USA virker mer hissig på å slå til mot Syrias Assad enn å ødelegge ISIS

0
USA har innrømt at de skjøt ned et syrisk militærfly over Syria - og hevdet at det var i sjølforsvar.

 

Av Robert Fisk

Det er opplysende at Vesten nå uttrykker større raseri over bruken av gass – de beskylder Assads regime for dette, selvfølgelig – enn over de fortsatte grusomhetene fra ISIS.

Den oppsiktsvekkende ødeleggelsen av et syrisk kampfly sist søndag, utført av et fly fra USA, har forbasket lite å gjøre med det syriske flyets mål i ørkenen nær Rasafa. Men mye å gjøre med den syriske framrykkingen nær de USA-støttede kurdiske styrkene langs Eufrat. Syrerne har blitt stadig mer mistenksomme de siste månedene mot de kurdiske styrkene nord i landet. Mange av dem var tidligere alliert med Assad-regjeringen, men syrerne mistenker dem nå for å ha slått seg sammen med amerikanerne.


Denne artikkelen av Robert Fisk ble først publisert i The Independent.

Oversatt til norsk av Anne Merethe Erstad


Det militære i Damaskus har faktisk ikke lagt skjul på det faktum at de har stanset sine regulære våpen- og ammunisjonsforsyninger til kurderne – de har visstnok gitt dem 14.000 AK-47-rifler siden 2012 – og det syriske regimet var rasende over å få vite at de kurdiske styrkene nylig mottok en utsending fra De forente arabiske emirater.

Det finnes ubekreftet informasjon om at saudi-araberne også hadde en utsending hos kurderne. Dette skjedde, selvfølgelig, etter Trumps famøse tale i Riyadh, der USAs president ga full amerikansk støtte til det saudiske monarkiet i deres anti-iranske og anti-syriske politikk. Og senere støttet den saudi-ledete isolasjonen av Qatar.

Den syriske armeen har frigjort store områder opp mot grensa til Irak

På bakken foretar den syriske hæren nå en av sine mest ambisiøse operasjoner siden krigens begynnelse, med framrykking rundt Sueda i sør, på landsbygda i Damaskus og øst for Palmyra. De beveger seg parallelt med Eufrat i det som helt klart er et forsøk fra regjeringens side på å «frigjøre» den omringede regjeringsbyen Deir ez-Zour, der 10.000 syriske soldater har vært under beleiring i mer enn fire år.

Hvis de kan få hevet beleiringen, vil syrerne ha ytterligere 10.000 soldater fri til å gjenerobre flere områder. Enda viktigere er det imidlertid at syrerne mistenker at ISIS – som er på nippet til å miste Raqqa til USA-støttede kurdere og Mosul til USA-støttede irakere – kan komme til å forsøke å bryte seg inn i garnisonen i Deir ez-Zour og erklære en alternativ «hovedstad» for seg selv i Syria.

I denne konteksten var mandagens amerikanske anslag mer en advarsel til syrerne om å holde seg borte fra de såkalte Syriske demokratiske styrker – fasade-navnet på et stort antall kurdere og noen få arabiske krigere – siden de nå er svært nærme hverandre i ørkenen. Kurderne vil ta Raqqa – det kan meget vel ha vært enighet mellom Moskva og Washington om dette – siden det syriske militæret er betydelig mer interessert i å komme Deir ez-Zour til unnsetning.

Kartet endrer seg bokstavelig talt for hver dag. Men det syriske militæret vinner fortsatt mot ISIS og deres militstropper – med hjelp fra russerne og Hezbollah, selvfølgelig – selv om relativt få iranere er involvert. USA har overdrevet voldsomt når det gjelder størrelsen på iranske styrker i Syria, kanskje fordi det passer inn i det saudiske og amerikanske marerittet om iransk ekspansjon. Med Assad-regimets suksess bekymrer helt klart amerikanerne – og kurderne.

USA har innrømt at de skjøt ned et syrisk militærfly over Syria – og hevdet at det var i sjølforsvar.

Så, hvem bekjemper ISIS? Og hvem kjemper ikke mot ISIS? Russland hevder at de har drept den forferdelige og selvutnevnte «kalifen av Den Islamske staten», al-Baghdadi. Russland sier de skyter krysser-raketter mot ISIS. Den syriske hæren, støttet av russerne, kjemper mot ISIS. Jeg har vært vitne til dette selv.

Men hva driver USA med, der de først angriper Assads flybase nær Homs, deretter regimets allierte nær Al-Tanf og nå ett av Assads kampfly? Det virker som om Washington nå er mer hissige på å slå til mot Assad – og hans iranske tilhengere i Syria – enn å ødelegge ISIS. Det ville være i henhold til Saudi-Arabias politikk, og kanskje er det det Trumps regime ønsker å gjøre. Israel har med sikkerhet bombet både syriske regime-styrker og Hezbollah og iranerne – men aldri ISIS.

Det er opplysende at Vesten nå uttrykker større raseri over bruken av gass – de beskylder Assads regime for dette, selvfølgelig – enn over de fortsatte grusomhetene ISIS begår overfor sivile i de fleste områdene «kalifatet» fortsatt okkuperer i Syria og Irak. Hvis vi skal tro alt amerikanerne nå sier, ønsker de å ødelegge ISIS, men er forberedt på å fortsette å angripe syriske regjeringsstyrker som kjemper mot ISIS. Ønsker Washington simpelthen å bryte i stykker Syria og forlate det som en mislykket stat? Og kan de lykkes med dette når Russland truer med å angripe amerikanske luftstyrker dersom de angriper syriske kampfly på nytt?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.