Vestlige løgner er ikke lenger noen hemmelighet

11

De visste hva de gjorde, jihadistene i Syria, da de begynte med å gjennomføre spektakulære og grusomme henrettelser av journalister. Det førte til at ingen nyhetsmedier turte å sende sine medarbeidere til «opprørernes» områder, og de lot seg i stedet fôre med jihadistenes propaganda forkledd som «nøytral informasjon».

Som Patrick Cockburn skrev i The Independent 16.12.2016:

The foreign media has allowed – through naivety or self-interest – people who could only operate with the permission of al-Qaeda-type groups such as Jabhat al-Nusra and Ahrar al-Sham to dominate the news agenda.

The precedent set in Aleppo means that participants in any future conflict will have an interest in deterring foreign journalists who might report objectively. By kidnapping and killing them, it is easy to create a vacuum of information that is in great demand and will, in future, be supplied by informants sympathetic to or at the mercy of the very same people (in this case the jihadi rulers of east Aleppo) who have kept out the foreign journalists. Killing or abducting the latter turns out to have been a smart move by the jihadis because it enabled them to establish substantial control of news reaching the outside world.

Dette gjorde at vestlige medier lett fikk slippe unna med å bruke et falsum som White Helmets som sine informanter, og til og med bære denne al-Nusras propagandaavdeling hele veien fram til en Oscar-statuett.

Den situasjonen Cockburn beskriver førte også til og med ei avis som Klassekampen, som har hatt et renommé for god utenriksdekning, henfalt til å bruke telefonsamtaler med jihadistmilitser som kilde til dekninga av situasjonen i Aleppo.

Cockburn nevner også eksempler på at vestlige regjeringer har spilt en ganske sentral rolle i å finansiere og trene opp jihadistene PR-apparat.

Foreign governments play a fairly open role in funding and training opposition media specialists. One journalist of partly Syrian extraction in Beirut told me how he had been offered $17,000 a month to work for just such an opposition media PR project backed by the British government.

Men etter friggjøringa av Øst-Aleppo har det ikke eksistert noen unnskyldning for ikke å sende journalister dit. Noen få vestlige journalister har reist dit og snakket med folk, og ingen har klart å finne spor, verken av «De hvite hjelmene» eller «de sekulære opprørerne».

Se for eksempel reportasjen fra VG og TV2:

Journalistene har kunnet snakke med hvem som helst, og det ser ut til at de har fått folk i tale. Og reportasjen bekrefter det for eksempel fredsaktivisten Jan Oberg fortalte fra sin reise, eller det amerikanske kongressmedlemmet Tulsi Gabbard fra sin: Det finnes ingen sympati for de såkalte «opprørerne».

De som har overlevd her har tilsynelatende lite til overs for opprørskrigerne som kjempet mot regjeringshæren. Det gjelder i hvert fall for krigerne som tilhørte al-Qaida tilknyttede al-Nusra Fronten, som i stor grad kontrollerte Øst-Aleppo de siste årene.

Vi vet nå så mye mer om propagandaløgnene som mediene har spredd gjennom hele Syriakrigen. Med den rollen det store flertallet av vestlige mediebedrifter har inntatt, er de sjøl blitt en viktig del av krigføringa. Det hadde aldri vært mulig å fortsette denne barbariske krigen så lenmge om ikke mediene hadde fungert som krigslobbyens propagandaavdeling. Denne typen medier dreper.

Vil redaktørene og journalistene gå i seg sjøl og innrømme hva de har gjort? Hold ikke pusten. Det er ingen grunn til å tro at noen slike innrømmelser vil komme med det første.

KampanjeStøtt oss

11 KOMMENTARER

 1. Takk Pål for veldig god journalistikk med hva jeg vil kalle gravejournalistikk.

  Flere av dine artikler er publisert som vedlegg i mine kommentarer….for ikke å glemme også Eva Thomassen og Eva Bartlett samt flere som våger.

  Verden har vel aldri noensinne hatt større behov for journalister som er villige til å skrive fakta.

 2. Dette er en av tingene som har skurret fra dag 1 i Syria konflikten. Jeg kan bare dra en konklusjon ut ifra at jihadistene har hatt vestlige journalister som det gjeveste krigsbyttet når vi i tillegg ser hvor stort vestlig eksponeringsbehov de har hatt.

 3. «…da de begynte med å gjennomføre spektakulære og grusomme henrettelser av journalister.» Nope. Ingen henrettelser med kniv eller sverd som har blitt filmet (av de jeg har sett) har vært ekte. Samtlige har vært produsert i studio, i propaganda-øyemed.

  • Lurer litt på kva du meiner, ver grei å utdjup og dokumenter. Det er lyd litt utruleg i mine augo og øyrer, men dokumenter om du har slik urovekkjande info! Lever dei som vert avretta i desse opptaka?

    • Dette er ikkje eingong lågmål! Dette er ikkje dokumentasjon, det er svært dårleg propaganda.

     Trur du på dette tykkjer eg synd i deg, og vonar at du snart får hjelp. Det er trist at nokon kan ta slikt på alvor.

     Eg kjem ikkje til å svara på eventuell oppfølging av denne kommentaren, dette er på eit nivå som ikkje høyrer heime på steigan.no.

     Det var ein feil av meg å senda den førre kommentaren eg ber om orsaking for det, men som sagt melder eg meg ut av diskusjonen no.

 4. Søk opp den canadiske journalisten Eva Bartlett på youtube. Hun har vært i Syria, Aleppo. Hun forteller at det er løgn det vi blir presentert i vestlige medier. Ingen hun snakket med i Aleppo hadde noensinne hørt om White Helmets , og ingen sett de.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.