Hvor har de franske kandidatene sin styrke?

3

I det de franske velgerne går til urnene for å stemme over hvilke kandidater som skal gå til den andre og avgjørende runden i presidentvalget, er det interessant å se hvordan kandidatenes styrke fordeler seg i landet.

Avisa Sudouest har brukt tallene fra meningsmålingene til å lage disse kartene:

Det går klart fram at Marine Le Pen og hennes Front National har sin styrke i nord og sør, mens de er direkte svake i en akse fra Bretagne mot grensa til Sveits, inklusive Paris. Dette er derimot områder der Emmanuel Macron og François Fillon står sterkt. Jean-Luc Mélenchon står derimot sterkest i Normandie og Aquitaine.

Enda mer interessant blir dette dersom en sammenlikner disse kartene med Libérations kart over fattigdommen i Frankrike:

Da ser vi at Le Pens styrke er i de fattigste regionene i Frankrike, mens Macron og Fillon står sterkest i de mer velstående regionene. Andre undersøkelser viser at 44% av de arbeiderne som velger å stemme vil velge Le Pen. Og det er nettopp blant arbeiderne hun står sterkest. 42% av arbeiderne ser ut til ikke å ville stemme.

Undersøkelsen viser at Macron er den som står sterkest blant toppledere, mens Fillon står sterkest blant pensjonister. Mélenchon har sin største støtte blant funksjonærer i mellomsjiktet.

Avisa The Guardian har her en oversiktsartikkel som sammenlikner de fem fremste kandidatenes politikk på ulike områder.

Men som jeg har vist tidligere: Uansett hvem av dem som måtte vinne, er Frankrike et land som står til nakken i økonomiske og sosiale problemer og det skal noe helt annet til enn et presidentvalg for å gjøre noe med dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Militærindustrialistene, Israel og banksterne kommer ihvertfall til å juble hvis «anti establishment»-Le Pen blir president. Så det spørs om de ikke sørger for at hun blir det, one way or another.

  (((Le Pen))) er jo like «anti establishment» som (((Trump))).

 2. EN OPPLYSENDE ANALYSE

  Jeg liker denne analysen av de politiske kandidaters oppslutning i folket. Det gir et langt tydeligere bilde av de ulike kandidaters politiske ståsted, enn de tradisjonelle ideologiske stemplinger.

  Jeg vil vanligvis støtte dem som best gjenspeiler oppslutning fra arbeidere og folk flest. Men ikke helt ukritisk, for det er samtidig den del av befolkningen populister med en skjult politisk agenda henvender seg til.

  Jeg synes Le Pen og Fillon peker seg ut som vinnere. Skulle begge de gå videre, tror jeg Fillon vinner til slutt. Skulle Le Pen og Macron gå videre vinner Macron.

  Le Pen ser sterk ut ved første blikk, men vil kun har vinnermulighet om hun og Mélenchon går videre til neste runde.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.