Ukraina mot åpen fascisme?

15
Arsen Avakov Foto: ABC News Australian Broadcasting Corporation

Av Bjørn Ditlef Nistad

Mye tyder på at dagens ukrainske regime – en oligarkklikk som styrer ved hjelp av en skjør allianse med høyreekstremistiske bander – er i ferd med å bevege seg mot åpen fascisme. Dette skyldes trolig en økende misnøye i befolkningen med vold, kaos, vanstyre og en økonomi i oppløsning.

Til tross for at de risikerte å bli banket opp av høyreekstremister, deltok titusener av ukrainere i demonstrasjoner for å markere Seiersdagen 9. mai, altså seieren over Hitler-Tyskland i Den store fedrelandskrigen. Dette skriver jeg om her.

Kiev-regimet er provosert over at politiet i deler av Øst-Ukraina prøvde å beskytte folk som ville markere Seiersdagen 9. mai, mot høyreekstremister.

På et par steder i Øst-Ukraina prøvde lokale politimyndigheter å beskytte krigsveteraner og andre som markerte Seiersdagen, mot høyreekstremistene.

Dette har åpenbart provosert dagens ukrainske makthavere. På Facebook offentliggjorde Kiev-regimets innenriksminister, Arsen Avakov, 10. mai en uttalelse om at han hadde sparket politiledelsen i Dnepropetrovsk oblast og Dnepr by på grunn av politiets opptreden under demonstrasjonene. Se her.

Arsen Avakov Foto: ABC News Australian Broadcasting Corporation

Andre går lenger i sitt oppgjør med krigsveteranene og vanlige borgere som de hevder er forrædere og femtekolonnister.

Leder av Høyre Sektor og Rada-representant Dmitro Jarosj kritiserer myndighetene for ikke å ha tydd til mer drastiske tiltak enn utrenskinger i politiet i oppgjøret med de forræderske ”koloradobillene”. Se her.

Den Kiev-lojale ordføreren i Dnepr, Boris Filatov, tar til orde for å danne frikorps av den type man hadde i Tyskland på 1920-tallet for å bekjempe aksjoner som markeringen av Seiersdagen. Se her.

Rada-representant Andrej Denisenko tar til orde for å behandle krigsveteraner og andre angivelige forrædere på samme måte som man behandlet russiskvennlige femtekolonister i Odessa 2. mai 2014 og i Mariupol 9. mai 2014, altså ved å massakrere flere titall av dem. Se her.

(Uttalelsene til de ukrainske politikerne på deres Facebook-sider er hentet fra et russisk debattprogram der temaet var hvordan man burde forholde seg til personer som hånet Seiersdagen og krigsveteranene.)

Innenriksministeren i et land sparker politiledelsen fordi politiet prøver å beskytte krigsveteraner og vanlige borgere mot voldelige høyreekstremister.

Krigsveteraner og andre som ønsker å feire nedkjempingen av Hitler-Tyskland, betegnes av parlamentsmedlemmer som insekter, forrædere og femtekolonnister, og det tas til orde for å drepe dem.

Dette skjer i et land der flere regimekritiske journalister og politikere har blitt drept, der kommunistpartiet er forbudt, og der det er vedtatt lover som gjør det straffbart å kritisere 1930- og 1940-tallets fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig stod bak drapene på hundretusener av jøder og polakker.

Hva er dette om ikke fascisme?

Hvorfor tier NRK og andre ”mainstream” massemedier om det som åpenbart er fremveksten av et fascistisk regime i et europeisk land med 40 millioner innbyggere?

Og hvorfor protesterer ikke våre myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner?

 

Først publisert på Kaleidoskop

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Etter andre verdenskrig har det skjedd et paradigmeskiftet der ‘de allierte’ har skiftet side.
  Helt tydelig så vi det under balkankrigene der de som var alliet med Hitler ble ‘the good guys’…
  På balkan var Hitler alliert med muslimene . Plutselig ble de helt stuerene over natta , og gamle allierte fra WW2 ble ‘bad guys’…
  Det er mulig dette paradigmeskifte begynte allerede før balkankrigene , men da ble det iallfall helt tydelig.

  Mitt spørsmål er hvorfor det var nødvendig å svi av 60 millioner mennesker under andre verdenskrig , når de så lettvint nå gjør gamle fiender stuerene ?
  Det er sikkert ingen som kan svare meg på det , men jeg har et indre rop og spørsmål om dette.

  • Rettferdiggjør dette massakren på 8000 muslimer i Srebrenica, sjølv om utøvera kalte seg «kristne»? I denne krigen var det utvilsomt Milosevic, Karadic og Mladic som førte arven fra Hitler videre med si sysematiske etniske rensking av ikke-serberer. Her hjelper det ikke hvor mye de enn kalte seg «kristne» eller «kommunister».

   • Nei det rettferdiggjør ikke i det hele tatt !!
    Jeg bare påpeker at denne massakren kunne like godt blitt gjort av ‘de allierte’ under krigen for da var disse muslimene allierte med Hitler !!
    Etnisk rensing meg her og der….et veldig ladet utrykk….som rettferdiggjør bombing og enda nye etniske rensinger både her og der !

    • Var alle de muslimene som blei massakrerte i 1993 «allierte med Hitler», og med det legitime mål for massakrer? Ei slik tildeling av kollektiv skyld, jamvel bakover i historia, kjenneteikner all rasisme, og er hovedkjenneteiknet på den ideologien Hitler stod for – og som òg kjenneteikner serbisk nasjonalisme i Mladics og Karadics utgave.

 2. Begynte det ikke med operation paperclip ?
  Da usas adm tok inn verstinger fra tysklands nazivelde og la grunnlaget for CIAs forskning i tortur og hjernevask.

  til Birgitta:
  Fiender blir stuerene når den internasjonale kriminelle mafia skifter fot å stå på.

 3. Thank you very much for the article. It is a pity that Europe is turning a blind eye to what is happening here in Ukraine.

  • Akkurat .
   Det er jo derfor ‘de allierte’ har skiftet side ; for å bekjempe kommunismen !
   Men de har kanskje ikke forstått at Russland ikke lenger er kommunistisk ?
   Mitt spørsmål er : Hvorfor gikk de ikke sammen med Hitler for å bekjempe kommunismen ?
   Hvorfor var det nødvendig med en slik svær krig , for like etterpå snu om og alliere seg med de som Hitler var alliert med ?

 4. David Robert Steel sa den Norske regjeringen hadde gitt milioner til det krimminelle Clinten fondet like før Stoltenberg ble sjef i Nato og støttet USA sin politikk og av den grunn var korrupt noe Normenn burde tenke på. Han fikk ikke lov å si noe i NRK fordi han var mot Nato og fredspris i et foredrag i Tana bru

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.