Møte i Gamla Elverket i Falun

0

Infört i Dala Demokratens papperstidning den 10 maj 2017.

«Ett 60-tal personer kom till Gamla Elverket i Falun söndagen den 7 maj för att lyssna och samtala med bloggaren och samhällskritikern Pål Steigan om hur vi ska få en fredligare värld. Steigan är oroad över den ökade spänningen mellan stormakterna och det faktum att USA och Ryssland står emot varandra i Syrien gör att motsättningarna snabbt kan eskalera. Vi står nu åter inför en kärnvapenkapprustning. USA:s militära strateger arbetar för att modernisera landets kärnvapen. Steigan hävdar med hänvisning till flera experter att det handlar ca 1 000 miljarder dollar över en period på 30 år.

Fra møtet i Falun

Efter Berlinmurens fall uppstod ett maktvakuum och NATO har flyttat fram sina positioner. I arabvärlden har USA och västmakterna startat flera krig med förödande konsekvenser. Det pågår också krig medelst ombud som det som för närvarande pågår i Jemen. Väst förser Saudiarabien med vapen vilket möjliggör saudiernas krig som riskerar att ödelägga Jemen och skapa svältkatastrofer av enorma format. Steigan sätter även in flyktingfrågan i detta sammanhang och menar att krigen är den huvudsakliga orsaken till flyktingkatastroferna.

Steigan är också bekymrad över att krigen inte möts av starkare protester från fredsrörelsen i våra länder. Innan USA:s krig mot Irak 2003 föregicks detta av massiva protester. Men krigen i Libyen, Syrien och nu Jemen möts med tystnad. Varför? Enligt Steigan beror detta i hög utsträckning på att västs krigspropaganda blivit skickligare. Fredsrörelsen måste slå hål på de lögnaktiga berättelserna och sätta sökarlyset på våra egna regeringars stöd till krigen, vare sig det handlar om sanktioner, krigsmateriel eller frånvaro av Nato-kritik. Fredsrörelsen måste dessutom kritisera att FN ställs åt sidan.

Steigan varnar för risken för storkrig mellan stormakterna, något som skulle få fruktansvärda följer. Det åligger fredsrörelsen avslöja krigspropagandan och visa att kejsaren är naken. Det blev bra och inspirerade samtal. Nu återstår att fortsätta och bygga fredsrörelsen. 1350 kr samlades in till UNHCR. Mötet arrangerades av Falu FN-förening, Folket i Bild, NBV och Falu kommun.

 

Folket i Bild Kulturfront Västmanland Dalarna

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHvem slapp fosterhjemsreven inn i hønsegården?
Neste artikkelForskere: – Ny teknologi fra USA øker faren for atomkrig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).