Mafiaen kontrollerte stort flyktningesenter i Italia

0

Et av de største flyktningesentrene i Italia har vært i hendene på den italienske mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta i mer enn et tiår, sier det italienske politiet. Det er den såkalte Arena-klanen av ‘Ndrangheta som har kontrollert senteret på den italienske øya Isola di Capo Rizzuto helt sør i landet. Der har mafiaen under dekke av en katolsk veldedig organisasjon skaffet seg tilgang til store statlige midler og hatt full kontroll over flyktningene.

Italiensk politi slo til mot senteret 15. mai 2017 og arresterte 68 mennesker, deriblant en lokal prest. En annen av de arresterte er Leonardo Sacco som er leder av den katolske Misericordia-foreningen som har styrt senteret. Politiet hevder at Arena-klanen har tatt mer enn en tredel av de 100 millionene euro som myndighetene har bevilget til senteret de siste ti årene.
Dette melder nettavisa l’Espresso fra Italia.

Leonardo Sacco (i midten) med statsråd Angelino Alfano (til høyre). Foto: l’Espresso

For tre uker siden gjorde denne nettavisa en avslørende dokumentasjon av Leonardo Saccos flyktningeimperium som også satte de politiske myndighetene i et lite flatterende lys. Sacco har pleid nære kontakter med partiene både på sentrum-høyre og sentrum-venstre, inklusive med statsråd Angelino Alfano, som har vært minister i regjeringene til både Silvio Berlusconi, Enrico Letta og Matteo Renzi, og som nå er utenriksminister i regjeringa til Paolo Gentiloni.

Sacco er nasjonal visepresident i Confraternita delle Misericordie og har operert i den store stilen. At han nå er arrestert for mafiavirksomhet skaper rystelser helt inn i regjeringsbygget Palazzo Chigi i Roma.

‘Ndrangheta er i dag det mektigste forbrytersyndikatet i Italia. Det er av en representant for USAs UD anslått at denne mafiaen kontrollerer minst 3% av Italias BNP gjennom narkotikahandel, trafficking, utpresning og hvitvasking av penger. Den mafiaen som i Italia går under navnet Mafia Capitale har sagt at menneskesmugling i dager er mer lønnsomt enn narkotika. Virksomheten til ‘Ndrangheta strekker seg over hele verden, slik jeg pekte på da jeg viste at de også er aktive i dansk bygningsindustri.

Forrige artikkelDette kartet viser den islamske statens kollaps i 2017
Neste artikkelNy utvikling: Ble Seth Rich myrdet fordi han lekket DNC-informasjon til Wikileaks?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).