Forskere: – Ny teknologi fra USA øker faren for atomkrig

14

Den internasjonalt anerkjente Bulletin of the Atomic Scientists skriver i en rapport at USAs kjernefysiske moderniseringsprogram inneholder en revolusjonerende ny teknologi som øker faren for atomkrig. Slagkraften i de nye kjernefysiske våpnene økes med en faktor på tre. Den nye teknologien det er snakk om er noe som kalles «super-fuze». For det utrente øyet kan forskjellen virke liten, skriver forskerne.

Men denne teknologien har en evne til å eventuelt slå ut nær sagt hele det russiske systemet av kjernefysiske strategiske raketter.

Plansjen viser hvor djupt disse kjernefysiske våpnene slår nedover i jordoverflaten.

The result of this fuzing scheme is a significant increase in the probability that a warhead will explode close enough to destroy the target even though the accuracy of the missile-warhead system has itself not improved.

As a consequence, the US submarine force today is much more capable than it was previously against hardened targets such as Russian ICBM silos. A decade ago, only about 20 percent of US submarine warheads had hard-target kill capability; today they all do.

Forskerne Hans M. Kristensen, Matthew McKinzie og Theodore A. Postol skriver at russiske planleggere helt sikkert vil oppfatte denne superfuze-teknologien som en teknologi som vil gjøre det mulig for USA å iverksette et forhåndsangrep på Russland med drastisk redusert mulighet for Russland til å slå igjen.

Bulletin of Atomic Scientists stilte i januar i år den såkalte dommedagsklokka fram et halvminutt til to og et halvt minutt på midnatt.

Under den kalde krigen utviklet supermaktene USA og Sovjetunionen en politikk som er kalt «Mutual Assured Destruction» (MAD). Det vil si at de begge var i stand til å utslette den andre etter en angrep. På sitt absurde vis bidro MAD til å redusere faren for atomkrig. Begge parter visste at prisen for eget vedkommende ville bli vanvittig høy.

Men med «superfuze» vil USAs evne til å utrydde Russlands atomarsenal i et førsteslagsangrep kunne friste Pentagons planleggere til å tenke i den retninga. Og Russland har ikke råd til å tenke at USAs planleggere ikke tenker slik.

The newly created capability to destroy Russian silo-based nuclear forces with 100-kt W76-1/Mk4A warheads—the most numerous in the US stockpile—vastly expands the nuclear warfighting capabilities of US nuclear forces. Since only part of the W76 force would be needed to eliminate Russia’s silo-based ICBMs, the United States will be left with an enormous number of higher-yield warheads that would then be available to be reprogrammed for other missions.

I dag har USA en varslingstid på ca. 30 minutter fra varslingssystemen sier at det kanskje kommer et angrep til et eventuelt motangrep må iverksettes. På grunn av dårligere satelittsystemer har Russland bare 15 minutter. (Med de nye amerikanske rakettbatteriene i Øst-Europa kan varslingstida bli enda en god del kortere.)

Forskerne nevner den såkalte Andøya-episoden i 1995. 25. januar 1995 skjøt norske og amerikanske forskere ut en rakett fra rakettskytefeltet på Andøya for å studere nordlyset. Det de ikke var klar over var at firetrinnsraketten fløy gjennom nøyaktig samme korridor som den et amerikansk Minuteman III-missil med atomstridshoder ville ha fulgt under et eventuelt angrep på Russland. Da raketten ble oppdaget på russiske radarer ble det satt i gang forberedelser for å svare med et atomangrep fra russisk side, ettersom forskningsraketten ble antatt å være en atomrakett. Den berømte atomkofferten ble brakt til Boris Jeltsin, som da var klar til å starte et motangrep mot USA. I følge den russiske ledelsen var dette det nærmeste de har vært å iverksette et atomangrep. Dette kalles raketthendelsen på Andøya.

Forskerne beskriver en situasjon i dag som har noen fellestrekk med Andøyaepisoden:

US missile launches from the North Atlantic would be coordinated to rise over the radar horizon only after the Russian radars had been blinded. Even if the radars were not rendered ineffective, the Russians could reasonably expect to have no more than seven to 10 minutes of warning before Moscow was destroyed.

Dette gjør igjen at faren for at en kjernefysisk krig kan utløses ved et «uhell» blir vesentlig større enn hittil. Som skribenten John Baker skriver i det amerikanske tidsskriftet The National Interest:

«Siden Vladimir Putin kjenner til at USA har denne kapasiteten og hvis en bakkeradar varsler et kjernefysisk angrep under en internasjonal krise, så er det ikke sikkert at han nøler for sikkerhets skyld. Faren for feilberegning er enorm.»

Dette alvoret tok Vladimir Putin opp i sitt møte med utenlandske journalister da han sa til dem:

You people in turn do not feel a sense of the impending danger – this is what worries me. How do you not understand that the world is being pulled in an irreversible direction? 

Hvor lenge skal de systemlojale mediene klare å holde folk i bevisstløshet om det som foregår. Ikke en gang venstresida forstår alvoret, og gjør i hvert fall ingenting for å reise en antikrigsbevegelse som kan kjempe mot denne galskapen. 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Ren og skjær galskap.

