabias bombing i Jemen!