EU godkjenner ti år til med Roundup

0

Av Øyvind Andresen.

Den danske avisen Arbejderen  melder at EU kommisjonen på egen hånd har godkjent bruk av sprøytemiddelet glyfosat for ti nye år. Glyfosat er den aktive delen av Monsantos varemerke Roundup.

Det har vært sterk motstand både i EU- parlamentet og blant mange medlemsland mot dette stoffet som FN sier kan være kreftfremkallende.

EU-parlamentet innkalte derfor den litauiske EU-kommissæren og sosialdemokraten  Vytenis Povilas Andriukaitis til høring. Han har ansvar for helse- og forbrukerpolitikk og næringsmiddelsikkerhet i EU.

Til tross for kritiske spørsmål fastholdt kommissæren at glyfosat vil være tillatt ti år til for  «man måtte stole på vitenskapen».

Arbejderen skriver videre:

– Det er fuldkommen grotesk, at kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed stiller sig op foran EU-Parlamentet og siger, at han «stoler på videnskaben». WHO’s og FN’s forskningsenhed for kræft er, i modsætning til EU, nået frem til at Roundup og glyphosat kan være kræftfremkaldende. En lang række af verdens førende kræftforskere har kritiseret EU’s videnskabelige fremgangsmåde, fordi de hemmeligholder deres metoder og kilder, siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Nok en seier for produsentene av sprøytemidler med Monsanto i spissen. Monsanto og de andre frø- og kjemikaleprodusentene som Syngenta og Dow Chemical fortsetter å  hevde at «glyfosat er trygt». På alle måter prøver de å manipulere forskningen.

Roundup er tryggere enn bordsalt, reklamerte Monsanto i sin tid. Dette overgås likevel av den tyske kjemigiganten Bayer AG som i sin tid anbefalte heroin som hostemedisin.

Annonse fra ca. 1900. Bayer solgte heroin mot hoste. Dette fortsatte de med etter at det viste seg å være et farlig stoff.

Bayer AG har for øvrig lagt inn bud på «lillebror» Monsanto. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler. Og nå har de fått god drahjelp av EU-kommisjonen.

Norge kan juble for Oljefondet har store investeringer i begge selskapene.

Se også:

Et usynlig folkemord

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.