  Russland har en del våpensystemer som de kanskje nå vil oppgradere. De har bla et system for frakt av krysser-raketter som foregår i vanlige industrikontainere, og vhja et radiosignal kan taket på kontaineren åpnes og raketten skytes ut. Og det skjer der hvor kontaineren på dette tidspunkt befinner seg feks på en lastebil, på et tog, på et skip, eller der kontaineren står lagret på bakken. Slike kontainere kan (muligens) oppgraderes til isteden å inneholde atombomber og kan fraktes rundt i hele den vestlige verden uten å vekke oppsikt. Faren for at en slik atombombe utilsiktet eksploderer kan selvfølgelig øke. Frihandel i dagens verden muliggjør et slikt system, og vestlige land tillater at selskaper som benytter seg av skatteparadiser skjuler sin identitet slik at ingen vet hvem som er den egentlige eier av et slikt selskap. Og tollere lar seg bestikke feks ved frakt av narkotika og tyvegods over grensene. Alt dette kan utnyttes av Russland og evt av Kina.

 2. Anser dette mest som en distraksjon og fortsettelsen av stjeling av skattebetalernes penger. På den måten flyttes penger i fra velferd, utdannelse og infrastruktur over til krigsindustri, samt at politikerne og media kan beholde folket i fryktens grep. Dette ble også stadfestet i «The Iron Mountain Report», for hvis ikke, vil makten miste sin posisjon. Det var egentlig også det «den kalde krigen» handlet om, da vi nå vet at amerikanerne og sovjeterne utvekslet teknologi.

 3. Hvis MAD fortsatt er gjeldende politik så må vel ikke ett motangrep absolutt skje samtidig? Russiske ubåter kan da vel bare utslette USA noen dager eller uker etter at Russland er borte, resultatet av idiotiet blir jo uansett det samme.

 4. Teknologien går fremover, men menneskets intelligens står åpenbart på stedet hvil. Kanskje vi trenger en kunstig høyere intelligens som kan fortelle oss hvor vanvittig det er å stille opp skarpladde atomvåpen mot hverandre?

  Dersom det fantes en slik høyere intelligens ville den vel blitt stemplet som en sikkerhetsrisiko og stengt av.

 5. » … the fundamental fact that there is nothing, nothing at all, that the USA could come up with to prevent Russia from obliterating the USA in a retaliatory strike.#

  the saker: making-sense-of-the-super-fuse-scare

 6. Nu mumles det det om at Norway ønsker og trenger et sk. «rakettskjold», og diskusjonen går i de ivrigste kretser kun på hvorvidt det skal være et eget, norsk rakkettskjold, eller en oppgradert norsk del av NATOs rakettskjold. Et fullstendig fiktivt spørsmål, da svaret er gitt, forlengst politisk bestemt, og i prinsippet budsjettert for. Betydningen av samhold innen NATO og forpliktelse til store våpenkjøp fra de rette kremmere, utover alle budsjettstøvleskaft, er jo for fanden nordmanden Jens Stoltenbergs budskap til alle vennene. Jeg har ikke regnet på ny russisk antatt responstidsgrense med nytt «rakettskjold» i Norway, men den kan umulig bli lengre av det.

  Og installeringen av de 335 stk. roterende, altså sett fra nork side permanente marinesoldatene på Værnes er supervellykket. (Herre, for en frekk nytale å påstå at det ikke er permanent fordi de roterer. Orwell roterer vel selv, der han ligger.) Yankee’ene trives så fordømt godt i Norway, mye uvant bukking og skraping, mye vennligere og mer amerikanistisk stemning enn de aller fleste andre steder i verden, det er sikkert og visst. Already feels like home. Så nå vil de gjerne utvide den amerikanske kontingenten i Furet Værbitt nærmest eksponensielt, og gjøre Norway til NATOs hovedbase i Europa først som sist. Med tanke på størrelsen på visse nyere NATO-baser lenger øst, høres jo dette riktig flott ut.
  Det kan virke som om det for en gangs skyld kan bli en ørliten og over snittet differensiert poltisk diskusjon om akkurat den saken som tilsier at det kan Yankee’ene faktisk ta rennafart og drite i, men det ville dessverre ikke overraske om det de får det som det vil heller.

  Og mens vi venter i åndenød på at komplotten skal tykne, gleder vi oss med the Usual Suspects over det fabelaktige, nye skyggeregjeringsbygget m/ tilliggende herligheter på Huseby, Oslo. Mandag er det offisiell åpning av ny U.S. Embassy in Norway, Morgedalsvn. 36, 0378 OSLO. Ørnen strammer grepet.

 7. Foreslår at vi legg hovedbasen/rakettskjold til Gardemoen og kommandosentralen til den amerikanske ambassaden. Det må da være viktigere ting å forsvare der nede enn noen fiskere, småbønner, reindriftssamer+noen til her oppe i gokk.. det har vært varm og kald krig her oppe siden 1940 med noen års opphold etter sovietunionens fall. Klarer meg kjempegodt uten rakettskjold.
  Og skulle det mot formodning bli en konflikt tror jeg ikke et rakettskjold hjelper noe særlig.. det vil tvert imot skape enda flere bombemål.

 8. System media minner om Fløytespilleren fra Hamlem. Han som tryllebant folket slik at de var som hypnotisert til å følge fløyten vilje.

 9. […] Men hotet om kärnvapenkrig har definitivt ökat, dels till följd av ökade politiska spänningar mellan främst USA och Ryssland, dels till följd av främst USA:s kraftiga upprustning och dels till följd av teknisk utveckling. Jag börjar med det sistnämnda och replierar då på en artikel hos Pål Steigan, som jag förkortat och faktiskt översatt till svenska. Pål Steigan […]

 10. […] Den här artikeln som först publicerades 18 juni 2016 var aktuell då. Nu är den ännu mer aktuell – dessvärre! Ingress Hotet om kärnvapenkrig har definitivt ökat, dels till följd av ökade politiska spänningar mellan främst USA och Ryssland, dels till följd av främst USA:s kraftiga upprustning och dels till följd av teknisk utveckling. Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.