Massiv velgerprotest: To millioner blanke stemmer i det franske valget

0

Emmanuel Macron og hans parti klarte altså å sikre seg over 60% av setene i nasjonalforsamlinga med bare 15% av velgerne bak seg. Over 57% av velgerne satt hjemme da bankenes mann sikret seg fullstendig kontroll over parlamentet. Og av de 20 millionene velgere som faktisk gikk til urnene var det nesten 2 millioner som la en blank eller ugyldig seddel i urna. I noen departementer var andelen blanke stemmer så høy som 15–17%.

Dette skriver Le Monde, som sier at antallet blanke stemmer økte fra 513.000 i første valgomgang til 1.990.000 i andre valgomgang, til tross for at antallet hjemmesittere også økte med tre millioner i forhold til første valgomgang.

Det går ikke an å tolke dette som noe annet enn som en massiv velgerprotest mot hele valget og den manipulasjonen Frankrike har vært utsatt for.

Med støtte fra alle de store mediene og den politiske og finansielle eliten, klarte bankenes mann å sikre seg seieren. Men det er en hul seier, en seier uten ære. Hva slags seier er det å sitte med massivt flertall i nasjonalforsamlinga, når 85% av velgerne ikke har stemt på deg?

Flertallet av franske velgere er motstandere av de «reformene» som Macron kommer til å gjennomføre. Flertallet av franske velgere har mistillit til hans kommende håndtering av store saker som arbeidslivsloven (63%) og endring av skattesystemet (63%).

Det er med andre ord duket for omkamper, men de kommer til å skje på gata, siden den parlamentariske veien til de grader er gjort til skamme.

Forrige artikkelLot USA IS flykte fra Raqqa?
Neste artikkel«Den norske modellen»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).