Vil Kina investere i gjenoppbygging av Syria?

14

Stedfortrederkrigen mot Syria, som er drevet og fortsatt drives av Vesten og oljediktaturene med Norge som lydig deltaker og finansieringskilde, har til de grader ødelagt landet at det vil kreve 1000 milliarder dollar i investeringer for å bygge det opp igjen. Det er klart mer enn et norsk oljefond, og er med alle tenkbare målestokker en enorm sum. Det sier noe om hvor stor forbrytelse vi deltar i – og naturligvis er det de landa som har ført eller deltatt i denne ulovlige krigen som burde ha betalt. Det kommer de foreløpig ikke til å gjøre. Vi får håpe at framtidige maktforhold i verden endrer seg såpass mye at det blir mulig å stille de skyldige til ansvar. Men inntil da må problemet løses på annen måte.

Aleppo var en vakker by før krigen

Spørsmålet blir aktualisert – heldigvis – fordi den syriske armeen med sine russiske og iranske støttespillere satdig vinner nye seire i krigen mot de jihadistiske leiehærene.

Den mest opplagte kandidaten til å ta brorparten av disse investeringene, er Kina. I noen medier er spørsmålet blitt stilt på en underlig måte, som om det dreier seg om å kaste penger ned i et svart hull. Det som er aktuelt er imidlertid investeringer. Det vil sikkert aktuelt med gaver også. Men i hovedsak vil det dreie seg om investeringer som man håper vil gi tilsvarende avkastning. Man kan si mye rart om kineserne, men kapitalistisk tankegang har de forstått. Hvis Kina investerer i utlandet, er det med sikte på langsiktig inntjening.

I et intervju med den kinesiske TV-stasjonen Phoenix sa Bashar al-Assad at forbindelsene mellom Syria og Kina er i framgang, og det er nokså opplagt at Syria vil ta imot kinesiske investeringer i gjenoppbygging med åpne armer. Faktisk er Kina allerede i gang, sa den syriske presidenten:

China can be in every sector with no exception, because we have damage in every sector. But if we talk about now, before this comprehensive reconstruction starts, China now is being involved directly in building many projects, mainly industrial projects, in Syria, and we have many Chinese experts now working in Syria in different projects in order to set up those projects.

Og når den virkelige gjenoppbyggina skal i gang med å bygge opp igjen byer og forsteder og infrastrukturen, oljefeltene og alt det andre som terroristene har ødelagt – med vestlig støtte – er det tydeligvis ingen grenser for hva Kina vil få være med på.

Syrias amassadør til Kina, Imad Moustapha, sier at på grunn av vestlige sanksjoner er Kina ikke bare Syrias viktigste handelspartner, men står for 80% av Syrias utenrikshandel.

Geostrategi og økonomi

Kina har vært imot denne krigen hele tida og har støttet Syrias regjering i FN på prinsipielt grunnlag. Men det er ingen tvil om at dersom det blir fred og Kina blir invitert, så vil landet stille opp med størstedelen av det som trengs.

Et økonomisk støttepunkt i Syria med den rette infrastrukturen vil passe som hånd i hanske i Kinas  «En vei, ett belte»-strategi. En del av den gamle Silkeveien munnet ut i Syria. En utløper av den nye silkeveien har nådd Iran, og kan enkelt videreføres til Syria. Ja, den blir komplett med den syriske greinen.

Det er lett å se på kartet hvordan Syria vil passe inn i silkeveistrategien.

Dette vil geostrategisk plassere kinesiske interesser ved bredden av det indre Middelhavet, og det vil passe inn i strategien med å nå fram til de europeiske markedene derfra, blant annet via den kinsesiskeide havna i Pireus.

Gjennom den aisatiske investerings- og utviklingsbanken AIIB har Kina det finansielle instrumentet på plass til å gjøre slike investeringer. Og landet har knowhow og ekspertise til å bygge opp Syria med den ypperste av den teknologien kineserne rår over.

Iran får flåtebase i Syria?

Russiske medier melder at Bashar al-Assad har gitt grønt lys for opprettelse av en iransk flåtebase i Latakia, nær den russiske basen. Det vil i så fall bringe Iran til Middelhavet på en måte landet ikke har vært i moderne tid.

Ddet kan godt oppfattes som en takk for innsatsen i forsvaret av Syria, og dersom det stemmer, er det et betydelig nederlag for sunnialliansen, Israel og Vesten, som har gått inn i denne krigen med en klar tanke om å også skade Iran.

Det er ikke sagt noe om noen kinesisk base, men det vil ikke overraske dersom kinesiske megainvesteringer blir fulgt opp av et militært motstykke.

Avveining

Nettavisa The Diplomat skriver:

It seems that China has both the political willingness and economic capability to cover expenses that the international community — especially Russia, Iran and Syria — will need to help Syria’s economic reconstruction. In return, China would play a major economic role in Syria.

På den andre sida mener The Diplomat at Kina vil være forsiktig avventende. Det er en rimelig antakelse. Kina er en langsiktig spiller med så lange perspektiver at det er vanskleig for folk i Vesten å ta det inn over seg.

Men når The Diplomat skriver at Kina vil være forsiktig på grunn av pengemangel, så er det neppe riktig. Som sagt: Det vil ikke i hovedsak være gaver, men investeringer for å tjene på dem. Kinas forsiktighet vil mer være geopolitisk, og faren for fortsatt krig er noe som vil få Kina til å vente med investeringer.

