Hackerangrepet – en gave fra NSA

0

Virksomheter i minst 100 land er blitt rammet av et hackerangrep der datamaskiner blir låst og eierne blir avkrev løsepenger for å få tilgang til sine egne data igjen. Minst tre norske bedrifter er rammet, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Viruset som er kjent under en rekke navn (WannaCry, Wcry, WannaCrypt0r) ble spredt til titusenvis av Windowsmaskiner over hele verden 12. mai 2017. Det virker nå klart at det viruset som er brukt er et cybervåpen utviklet av den amerikanske etterretningstjeneste NSA.

New York Times skriver:

The connection to the N.S.A. was particularly chilling. Starting last summer, a group calling itself the “Shadow Brokers” began to post software tools that came from the United States government’s stockpile of hacking weapons.
The attacks on Friday appeared to be the first time a cyberweapon developed by the N.S.A., funded by American taxpayers and stolen by an adversary had been unleashed by cybercriminals against patients, hospitals, businesses, governments and ordinary citizens.
Something similar occurred with remnants of the “Stuxnet” worm that the United States and Israel used against Iran’s nuclear program nearly seven years ago. Elements of those tools frequently appear in other, less ambitious attacks.

Så USA har altså lagd et våpen til bruk mot andre land eller mot hvem som helst over hele verden, og det er dette våpenet som nå er i de kriminelles hender. Skjønt kriminelle, NSA er vel like kriminelle som hackerne, forskjellen er bare at de er finansiert av skattebetalerne.

Dette kartet viser hvor hackerangrepet rammet. Kilde: New York Times

Dette har vært kjent en stund, og Edward Snowden kommenterte det i april 2017 da han skrev at NSA har mistet kontrollen over sitt topphemmelige digitale våpen.

Han viste til at gruppa som kaller seg Shadow brokers brøt seg inn i NSAs maskiner i 2016, noe som blant annet er omtalt i Foreign Policy.

A mysterious online group calling itself “The Shadow Brokers” is claiming to have penetrated the National Security Agency, stolen some of its malware, and is auctioning off the files to the highest bidder.

Denne gangen klarte de å ramme britiske sjukehus og det russiske innenriksministeriet. I Norge ble blant annet hotellkjeden Choice rammet.

Det eneste som er merkelig denne gangen er at ingen har beskyldt Russland for å ha gjort det. De som er rammet kan i stedet sende en varm tanke til USA og NSA for å ha skapt et våpen som nå er ute i det fri.

Forrige artikkelUkraina mot åpen fascisme?
Neste artikkelItaliensk mafia på metroen i København
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).