– Leger uten grenser har ingen folk i krigssonen i Syria, de bare gjengir pressemeldinger fra White Helmets

6
Maren Sæbø forsvarer White Helmets i Bistandsaktuelt, men de er ikke noe annet enn en del av al-Qaida.

Organisasjonen Leger uten grenser, Médecins Sans Frontières, har stor prestisje, ikke minst fordi deres mange modige medlemmer har gått inn i krigsområder for å hjelpe mennesker i akutt livsfare. Derfor har også deres rapporter og anbefalinger om og fra Syria vært med å påvirke opinionen.

Men så viser det seg at MSF ikke har hatt egne folk i krigssonen i Syria siden 2015, skriver professor Tim Hayward for The Herland Report.

But if none of MSF’s international doctors have been on the ground in Syria’s war zones since 2015,[2] how can MSF claim to bear witness for what is happening there? 

MSF has relayed reports from the rebel-held areas to which, exclusively, its supplies and support have been dispatched. The reports – including allegations of government attacks on hospitals and civilians – come from people working with the permission and protection of such groups as Al Nusra, Isis and other foreign jihadis and mercenaries. These anti-government forces are known to exercise a rule of terror and to be not overly concerned about ordinary citizens’ access to medical attention. That is precisely why the MSF doctors withdrew from the areas under their control.[3] So there is scope to ask who the medics on the ground were, and who they were treating.

Vi som har vært avhengige av vestlige medier for å danne oss et bilde av hva som skjer i Syria, har fått det inntrykket at MSF har formidlet sin uavhengige versjon av hva som foregår på bakken i Syria. Så viser det seg at de ikke har vært til stede sjøl, men bare har formidlet White Helmets’ versjon som om det skulle vre deres egen.

Those of us in the West who were uncertain about the authenticity of all this social media activity in a zone lacking basic infrastructure, let alone wifi,[12] were coaxed to accept the mainstream narrative because a respected organisation like MSF apparently bore witness to it.[13] Few of us realised that MSF was merely repeating White Helmet testimony, not independently verifying it.

White Helmets er som kjent grunnlagt av NATO og finansiert av USA og andre i den vestlige alliansen, og fungerer på bakken som al-Qaidas PR-avdeling.

Dr Joanne Liu i MSF skriver på deres hjemmeside at MSF jobber direkte med «opposisjonsgrupper» i det nordlige Syria. Som kjent betyr det al-Nusra og andre terroristgrupper. Eller som hun skriver:

…we renegotiated agreements with commanders from Jeish el Mujahideen, Islamic Front, Jahbat Al Nusra, different factions of the Free Syrian Army, and ISIS (later renamed Islamic State – IS), among others.

Liu bekrefter at MSF har trappet ned sin egen tilstedeværelse i Syria:

While we have been forced to reduce direct medical activities in Syria, we have continued to support Syrian medical networks in their tireless quest to treat patients. Donating medicines and medical material is essential for Syrian medical staff working in besieged areas and active conflict zones.

MSF har altså trappet ned egen virksomhet, men gir medisin og medisinsk utstyr til de nettverkene de har etablert forbindelse med, som Liu sjøl lister opp.MSFs egne nettsider viser også at de jobber direkte med White Helmets og formidler deres versjon.

Dette underbygger langt på vei det Hayward skriver.

Hvordan kan MSF misbruke sitt eget anerkjente navn til bare å formidle hva jihadister hevder om situasjonen i Syria? Det er jo opplagt for enhver at MSF med dette styrker jihadistenes versjon gjennom å la dem disponere MSFs prestisje. Dette går rett hjem i en uvitende og lettlurt vestlig opinion. Dette må MSF være klar over, så rutinerte som de er.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Leger uten grenser (LUG) har som prinsipp å opptre uavhengig og objektivt. Ingen vet bedre enn LUG at partene i en konflikt har motstridende interesser og opptrer med ulike virkelighetsoppfatninger. Nettopp slike forhold utgjør ingrediensen i konflikter.

  At LUG da velger å opptre som ukritisk talsrør for en side i konflikten i Syria, som beskrevet i artikkelen, river ned organisasjonens etablerte integritet.

  Dersom LUG i tillegg formidler nyheter fra Syria som fremstilles som opplevd av dem selv, men som i realiteten er opplysninger fra en av partene, så opptrer LUG i et spill der de låner bort sitt omdømme for å fremme en utvalgt part i konflikten.

  Uansett hvor mye LUG måtte mene de støtter rett side i konflikten har de dermed underminert sitt eget ståsted som uavhengig og objektiv humanitær aktør. Dette er svært beklagelig, ikke minst siden dem som trenger hjelp fra LUG kan bli skadelidende.

  • Det er riktig, men artikkelen gjelder forholdene f.o.m. 2015.

   For ordens skyld, og uten å nevne navn, er det også slik at ikke alle som er listet opp på den siden du lenker til var hjelpearbeidere, for å si det sånn. Jeg forsvarer ikke avkutting av hoder, men noen hadde faktisk mistet sitt før de kom så langt som til fangenskap i Syria. Andre har vi bare vestlige etterretningskilders ord og videoer for hva som skjedde med, og de stoler i hvert fall ikke jeg på lenger enn jeg kan kaste dem.

   • Jeg ser da muligheten for att ledelsen har blitt kuppa.
    Eller har blitt satt under press.
    Vi har vell alle gjort ett eller anna.Vi ikke er stolte over.
    Og med dagens teknologi og menneskets hunger etter gods å gull.
    Så er det mange som lar seg overtale.
    Judas finner du over det ganske land.I alle krinkler og kroker på jorden.

 2. Grenseløs søndag:

  LEGER UTEN GENSER TATT UTEN BUKSER

  -Vi venter fremdeles på å få tilsendt nye klær fra keiseren, sier en spent talsperson for MSF til Kommentariatets Diktatur på rørpost fra et stykke unna krigssonen i Syria.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.