EU godkjenner ti år til med Roundup

10
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Den danske avisen Arbejderen  melder at EU kommisjonen på egen hånd har godkjent bruk av sprøytemiddelet glyfosat for ti nye år. Glyfosat er den aktive delen av Monsantos varemerke Roundup.

Det har vært sterk motstand både i EU- parlamentet og blant mange medlemsland mot dette stoffet som FN sier kan være kreftfremkallende.

EU-parlamentet innkalte derfor den litauiske EU-kommissæren og sosialdemokraten  Vytenis Povilas Andriukaitis til høring. Han har ansvar for helse- og forbrukerpolitikk og næringsmiddelsikkerhet i EU.

Til tross for kritiske spørsmål fastholdt kommissæren at glyfosat vil være tillatt ti år til for  «man måtte stole på vitenskapen».

Arbejderen skriver videre:

– Det er fuldkommen grotesk, at kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed stiller sig op foran EU-Parlamentet og siger, at han «stoler på videnskaben». WHO’s og FN’s forskningsenhed for kræft er, i modsætning til EU, nået frem til at Roundup og glyphosat kan være kræftfremkaldende. En lang række af verdens førende kræftforskere har kritiseret EU’s videnskabelige fremgangsmåde, fordi de hemmeligholder deres metoder og kilder, siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Nok en seier for produsentene av sprøytemidler med Monsanto i spissen. Monsanto og de andre frø- og kjemikaleprodusentene som Syngenta og Dow Chemical fortsetter å  hevde at «glyfosat er trygt». På alle måter prøver de å manipulere forskningen.

Roundup er tryggere enn bordsalt, reklamerte Monsanto i sin tid. Dette overgås likevel av den tyske kjemigiganten Bayer AG som i sin tid anbefalte heroin som hostemedisin.

Annonse fra ca. 1900. Bayer solgte heroin mot hoste. Dette fortsatte de med etter at det viste seg å være et farlig stoff.

Bayer AG har for øvrig lagt inn bud på «lillebror» Monsanto. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler. Og nå har de fått god drahjelp av EU-kommisjonen.

Norge kan juble for Oljefondet har store investeringer i begge selskapene.

Se også:

Et usynlig folkemord

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Det var pussig, I andre nyheter står det at det fortsatt ikke har blitt tatt noen beslutning. F.eks. her, fra d. 19. (fire dager senere):

  «The NFU highlighted three forthcoming EU decisions: the future use of endocrine disruptor pesticides, whether or not to ban the outdoor use of neonicotinoids and the reauthorisation of the herbicide glyphosate. » http://www.foodmanufacture.co.uk/Regulation/Food-supply-chain-risk-from-pesticide-regulations

  Og her fra 15. juni (samme dag)

  «A decision on whether to re-licence glyphosate, a chief ingredient in popular product Roundup, will be taken by the European Commission by the end of the year.» http://www.independent.ie/business/farming/tillage/parliament-to-debate-glyphosate-licensing-35821234.html

  • På nettsidene til danske Folkebevegelsen mod EU skriver de at EU-kommisjonen egenrådig har godkjent bruken av glyfosat.
   Her gjentas det som står i min blogg:
   “Forløbet omkring godkendelsen af glyphosat og Roundup viser med al tydelighed, at EU-systemet er komplet utroværdigt, og at man først og sidst tager hensyn til erhvervslivet. For EU-Kommissionen er erhvervslivets mulighed for at tjene penge helt klart vigtigere end befolkningens sundhed,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
   Også sosialdemokratisk medlem av EU-parlamentet, Christel Schaldemose, bekrefter at beslutninga er gjort.
   Hun sier:
   –– Vi kan ikke lave om på EU’s beslutningsprocedure, og vi kan ikke få stoppet glyphosat her og nu, men vi kan forsøge at finde alternativer, så vi kan få udfaset glyphosat, lyder det fra Christel Schaldemose til Arbejderen.

   Se også spørsmålene som ble stilt til EU-kommissæren. Her ble følgende spørsmål stilt 13. juni:
   «Set i lyset af offentlighedens bekymring, hvilke skridt tager Kommissionen for at sikre at beslutningen om fornyelsen af godkendelsen af glyphosat er baseret på troværdige og uafhængige videnskabelige resultater? Vil Kommissionen undersøge angivelig upassende indblanding fra ansøgerens side?»
   Altså:
   EU-parlamentarikere fra flere partier og EU-parlamentet behandler Kommisjonen avgjørelse som den er definitiv, altså ingen anbefaling, som er ille nok, men et diktat, som er verre. Fullstendig knefall for Monsanto.
   Kilder:
   http://www.folkebevaegelsen.dk/eu-kommission-afkraeves-svar-kraeftfremkaldende-sproejtemiddel/

   • Ja, nå er jo ikke NtEU, Folbevegelsen og liknende organisasjoner spesielt kjent for objektiv og uavhengig informasjon om det EU driver med.

