Panikken sprer seg i Deutsche Bank (og på Wall Street)

5
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

Mandag 6. mars falt aksjekursen i Deutsche Bank kraftig. Europas største bank er i permanent krise. Går banken overende, vil det trekke hele det internasjonale finanssystemet ned i dragsuget.

Banken gikk i fjor 12 milliarder kroner i underskudd. Investorene er i ferd med å trekke seg ut. Banken har akutt behov for ny kapital. Aksjefallet mandag var utløst av at banken dagen før offentliggjorde at de vil trykke opp 687, 5 millioner nye aksjer. 

Banken har vært i krise i mange år. Siden 2013 er det tredje gangen banken henter inn penger, men krisa her likevel akselerert. Bankens ledelse legger hele tida fram planer om restrukturering som de så undervegs endrer på. Dette vitner om panikk. Siste årene har tusenvis av jobber blitt kutta, lønningene er reduserte, og ledere skifta ut. Banken er også hardt bøtelagt for sin rolle under finanskrisa i 2008 og hvitvasking av russisk penger.

Wall Street skjelver i buksene

Men problemet er ikke isolert til tysk økonomi. Et fall for Deutsche Bank vil involvere alle større banker i verden.  Deutsche Bank er muligens den banken med størst derivatportefølje av alle banker  – på hele 40 000 milliarder euro.

Figuren over fra IMF vil illustrere bankens integrering og forbindelser med det internasjonal finanssystemet. Blå, lilla og grønne punkter betegner henholdsvis europeiske, amerikanske og asiatiske banker. Vi legger merke til at Nordea er oppført her. Oljefondet eier 2,21% av aksjene i Deutsche Bank.

Og innerst i eierskapet til bankene er de fire store investeringsselskapene State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og BlackRock. Oljefondet eier 5,2% av aksjene i BlackRock og er nest største eier.

Merkel har sagt at det ikke er snakk om bail-out (at skattebetalerne betaler) denne gangen, men om krisa truer med å velte finanssystemet, selve blodomløpet i kapitalismen,  vil nok pipa få en annen låt.

I desemberutgaven av avisa Ny Tid skriver tidligere finansmann Hans Eirik Olav:

 I hemmelighet forsøker de profesjonelle investorene å få pengene sine ut av banken. Ryker DB og DBs gigantiske derivatportefølje på ca. 40 000 milliarder euro (tilsvarende circa 50% av verdens BNP), vil alle de andre storbankene i Europa og USA med stor sannsynlighet falle som dominobrikker. Da går også DnB og det norske bankvesenet. 

Hans Olav slår i artikkelen fast følgende som viser seg å stemme mer og mer for hver dag:

 Sannheten er at verdens bank- og finansinstitusjoner allerede er håpløst insolvente.

Forklaring: Insolvens, (av nektende in- og lat. solvere, 'løse, avvikle, betale'), betalingsudyktighet, manglende evne hos en skyldner til å betale sin gjeld eller oppfylle sine forpliktelser for øvrig.

Store Norske Leksikon

Se også:

Andre kilder:

http://fortune.com/2016/09/27/deutsche-bank/

http://e24.no/boers-og-finans/deutsche-bank/deutsche-bank-med-kjempeunderskudd/23913923

http://e24.no/boers-og-finans/deutsche-bank/slik-skal-deutsche-bank-reise-seg/23941837

http://wallstreetonparade.com/2017/03/when-deutsche-bank-wobbles-wall-street-gets-shaky-knees/

http://e24.no/boers-og-finans/deutsche-bank/krise-i-deutsche-bank-sjefen-nekter-for-at-han-skal-slutte/23942164

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Bra innlegg. Teknikk utvikling samt informasjonsutvikling utover det faktum at systemet er en svindel kommer å resultere i at vi får et nytt monetær system. Dagens problemer løser man gjennom QE til himmelen trur jeg da spesielt da et fåtall tjener på QE…. can-kicking de lux 🙂

 2. DB er ned bare 66% fra toppen nå. På det verste i fjor var den vel ned hele 77% eller deromkring, så aksjen har hentet seg inn noe.

  Men jeg forstår det sånn at taket på statsgjelda i USA skal heves om noen dager. Hva slags innvirkning får dette eventuelt på verdensøkonomien?

  Selv tror jeg egentlig 2017, 2018 og 2019 blir relativt smooth sailing — slik at Trump får en enkel oppgave med å fremstå som «anti establishment». Problemene ser ut til å oppstå først i starten av 2020. Det er da den første store krigen muligens begynner, og det blir ihvertfall noe uro i aksjemarkedene, åkkesom. Rundt årsskiftet 2023/2024 blir NWO innført, og det er først da vi får et nytt globalt pengesystem.

  • Jeg baserer meg her bl.a. på en helhetlig analyse av uttalelser fra Christine Lagarde, Steve Bannon og innholdet i Bannons favorittbok, «The fourth turning» (som han bruker som rettesnor for hvordan han styrer Trump).

  • «»Men jeg forstår det sånn at taket på statsgjelda i USA skal heves om noen dager. Hva slags innvirkning får dette eventuelt på verdensøkonomien?»»

   Ingen verdens ting. Dette taket er bare en lov, hvilket skaper en situasjon hvor adm. må danse og synge for dispensasjonen. Skulle denne loven bety noe, måtte de jo begynne å skape nye løsninger, ett nytt økonomisk system, som fx det å trykke penger selv, istedet for at Federal reserve gjør det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.