Gatekamper mellom greske bønder og opprørspoliti foran landbruksdepartementet i Aten

4
Kamp mellom bønder og politi i Aten
Det brøt ut gatekamper mellom greske bønder og opprørspoliti 8. mars 2017, skriver NTB. Mange av bøndene var fra Kreta,  og var kommet til den greske hovedstaden for å protestere mot blant annet høyere skatter.Kampene brøt ut etter at en bondedelegasjon ble nektet et møte med myndighetene. TV-bilder viser at bøndene kaster stein mot politiet og slår på politibilene med trestokker som vanligvis brukes til å gjete dyr.

Politiet svarte med tåregass. Ifølge en politikilde er to personer pågrepet etter at vinduene på to politibiler ble knust.

The Guardian skriver at greske bønder har vært oppfattet som privilegerte fordi de har mottatt rause tilskudd fra EU og historisk har vært unntatt for skatt. Men den greske regjeringas omfattende kutt og prisøkninger på alt fra drivstoff til gjødsel vil ramme dem hardt. Skattene vil gå opp til 26% og pensjonene vil bli kuttet med 22%.

LIknende sammenstøt fant sted i Thessaloniki der statsminister Alexis Tsipras fra Syriza ble møtt med hånende tilrop og spurt om han kunne overleve på 400 euro i måneden.

keeptalkinggreece har bilder og video fra sammenstøtene i Aten.

Den greske nettavisa skriver også at Hellas holder fjerdeplassen på Bloombergs Misery Index. Det er en indeks som kombinerer utsiktene for inflasjon og arbeidsløshet.

Mange greske velgere stilte store forhåpninger til Syriza da de tok over regjeringsmakta i Aten. Men i praksis har deres regjering bare blitt et forretningsministerium for internasjonale banker og EU-Troikaen. De siste meningsmålingene i Hellas viser at partiet har mistet store deler av sin oppslutning. Ved inngangen til mars 2017 hadde de 19%, mens det konservative Nytt Demokrati hadde 33%. 10% sa at de ville stemme det kommunistiske KKE og 9% det fascistiske partiet Gyllent Daggry.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Det jeg lurer på er hvorfor folk flest fremdeles ikke krever utmeldelse fra EU. Bare kommunistene og Gyllent daggry har en virkelig radikal agenda.

  2. Hvis EU hadde ønsket å hjelpe Hellas kunne EU ha tillatt Hellas å innføre toll på import av matvarer (for visse typer matvarer) og evt subsidiering av matproduksjon for å stimulere matproduksjonen i Hellas. Hellas er storprodusent av oliven, men nesten all oliven fra Hellas presses til olivenolje i Italia (slik var det i alle fall før). Før ble alt øl importert. Pga turistnæringen kan mat og drikke som turistene konsumerer i Hellas bli bokført som å være eksportinntekter for Hellas. Det kan komme godt med.

  3. Jeg fatter ikke at de ikke innførte valutakontroll straks Syriza vant valget og bare meldte seg ut istedenfor å godta sanksjonene fra Tyskland. Jeg påstår ikke at det hadde løst alle problemer men de kunne i alle fall devaluert egen valuta. Island er jo et godt eksempel på at det går an å komme tilbake, selv om ikke alt er rosenrødt der heller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.