USAs spesialstyrker på ulovlig oppdrag i Syria

Enda en grunn for krigspartiet til å ønske mer krig

USA er ikke i stand til å møte den kinesiske økonomiske offensiven med en tilsvarende USA-dominert økonomisk offensiv. USA er en fallende supermakt og taper gradvis på alle økonomiske områder, enten det gjelder masseproduksjon eller avansert kvalitetsproduksjon. Det eneste området der USA fortsatt har et betydelig overtak, er på det militære området. Derfor vil krigspartiet i USA satse på fortsatt krig.

Syriakrigen har vist dette i all sin grimhet. Og foreløpig har krigen ført til en styrking av Russlands, og sannsynligvis også Irans posisjoner. Dersom en eventuell fred også skulle føre til styrking av Kinas posisjoner, er det antakelig mer enn krigshaukene kan tåle. Og som alltid før, vil de få med seg sine lojale lakeier i lydriker som Norge.

 

 

KampanjeStøtt oss

14 KOMMENTARER

 1. I sannhet var Aleppo en vakker by! Hva får vi når byen gjenoppbygges? Neppe en rekonstruksjon. Heller noe ala Shanghai. En dobbelt ødeleggelse!

  Men verre enn Norge, verdens mest selvdestruktive nasjon, blir det neppe. Slutt deg til det norske arkitekturopprøret:
  https://www.facebook.com/groups/ArkitekturopproretNorge

  Vi får håpe ikke Norge blir med i gjenoppbyggingen. Da blir Syria garantert pepret med snøhettabygg, på samme vis som vår arme nasjon.

 2. Jag har varit med om att utarbeta ett förslag till återuppbyggnad av Syrien med utgångspunkt från att utnyttja just den potential i Kinas projekt att bygga den Nya Sidenvägen, som du skriver om. För Aleppo gjordes en videofilm enligt detta förslag. Aleppo ligger just i korsvägen för Sidenvägsstråket som kommer upp längs Eufrat från både Indiska Oceanen resp. Iran – Kina/Indien. Det andra stråket är den gamla härvägen från Istanbul och Europa till Egypten, ett stråk som går genom alla Syriens största städer Aleppo, Hama, Homs och Damaskus. Se videon här: http://newparadigm.schillerinstitute.com/media/aleppo-the-eternal-city-project-phoenix/
  Min och Hussein Askarys text på svenska som går igenom hela detta förslag finns på på: http://www.larouche.se/artikel/syriens-ateruppbyggnad-diskussionspunkter

 3. Vil bare slå fast at etter Louis Sullivans herlige Art Deco – skyskrapere tviler jeg på at det har blitt bygget en eneste vakker skyskraper. Tar jeg feil er Shanghai av de siste stedene jeg ville leite.

 4. Nå starter en ny krig i Syria. Det som opptar Israel-USA nå er jo å sende Iran ut av Syria og knuse Hizballah som har gravd seg ned i Zabadani og Quseir. Jeg trodde det ville ta noen uker før denne nye krigen startet, men den er igang:16 mars bombet USA moskeen i Al-Jina utenfor Aleppo og drepte 42 sivile.
  17 mars angriper fire israelske jetfly en syrisk base ved Palmyra som skjøt raketter mot de.

  Det store,store spørsmålet er dette: vil Russland forråde sine allierte Iran/Hizballah i Syria mot at USA legger om sin Ukraina/Nato politikk radikalt? Diplomater i Teheran frykter noe sånt.
  Så er heller ikke Tyrkia på god fot med Iran om dagen.
  Å knuse Irans makt i Midtøsten er noe både det «arabiske Nato» (Emiratene-SaudiArabia-Jordan-Egypt) og USA-Israel jobber med nå.
  Hva vil Russland gjøre? Et historisk avgjørende spørsmål som vi vil få svar på i løpet av kort tid.

 5. Tvilsomt. Jeg tror ikke på noen gjenoppbygging av Syria. Jeg er redd for at 3. verdenskrig har startet. Og slutten på denne sivilasjonen som vi nå kjenner. Å tro at krig fører til fred er ganske naivt å tro på.

 6. Det er interessant hvor negative nesten alle kommentatorene er. I utgangspunktet hørtes jo Kinas rolle, slik Steigan presenterer den, veldig spennende ut – og mulig å gjennomføre, så langt det kan gå med noe uro ved siden av. For skal de vente til alt er fredelig, tror jeg kanskje jeg er enig med de som mener at det da vil ta temmelig lang tid. Men kineserne er dyktige og stabile – og jeg tviler ikke på at de også er dyktige arkitektonisk – sjøl om vi er nødt til å innse at gjenoppbygging i så stor skala nødvendigvis vil bli noe enklere enn det kanskje ellers ville blitt. Her er jo snakk om litt mer enn å overleve, og da må folk ha et sted å bo.

 7. «Man kan si mye rart om kineserne, men kapitalistisk tankegang har de forstått. Hvis Kina investerer i utlandet, er det med sikte på langsiktig inntjening.»

  Kapitalistisk tankegang er å tjene penger på penger. dvs. renter ( over indeks), og valutatriksing. ( Noe hele Norges befolkning bedriver for tiden, å løpe omkapp med Faan for å få høyest rente på penger…, jada også venstresiden)
  Hvis noen (Kina eller andre «kapitalister») setter i gang tiltak eller produktforbedring som gjør samme arbeidet , f.eks. å bygge nye boliger,med halv arbeidsbehov ( og samme kvalitet og arbeidsglede/miljø), og putter 40% av dette som «merverdi» ( marxistisk eller ikke) i egen lomme til videre utvikling eller fest. – Hvem taper på dette, – ingen. Bortsett fra venstresidens mantra om at fortjeneste/»utbytting» alltid er av det onde.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.