Massiv velgerprotest: To millioner blanke stemmer i det franske valget

5

Emmanuel Macron og hans parti klarte altså å sikre seg over 60% av setene i nasjonalforsamlinga med bare 15% av velgerne bak seg. Over 57% av velgerne satt hjemme da bankenes mann sikret seg fullstendig kontroll over parlamentet. Og av de 20 millionene velgere som faktisk gikk til urnene var det nesten 2 millioner som la en blank eller ugyldig seddel i urna. I noen departementer var andelen blanke stemmer så høy som 15–17%.

Dette skriver Le Monde, som sier at antallet blanke stemmer økte fra 513.000 i første valgomgang til 1.990.000 i andre valgomgang, til tross for at antallet hjemmesittere også økte med tre millioner i forhold til første valgomgang.

Det går ikke an å tolke dette som noe annet enn som en massiv velgerprotest mot hele valget og den manipulasjonen Frankrike har vært utsatt for.

Med støtte fra alle de store mediene og den politiske og finansielle eliten, klarte bankenes mann å sikre seg seieren. Men det er en hul seier, en seier uten ære. Hva slags seier er det å sitte med massivt flertall i nasjonalforsamlinga, når 85% av velgerne ikke har stemt på deg?

Flertallet av franske velgere er motstandere av de «reformene» som Macron kommer til å gjennomføre. Flertallet av franske velgere har mistillit til hans kommende håndtering av store saker som arbeidslivsloven (63%) og endring av skattesystemet (63%).

Det er med andre ord duket for omkamper, men de kommer til å skje på gata, siden den parlamentariske veien til de grader er gjort til skamme.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. «Hva slags seier er det å sitte med massivt flertall i nasjonalforsamlinga, når 85% av velgerne ikke har stemt på deg?» Det går fint an hvis man bare har tilstrekkelig mangel på normalt skamvett. Bare se til Erna som er en gloheit forsanger for norsk medlemskap i EU selv om vel 70% av befolkningen i dette landet er imot…

  2. Hva var det velgerne egentlig protesterte mot? Var det mot selve den franske valgordningen med flertallsvalg i enmannskretser som favoriserer det største partiet slik at parlamentet ikke blir representativt sammensatt? (Dette er en valgordning som det norske Storting forkastet rundt 1916 og innførte representativ valgordning). Eller protesterte velgere på venstresiden kanskje heller mot sekteriske holdninger på venstresiden som gjorde at Melanchon ikke klarte å samle nok stemmer i første omgang av presidentvalget til å kunne gå videre til neste valgomgang? (Gi meg de rene og ranke som ikke evner å stemme taktisk når det virkelig gjelder….).

    Det som virker rart er at det var såpass mange hjemmesittere som 57% (det blir noe slikt som 26 millioner hjemmesittere). Hvis store deler av befolkningen i Frankrike virkelig frykter politikken til Macron, så skulle man tro at det var viktig å delta i et såpass viktig paralamentsvalget for å stemme mot Macron. Med såpass stor valgreserve som 26 millioner stemmer bør det kunne være mulig å påvirke valget i mange av enmannskretsene (og etter presidentvalget og etter resultatet fra første valgomgang av parlamentsvalget bør det kunne være mulig å se hvilke muligheter som finnes i den enkelte valgkrets). Det er litt rart at en såpass stor andel av befolkningen resignerer fullstendig på forhånd før valget (…nederlaget følger våre faner…..). Det kan nesten virke som om store deler av befolkningen er veldig usikre på hva som egentlig er smart å stemme på (…vi får kanskje gi Macron en sjanse….).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.