Gatekamper mellom greske bønder og opprørspoliti foran landbruksdepartementet i Aten

0
Kamp mellom bønder og politi i Aten
Det brøt ut gatekamper mellom greske bønder og opprørspoliti 8. mars 2017, skriver NTB. Mange av bøndene var fra Kreta,  og var kommet til den greske hovedstaden for å protestere mot blant annet høyere skatter.Kampene brøt ut etter at en bondedelegasjon ble nektet et møte med myndighetene. TV-bilder viser at bøndene kaster stein mot politiet og slår på politibilene med trestokker som vanligvis brukes til å gjete dyr.

Politiet svarte med tåregass. Ifølge en politikilde er to personer pågrepet etter at vinduene på to politibiler ble knust.

The Guardian skriver at greske bønder har vært oppfattet som privilegerte fordi de har mottatt rause tilskudd fra EU og historisk har vært unntatt for skatt. Men den greske regjeringas omfattende kutt og prisøkninger på alt fra drivstoff til gjødsel vil ramme dem hardt. Skattene vil gå opp til 26% og pensjonene vil bli kuttet med 22%.

LIknende sammenstøt fant sted i Thessaloniki der statsminister Alexis Tsipras fra Syriza ble møtt med hånende tilrop og spurt om han kunne overleve på 400 euro i måneden.

keeptalkinggreece har bilder og video fra sammenstøtene i Aten.

Den greske nettavisa skriver også at Hellas holder fjerdeplassen på Bloombergs Misery Index. Det er en indeks som kombinerer utsiktene for inflasjon og arbeidsløshet.

Mange greske velgere stilte store forhåpninger til Syriza da de tok over regjeringsmakta i Aten. Men i praksis har deres regjering bare blitt et forretningsministerium for internasjonale banker og EU-Troikaen. De siste meningsmålingene i Hellas viser at partiet har mistet store deler av sin oppslutning. Ved inngangen til mars 2017 hadde de 19%, mens det konservative Nytt Demokrati hadde 33%. 10% sa at de ville stemme det kommunistiske KKE og 9% det fascistiske partiet Gyllent Daggry.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPanikken sprer seg i Deutsche Bank (og på Wall Street)
Neste artikkelMilliarder av EUs landbruksstøtte går rett til danske banker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).