Leserinnlegg: Stans Saudi-Arabias bombing i Jemen!

0

Av Trond Ali Linstad.

En «glemt» katastrofe: Jemen! Landet står overfor en av verdens verste humanitære kriser, melder FN. Men verden i stor grad lukker øynene. Saudi-Arabia bomber Jemen med bruk av de mest moderne fly. Og de mest ødeleggende våpen. Det er et folkelig opprør som skal slås ned. Titusentalls mennesker er offer. USA gir militære støtte til Saudi-Arabia med fly og bomber, inkludert forbudte splintbomber. President Trump har lovet mere «hjelp». Og verden – de med innflytelse og makt – lar det skje.

Folk leter etter overlevende i ruinene etter Saudi Arabias bombing av Sana’a

USA og Saudi-Arabia

USA er Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir lokale ledere etterretningsbistand i krigføringen mot opprørerne. Amerikanske tankfly etterfyller de saudiarabiske kampflyene som bomber opprørsmål i Jemen. Amerikanske elitesoldater er på bakken i Jemen. USA og England leder kommandosentrene som er ansvarlige for Saudi-ledete flyangrep i landet. Saudi-Arabias flyvåpen vil ikke kunne fungere uten amerikansk og britisk støtte.

Andre stater i konflikten

Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, De forente arabiske emirater, Kuwait, Qatar og Bahrain, deltar i en «koalisjon» på USA/Saudi-Arabias side. Egypt og Saudi-Arabia har sendt krigsskip for å støtte «koalisjonen». Djiboti, Eritrea og Somalia har stilt sine luftrom, sjøområder og militære baser til disposisjon for «koalisjonen».

Iran blir anklaget av Saudi-«koalisjonen for å gi militær og finansiell støtte til houthiene. USA sier det samme. Iran har avvist dette. Fra jemenittisk eksperthold er det anført at forestillingen om at houthiene er iranske stedfortredere, er «nonsens». Houthiene har (bare) «løse bånd til Iran» (The New York Times.) Pakistan står utenfor konflikten.

Saudi-Arabia og «koalisjonens» krigføring er i strid med internasjonal rett

Saudi-ledete luftangrep er «i strid med internasjonal rett». (Human Right Watch.) Saudiske bombinger «utgjør en krigsforbrytelse». (FNs koordinator for Jemen.) Saudi-Arabia og «koalisjonen» har brukt amerikansk-lagete splintbomber. (Amnesty International.) Saudi-«koalisjonens luftangrep rammer sykehus, skoler, moskeer og annen sivil infrastruktur. (Wikipedia) Saudiske jet har bombet og ødelagt bygninger på liste over Verdens Kultursteder. (UNESCO)

Al Qaida og IS

Al Qauda og IS var til stede i Jemen før den den Saudi-ledete invasjonen begynte. Houthi-opprørerne har vært effektive i å bekjempe Al Qauda og IS i Jemen. Al Qaida i Jemen har fremstått som en faktisk alliert til den Saudi-ledete militærmaskinen. Al-Qaida og Saudi-ledete «koalisjonsstyrker» har kjempet sammen mot houthi-opprørerne.

Krigens konsekvenser

I forhold til antall mennesker i nød er den humanitære krisen i Jemen den største i verden. (FN) Situasjonen i Jemen er «en humanitær katastrofe» med 21 million mennesker i behov av hjelp; 7,6 millioner sult-truet og mer enn 3,4 millioner barn uten skole. Jemens folk var allerede før krigen det mest fattige folk i den arabiske verden. Nå dør et jemenittisk barn hvert 10. minutt av alvorlig feilernæring og andre problemer forbundet med krigen og Saudi’enes blokade av arealene i nord. (UNICEF).

Langvarig konflikt

Opprørerne ledes av houthi-bevegelsen. Houthiene utgjør det store flertall av jemenitter nord i landet. Houthiene tilhører en gren av sjia-islam kalt zaidismes, som legger vekt på religiøst fellesskap med sunnier.  Houthi-bevegelsen startet som protest mot Saudi-Arabias voksende innflytelse i Jemen og Saudi-Arabias harde og rabiate form for islam, wahabisme, som de fleste jemenitter avviser.

Strategisk beliggenhet og politikk

Jemen ligger strategisk til Saudi-Arabia og vokter av Bab el-Mandeb-stredet der det meste av Vestens oljeimport passerer. USAs fremste interesser ligger i å hjelpe sin eldste venn og allierte i regionen: Saudi-Arabia.

Norge tjener penger på våpenleveranser

Både USA og Storbritannia, og også land som Norge, tjener penger på eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia og deres partnere.

Internasjonale reaksjoner

Tysklands statsminister Angela Merkel har bedt Saudi-Arabia om å stoppe Jemen-bombingen. Norges utenriksminister Børge Brende besøkte Saudi-Arabia i januar for å «diskutere situasjonen i regionen». Det ble ikke anført noen betenking fra Brende til Saudi-Arabias bombing i Jemen.

Fredsforsøk i Jemen

Saudi-Arabia har gått mot alle forslag som kunne ha bidratt til fremgang i fredsforhandlingene. (Flyktninghjelpen). Saudi-Arabia vil bombe folk i Jemen til overgivelse.

Kolera

Det er utbrudd av kolera i Jemen. Mer enn 360 mennesker har dødd av sykdommen og tusener til er truet. Det bor 7,6 millioner mennesker i kolera-utsatte områder, og det er registrert smitte i 14 provinser. (FN)

Hva kan skje?

Krigen har i tillegg til vold og ødeleggelser ført til økonomisk kollaps. Hungersnød kan vente. Saudi-Arabia med nye våpen fra Trump og USA, vil trappe opp bombing med død og ødeleggelser som resultat. Kolera vil kunne spre seg.

Aktivitet

Hva kan det være mulig å gjøre? Peke på situasjonen! Kreve stans i Saudi-Arabias bombing. Fremme fredsforhandlinger. Kreve av Norges regjering en annen, aktiv holdning.  Og ellers det lille vi kan, som å sende en ambulanse til Jemen; noen planlegger å gjøre det nå.


 

Les mer om Jemen på steigan.no

Forrige artikkelPål Refsdals virkelighetsopplevelse av krigen i Syria
Neste artikkelSammenhengen mellom olje til 50$ og konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar