Finansspekulanter bak krisa i Norske Skog

9
Edvard Munch: Den gule tømmerstokken
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

Den gjeldstynga papirprodusenten Norske Skog har store problemer. Det er fare for at selskapet vil bli slakta av amerikansk finanskapital med investeringselskapet Blackstone i spissen. Denne uka falt aksjekursen kraftig.

Dette kan true en rekke norske arbeidsplasser. Norske Skog er i dag et multinasjonalt konsern, en av verdens største papirprodusenter med fabrikker i seks land med 2600 ansatte globalt. I Norge eier de papirfabrikken i Skogn (ca 370 ansatte) og tradisjonelle Saugbruks i Halden (ca 520 ansatte).

Edvard Munch: Den gule tømmerstokken

Sjefen selger alle sine aksjer

Onsdag opplevde selskapet et kraftig kursfall fordi Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt solgte alle sin aksjer, tilsvarende en verdi på nesten fire millioner kroner.

Nyheten om at konsernsjefen dumpet eget selskap sendte aksjen kraftig ned torsdag morgen.  Aksjen var ned rundt 30 prosent på morgenkvisten.

Norske Skog hadde ved utgangen av mars en netto rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner.

E24.no skriver:

Signalet som ligger i et slikt aksjesalg er ikke til å ta feil av: «Sjefen sjøl» tror ikke på selskapet.

Og mellom linjene er det et stykke på vei også det Ombudstvedt faktisk sier gjennom sin kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig: «Dette har sammenheng med at ledelsen har fått innskrenket mandat fra aksjonærene og obligasjonseierne til å finne en bærekraftig rekapitalisering av selskapet. Og det er en reaksjon eller et signal i forhold til det».

Men hvem er så disse aksjonærene og obligasjonseierne som vil hindre restrukturering av gjelda?  Det er her tampen brenner:

Utsatt for finansspekulasjoner

Amerikansk finanskapital begynte sine spekulasjoner mot Norske Skog  etter at ledelsen i Norske Skog i  november 2015 offentliggjorde at de ikke klarte å betjene gjelden som da var på 8,4 milliarder kroner. Mesteparten av denne gjelden skyldes lånefinansierte oppkjøp av papirfabrikker over hele verden på 1990-tallet.

 • Da kjøpte det amerikanske investeringselskapet Blackstone, gjennom datterselskapet GSO Capital Partners, seg inn som største aksjeeier i Norsk Skog.
 • Etter dette overraskende oppkjøpet hadde Adressa 29/11 2015 et oppslag med følgende overskrifter:

Ville veddemål kan avgjøre skjebnen for 2700 arbeidere i Norske Skog

Utenlandske investorer spekulerer i om Norske Skog klarer å betale milliardgjelden sin.

Poenget er at spekulasjonene ikke bare truer de ansattes arbeidsplasser, men også alle som eier, hogger og leverer tømmer til fabrikkene i Skogn og Halden.

Historiske utbetalinger

Så til neste trinn i dramaet:

 • Norske Skog har misligholdt gjelden sin. Det utløser milliardutbetalinger til investorer som har veddet på mislighold,. Dette er første gang det skjer i et slikt omfang i Norge. (Dagens Næringsliv 23/4 2016).
 • Internasjonale investorer har ifølge avisen spekulert heftig i om Norske Skog vil klare å unngå mislighold, og 22/4 bestemte en ekspertkomité at selskapet har misligholdt gjelden.
 • For investorer som har satset på mislighold gjennom såkalte CDS-kontrakter (Credit default swap), blir det dermed utbetaling. CDS er en type derivater som beskytter kreditorene.
 • Denne nevnte ekspertkomiteen består av 15 stemmeberettigede medlemmer, der ti kommer fra banker som selger CDS-er, blant annet Goldman Sachs, Morgan Stanley og Deutsche Bank. På kjøpersiden er Blackstone representert via et annet datterselskap, Cyrus Capital, som eier 3,6% av aksjene i Norske Skog.

Å ta livet av vertsdyret

Blackstone har altså kjøpt seg inn i Norsk Skog for å profittere på selskapets problemer, eventuelt også med tanke på å slakte selskapet eller selge det etter noen år.

Toppsjefen i Blackstone, Steve Schwarzman, tjente i 2015 6,4 milliarder kroner og er nr. 113 i verden, ifølge Forbes liste over verdens rikeste.

Dramaet får flere akter. Men konklusjonen er uansett slik professor og økonom Erik Reinert skriver i Klassekampen 21/5 2015 med referanse til M. Hudsons bok «Killing the host»: «En parasittisk finansøkonomi kan ta livet av vertsdyret».

Dramaet om arbeidsplassene i Halden og på Skogn forsetter.

Se også:

 

Først publisert på Øyvind Andresens blogg.

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

 1. Den eneste løsningen blir vel at staten nå må kjøpe konkursboet? Men det spørs om et slikt oppkjøp er lovlig iflg internasjonale avtaler?

