Splittelsen mellom Saudi-Arabia og Qatar fører til strid mellom jihadistene i Syria

15

I økende grad begynner ulike jihadistgrupper i Syria å slåss mot hverandre. Det skyldes både at de lider nederlag mot den syriske hæren og at det er full splittelse mellom sponsorene deres. Saudi-Arabia, De forente arabiske emiratene, Bahrain og Egypt har brutt de diplomatiske forbindelse med Qatar og også innført transportblokade. Det er den største splittelsen blant gulfstatene på mange år, skriver Reuters.

Gulstatene støtter hver sine terroristgrupper

Reuters artikkel, som er skrevet av Tom Perry og Suleiman Al-Khalidi, er svært tydelig når det gjelder den utenlandske støtten til terroristgruppene i Syria.

Jihadister fra al-Nusra i Aleppo

De skriver at Qatars støtte har gått til grupper som har en islamistisk ideologi og som har bånd til Det muslimske brorskapet. Det siste er fullstendig anatema for Saudi-Arabia, Emiratene og Egypt.
Tyrkia på sin side, som støtter Qatar i konflikten med de andre gulfstatene, har støttet de samme jihadistgruppene som Qatar og i tillegg også islamistgruppa Ahrar al-Sham.

Qatar har forbindelser til al-Qaida-terrorister, blant annet deres filial Nusrafronten i Syria, som har skiftet navn et par ganger og nå er en del av jihadistgruppa Tahrir al-Sham, men i siste instans dreier det seg om al-Qaida.

Reuters skriver at Saudi-Arabia på sin side har støttet de gruppene som CIA støtter. Det kan passe bra, for slik vi har pekt på tidligere, har CIA drevet en storstilt våpentransport til sine grupper i Syria med Saudi-Arabia som mellomstasjon og finanskilde.

I februar 2017 kunne Reuters melde om mange drepte i kamper mellom jhadistgrupper.

Reuters mener å vite at den nåværende gulfkonflikten vil forsterke kampene mellom jihadistgruppene, og deres kilder understreker dette. Den saudistøttede Jaish al-Islam har slåss mot den Qatar-støttede Failaq al-Rahman av og på i et år. Dette har vært til fordel for den syriske armeen, som dermed har kunnet rykke fram og befeste sine stillinger.

Store framganger for den syriske hæren

al-Qaidas nederlag i Øst-Aleppo i desember 2016 og det at deres forsøk på offensiv fra Idlib-provinsen ble slått tilbake i april i år, har ført til at Syrias regjering nå har kontroll over alle de store byene i landet, Damaskus, Aleppo, Hama og Homs. Latakia har hele tida vært under regjeringas kontroll.

Dette er en av forklaringene på at den syriske hæren har kunnet rykke så raskt fram på frontene i sør og øst i kampene mot IS. I en rask manøver rykket den syriske armeen fram helt til grensa mot Irak, og sørget derfor effektivt for å avskjære den såkalte USA-koalisjonens styrker, der Norge deltar, fra de strategisk viktige områdene lenger nord.

Ifølge den syriske hæren lyktes de med å erobre tilbake et område på 1400 kvadratkilometer fra IS, og dessuten sikre seg kontrollen over en del viktige oljeinstallasjoner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

  • Høres snålt ut om at en Jihadist skulle frikjennes dersom han dreper en annen jihadist som tilhører en annen religiøs sekt?

   Tenk deg en jihadist med bakgrunn i kistendommen kom i klinsj med en jihadist med bakgrunn i salafisme. Skulle så begge jihadistene bli frikjent fra å være jihadister?

 1. Frustrasjoner får gjerne interne stridigheter til å ulme og komme til overflata. Er vel ganske opplagt at den koalisjonen slår sprekker jo mer ting går på tverke. Og nei, man trenger ikke være verken psykolog eller fjertfølge for å skjønne såpass. Det er vanlig oppførsel hos de fleste under stress og motgang. Dette er vel bra? Et hus i strid med seg selv kan ikke bli stående el no sånt lurt har jeg hørt et sted.. la oss håpe politikerne her på berget også blir stressa jo nærmere vi kommer offentlige avsløringer av deres rolle i dette syke «game of thrones» spillet

  • Norske medier har munnkurv. De har ikke lov til å avsløre hva slags utenrikspolitikk norske politikere egentlig bedriver. Visse emner er fredet, som F-35-kjøpet og Norges støtte til «moderate opprørere».

   Dette skyldes at norske redaktører står på lønningslisten til CIA.

   • Noen mennesker tror faktisk at de jobber for CIA, mens de i virkeligheten jobber for lissom-CIA som er ledet av psykologer og psykologiprofessorer m/fjertefølje og ormeyngel. Der blir de lurt til å angripe hellige og terrorisere dem. Jeg så noen eksemplarer på Toppenfjellet her, med fiskestenger og hemmelige ansiktsuttrykk, hvor det ikke finnes en eneste fisk.

 2. Det neste som kan skje kan være indre oppsløning i Saudi Arabia?
  Først bryter Qatar med Saudi Arabia. Dernest kan feks oljerike shia-områder i Saudi Arabia ta farvel.

  • Historien fra Irak-krigen viser oss at IS vil neppe kapitulere, men mest sannsynlig gjenoppstå under et annet navn og antakelig på et senere tidspunkt.

   Tenk: «Fake news» som bakgrunn for krigen, ulovlig invasjon og ulovlig okkupasjon og ensidig støtte til noen folkegrupper innenfor et land. Det var Irak-krigen og som beredet grunnen for IS. Finner vi det ikke igjen i dagens Syria?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.