    Utefra de to sitater du nevner er det likevel ikke 100% klart for meg at de har tatt en formell beslutning nå — bare at EU-parlamentarikerne ikke liker prosedyren slik den har gått hittil og som de regner med den vil gå videre. Det ville stemme overend tidslinjen som Greenpeace har kommet med , og sammenfatningen av debatten som den ble beskrevet i GM Watch (se nedenfor). Ifølge Greenpeaces tidslinje skal de nasjonale regjeringer få bestemme etter å høre på kommisjonens anbefaling.

    EU godkjente tidligere glyfosat og den lisens gikk ut i fjor, og så vidt jeg skjønner har de gitt en 18-måneders forlengelse slik at den nå vil utløpe i slutten av året, med mindre en forlengelse blir vedtatt. Det er kanskje det bildeunderteksten refererer til. Eller så er det mulig at de er feilinformarert. Eller alle andre er feilinformert.

    Et annet spørsmål er om det at EU tillater glyfosat betyr at alle nasjonale regjeringer også er tvunget til å akseptere det. Det fremgår ikke av noe av det jeg har lest, men skulle være interessant å høre om.

 2. Greenpeace har slått en annen tidslinje opp, der de nasjonale regjeringer får sitt å si:

  Utefra Greenpeace sin tidslinje ser jeg at det fortsatt er flere steg igjen, og at det er de nasjonale regjeringene som får det endelige ordet i saken. Er dette feil? Vi må passe på ikke å spre anti-EU rpopaganda ukritisk. Inntil nå er det omtrent hver gang at norsk venstreside melder at EU gjør et elelr annet helt sinnsvakt at man ved nærmere ettersyn kan se at det ikke er helt sant det de sier.

  August 2017 EFSA is to publish an opinion onpotentialhormone-disrupting effects of glyphosate.

  September 2017 EFSA is to publish an opinion on the impact of glyphosateresidues in feed on animal health, and a review ofmaximum residue levels in food and feed.

  October 2017 The Commission is to issue a proposal on the future of glyphosate.

  November 2017 EU governments are to vote on the Commission’s proposal.

  December 2017 A final decision is expected before the current EU glyphosate licence runs out on 31 December 2017.

  http://www.greenpeace.org/eu-unit/Global/eu-unit/banners/2017/20170208%20BR%20glyphosate%20timeline%20ECI%20launch.pdf

 3. Det var Roundup som ble anbefalt av venner når ønsket om å fjerne uønskede trær og busker – gjerne på nabotomten som skygget for utsikt og sol ble et tema. Utrolig effektiv bekjempelse av Levende Natur på en Usynlig måte, for det er vanskelig å skjønne årsaken til den effektive forråtnelse og død, som ble antatt skjedde av naturlige årsaker.

 4. På nettsidene til danske Folkebevegelsen mod EU skriver de at EU-kommisjonen egenrådig har godkjent bruken av glyfosat.
  Her gjentas det som står i min artikkel:
  “Forløbet omkring godkendelsen af glyphosat og Roundup viser med al tydelighed, at EU-systemet er komplet utroværdigt, og at man først og sidst tager hensyn til erhvervslivet. For EU-Kommissionen er erhvervslivets mulighed for at tjene penge helt klart vigtigere end befolkningens sundhed,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
  For meg virker det underlig at Rina Ronja Kari kan ha misforstått dette.
  Også Sosialdemokratiets medlem av EU-parlamentet, Christel Schaldemose, bekrefter at beslutninga er gjort. Hun sier:
  – Vi kan ikke lave om på EU’s beslutningsprocedure.
  Se også spørsmålene som ble stilt til EU-kommissæren. Her ble følgende spørsmål stilt 13. juni:
  In the light of public concern, what steps is the Commission taking to ensure that the decision on the renewal of the approval of glyphosate is based on credible and independent scientific findings? Will the Commission investigate alleged undue influence from the applicant?

  Kilder:
  http://www.folkebevaegelsen.dk/eu-kommission-afkraeves-svar-kraeftfremkaldende-sproejtemiddel/
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fTEXT%2bOQ%2bO-2017-000046%2b0%2bDOC%2bXML%2bV0%2f%2fEN&language=EN

 5. Nigel Farage on who is who in the EU commission https://www.youtube.com/watch?v=UoRRXkfLIkA

  Genetically modified organism, GMO, a time bomb, food supply control, depopulation, new world order http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1852&start=1

  UN UNCED: Earth Summit 1992 by George Hunt, depopulation, bank scams, fascist new world order agenda http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1863&start=1

  US Federal Law Enforcement, harassment, asset seizure, human trafficking, organ harvesting, vaccines + http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1981&start=1

  Creation of the Birth Certificate Trust https://www.youtube.com/watch?v=hyq9PhuMjus Edward Mandell House http://www.gemworld.com/EdMandellHouse.htm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.