Willoch ber NATO gi opp Krim

0

Det er ikke realistisk at Krim skal komme tilbake til Ukraina, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H) til avisa VG 10.3.2017.

Avisa skriver videre:

– Antydningene fra NATO om at Ukraina kunne bli medlem, var innledningen til en helt overflødig skjerping av motsetningene mellom Russland og vesten, sier Willoch til VG.

Fredag fikk 88-årige Willoch, Høyres superveteran, taletid på Høyres landsmøte.

– Ingen kan være interessert i forsvarsmessige tomrom. Jeg ser heller ikke noen direkte uttrykk for at Russland er blitt så mye farligere, sier Willoch. […]

Krim kommer ikke tilbake

På spørsmål om sanksjonene som EU og NATO-landene har iverksatt mot Russland vil føre til en endret russisk holdning, svarer Willoch:

– Jeg kan ikke se noen realisme bak forventingene om at Krim skal komme tilbake til Ukraina. Og måler man forventingene blant de som bor på Krim, så har de heller ikke uttrykt noen forventning om å få komme tilbake.

Igjen må det innrømmes at gamle Willoch går noen nummer utenpå de fleste norske politikere. Naturligvis kommer ikke Krim tilbake til Ukraina. Og som Willoch antyder med vanlig understatement, så er det ikke noe ønske fra innbyggerne på Krim heller.

Høyreveteranen smadrer på tre sentrale punkter Vestens politikk overfor Russland:

  1. Det var skadelig å antyde at Ukraina kunne bli NATO-medlem. Det har helt unødig skjerpet konflikten med Russland.
  2. Russland har ikke blitt farligere.
  3. Krim vil forbli russisk, og det har ingen hensikt å fortsette sanskjoner for å endre dette.

VG spør hvordan NATO skal normalisere forholdet til Russland, og Willoch svarer:

– Jeg går ut fra at man på betydningsfullt hold i NATO tenker igjennom hvordan man skal komme ut av situasjonen med sanskjoner. Når man innfører straffetiltak, tenker man ikke alltid grundig igjennom hvordan man skal komme ut av det. Hvis man trodde at Russland skulle trekke seg ut av Krim på grunn av sanksjonene, var ikke det særlig realistisk.

Vi har valgår i år, og jeg vil stille et spørsmål til alle partilederne: Hvem av dere tør å gå i spissen for å avslutte sanksjonene mot Russland? Eller er dere alle feigere enn Kåre Willoch?

Forrige artikkelSvensk LO vil skape et lavtlønnsarbeidsmarked for immigranter
Neste artikkelVestlige løgner er ikke lenger noen hemmelighet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).