USA: – Venezuela kan bli et nytt Syria

0
USA gjør sitt ytterste for regimeendring i Venezuela. Nikki Haley truer med "en situasjon som i Syria".

Dette sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley da Sikkerhetsrådet drøftet situasjonen i Venezuela. Hun understreket at «landet kommer til å gå i samme retning som Syria og en rekke andre land med store problemer, hvis ikke myndighetene i Venezuela respekterer menneskerettighetene til sitt folk.»

Dette skriver NRK på sine nettsider. Det var USA som hadde krevd et eget møte i Sikkerhetsrådet om Venezuela, skriver Business Insider.

USA gjør sitt ytterste for regimeendring i Venezuela. Nikki Haley (innfelt) truer med «en situasjon som i Syria».

Og det er åpenbart at USA nå gjør sitt ytterste for å skape den situasjonen i Venezuela som Nikki Haley advarer mot. Colombias president Juan Manuel Santos har vært i Washington angivelig for å søke hjelp til å skape fred i sitt eget land. Det han skal ha fått ifølge avisa El Tiempo er løfter fra republikanerne om støtte til krig mot nabolandet Venezuela.

Prseident Donald Trump brukte møtet med Santos i Det hvite hus, ikke til å snakke om Colobia, men til å snakke om Venezuela, den muren han vil bygge mot Mexico og om latinamerikanske gansterbander. Han viste ingen interesse for det faktum at den langvarige krigen i Colombia har krev 265.000 menneskeliv og drevet sju millioner mennesker vekk fra deres hjem, skriver Colombia Report.

USA har lenge forberedt regimeskifte i Venezuela, og de samme gamle teknikkene som vi kjenner fra tidligere «fargerevolusjoner» har vært og er i bruk. USA bruker millioner av dollar hvert år på å bygge opp sivile gruppe, såkalte NGOer, som kan skape massebasis for et kommende «opprør» mot regjeringa. Noen midlene blir bevilget via USAID, noe vie CIAs front National Endowment for Democracy (NED), og noe går via diverse stiftelser og private fonds. Ikke uventet er spekulanten George Soros med på opplegget gjennom sitt Latin-Amerika fond, men han har problemer, fordi slike NGOer er allere forbudt i Venezuela.

I 2016 brukte NED ifølge egne lister 1.611.637 dollar på diverse NGOer i Venezuela. teleSUR skriver at USA har brukt 49 millioner dollar på dette siden 2009.

Det mektige Council on Foreign Relations sier at Trump fortsetter Barack Obamas politikk overfor Venezuela, blant annet gjennom økonomiske sanksjoner. USA mobiliserer latinamerikanske land til å gjøre front mot Venezuela. På sin side holder Caracas gode forbindelser med ikke minst Bolivia og Ecuador. Kina har landet mer enn 60 milliarder dollar siden 2001 og er landet største kreditor. Forbindelsene til Russland er også styrket de seinere åra, ifølge Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov.

I en uttalelse til Senatet i USA la Shannon K. O’Neil fra Council on Foreign Relations 2. mars 2017 fram en serie med forslag til hva USA kan gjøre for å få til regimeendring i Venezuela. Det hersker ingen tvil om at det er regimeendring som står på dagsordenen. Det sier hun i klartekst. Det er også grunn til å merke seg at hun mener at USA kan overtale Kina til å være med på planene. Det som brukes som argument er Venezuelas betalingsproblemer overfor Kina på grunn av den lave oljeprisen.

Men dette kan være å gjøre om regninga uten vert, siden Kina så seint som i februar 2017 skrev under på avtaler om å investere 2,7 milliarder dollar i landet.

Det ligger i kortene at USA vil trappe opp både det åpne og hemmelige arbeidet for å styrte regjeringa i Venezuela, om det blir i form av borgerkrig, intervensjon fra nabolandet eller annen form for destabilisering, gjenstår å se.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKuppresidenten Michel Temer i Brasil i hardt vær
Neste artikkelUnder over alle undere: NRK innrømmer feil, om Syria.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).