  Men ønsker dagens norske politikere å redde Norske Skog? Stoltenberg lot i sin tid cellulosefabrikken på Tofte gå konkurs, i hans verden er treforedlingsindustri ulønnsomt pr def (til tross for at treforedling derimot er ganske lønnsomt både i Sverige og Finnland). Det er heller slik at det er ganske mye næringsvirksomhet i Norge som har slitt i oljeskyggen da oljeprisen var høy: vekslingskurs og kostandsnivå tilpasses den veldig lønnsomme norske oljevirksomheten og veldig mye annet sliter som følge av dette bla norsk treforedling (men det er jo slik man ønsker at markedet skal fungere, profittmaksimering uten å tenke langsiktig). Men Støre vil nok kunne være mer tilbøyelig til å se at treforedling kan være fremtiden for Norge etter oljen. Men hva med de blåblå? Etter oljeprisfallet har alvoret begynt å sige inn i norsk politikk, i alle fall for en stund.

 2. En ekstra opplysning:

  Totalt kontrollerer Blackstone nå 35,43 prosent av Norske Skog. I tillegg til å være store eiere i papirbedriften, er GSO og Cyrus også blant de største långiverne til Norske Skog.

  For å gjøre forvirringen total, har GSO- og Cyrus-eier Blackstone også forsikret mange milliarder av gjelden Norske Skog har til andre kreditorer gjennom en såkalt kredittapsforsikring, noe som gjør at Blackstone sitter på flere sider av bordet.

 3. Norsk Industri er iferd med å rakne. Det vil bli i et slikt omfang at staten ikke kan redde alt. Bankene, Petro-Dollar Industrien og alle avleggerne. Når sjefen i Norske Skog selger alle sine aksjer, er det insidehandel. Hvem interesserer dette? Gir man blaffen i Hva slags ledere vi har i Norge? Ex. Byråkrater belønnes med topp jobber i de storste bedriftene ingen bryr seg om kompetens, uansett hvilke ruiner de legger etter seg og Belønnes for jo mer de kan fa til i denne lille sirkelen av kjendiser som staks får en enda bedre betalt stilling i tillegg til at prasollen og sikkerhetsbeltet utløses for Myk og meget behagelig landing. Jo oftere mn legger enbedrift i ruiner, jo større belønning. Kan vi forvente gode ledere for Bedriftene så lenge et slikt system består. Temmelig uetisk og korrupt er vel mer pssende betegnelse. MILLIARDER forsvinner ut av norske statsbedrifter som ingen gidder å etterforske. Dette er som i Sovjet-Unionens siste dager, hvor formuene forsvant ut av landet. Intet er lenger som det burde være i Norsk NÆRINGSLIV og POLITIKK som har bragt det Norske Folk inn i EU og under dets regelverk, som kun tjener noen meget Få på bekosning av de mange. Dette vil aldri gå evig. Nedturen er programmert i hele den Vestlige verden med sin Ekstremisme og Fanatisme som de beskylder andre for, mens de legger alt brakk og stikker av med Utbyttet.

 4. Hvis Blackstone er største eier – hvordan kan det være mulig å tjene penger enten selskapet klarer seg eller om det går dukken? Så langt jeg kan forstå er dette svindel på høyt plan. Tapene er på forhånd dyttet over på andre. Jeg vil tro det er samme prinsipp som nasking – naskerens «gratis» varer betales til syvende og sist av alle de andre kundene, dvs folk flest.

 5. Historien om Norske Skog er interessant, og kan lett tjene som eksempel på en dialektisk historieforståelse som beskriver motkreftene i samfunnet. Norske Skog med adm. Reinås på 2000 tallet, hadde store ambisjoner og raidet det globale markedet med oppkjøp av fabrikker verden over. De hadde ikke penger på bok, så alt ble lånefinansiert. Det de ikke hadde fått med seg, var at produktsjonsforholdene hadde endret seg. De så ikke nettets betydning for formidling av informasjon og nyheter elektronisk, og dermed det mindre behovet for avispapir dette avstedkom. Denne utviklingen forsterkes fra år til år, så Norske Skog er stuck. Det er umulig å få solgt fabrikker og kvitte seg med gjeld. Markedsverdien i disse dager er 200 mill. Jepp, dette er prisen du må betale for hele røkla. De norske posterboy kapitalistene Stordalen og Spetalen var for noen år siden kjepphøye og kjøpte 10% av selskapet. Samtidig proklamerte de at de ville gjøre gråstein til gull og snu hele utviklingen. Det varte ikke lenge før de trakk seg ut med et kjempeptap. Den dialektiske markedskverna var nådeløs, selv postergutta høy på seg sjøl måtte gi tapt. Så det er nok dessverre slik at Norske Skog går konkurs. En kommentar til Laila Yssen. Adm. solgte på et tidspunkt da all tilgjengelig info om situasjonen var i markedet. Dette var ikke innsidehandel. Forøvrig kommer du med en rekke påstander det hadde vært fint om du kunne dokumentere.

  • Å kjøpe opp papirfabrikker i 2001-3 høres da ut som sabotasje. En kjempegave for alle dem som så slutten og konkursen komme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.