Hvor har de franske kandidatene sin styrke?

0

I det de franske velgerne går til urnene for å stemme over hvilke kandidater som skal gå til den andre og avgjørende runden i presidentvalget, er det interessant å se hvordan kandidatenes styrke fordeler seg i landet.

Avisa Sudouest har brukt tallene fra meningsmålingene til å lage disse kartene:

Det går klart fram at Marine Le Pen og hennes Front National har sin styrke i nord og sør, mens de er direkte svake i en akse fra Bretagne mot grensa til Sveits, inklusive Paris. Dette er derimot områder der Emmanuel Macron og François Fillon står sterkt. Jean-Luc Mélenchon står derimot sterkest i Normandie og Aquitaine.

Enda mer interessant blir dette dersom en sammenlikner disse kartene med Libérations kart over fattigdommen i Frankrike:

Da ser vi at Le Pens styrke er i de fattigste regionene i Frankrike, mens Macron og Fillon står sterkest i de mer velstående regionene. Andre undersøkelser viser at 44% av de arbeiderne som velger å stemme vil velge Le Pen. Og det er nettopp blant arbeiderne hun står sterkest. 42% av arbeiderne ser ut til ikke å ville stemme.

Undersøkelsen viser at Macron er den som står sterkest blant toppledere, mens Fillon står sterkest blant pensjonister. Mélenchon har sin største støtte blant funksjonærer i mellomsjiktet.

Avisa The Guardian har her en oversiktsartikkel som sammenlikner de fem fremste kandidatenes politikk på ulike områder.

Men som jeg har vist tidligere: Uansett hvem av dem som måtte vinne, er Frankrike et land som står til nakken i økonomiske og sosiale problemer og det skal noe helt annet til enn et presidentvalg for å gjøre noe med dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.