Militærekspert: – Uklokt av Norge å støtte syriske opprørere

0

Norges militære støtte til syriske opprørere er lite gjennomtenkt og uklok, mener oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. Dette skriver NRK på sine nettsider.

Rundt 60 norske soldater «trener, rådgir og støtter lokale syriske grupper i kampen mot IS», noe de har gjort i snart ett år. Denne uka ble oppdraget uten debatt forlenget til april 2018. NRK skriver:

Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener det er god grunn til å stille spørsmål ved det norske bidraget til den USA-ledede operasjonen.

– Enhver militær deltakelse må ses i en politisk sammenheng, og således ser dette bidraget ut til å være lite gjennomtenkt og uklokt, sier han til NTB.

Heier frykter blant annet at opprørerne som får norsk militærstøtte, til tross for løfter om det motsatte, også vil rette våpnene mot syriske regjeringsstyrker og deres allierte.

Norske soldater kan ufrivillig bli involvert og på den måten bidra til å undergrave den FN-støttede fredsprosessen, advarer han.

Naturligvis er det både politisk og militært uklokt, men det spiller ingen rolle for storkoalisjonen Høyre-Arbeiderpartiet. De får sine ordre fra høyere makter, les: Washington, og gjør det de til enhver tid får beskjed om. Heier sier videre om de styrkene Norge trener:

– De har ingen verdi i denne type krigføring. Her er det maktens logikk på bakken som rår, og mange av disse militsene er finansiert av Saudi-Arabia som har som mål å velte Assad-regimet, sier han.

– Lojaliteten deres er avhengig av krigslykken på bakken. Vi har heller ingen garanti for at soldatene vi trener, ikke bryter folkeretten eller bidrar til å destabilisere den delen av Syria som rommer 80 prosent av befolkningen og der forholdene er relativt stabile.

Aslak Storaker skrev på steigan.no i juli 2016:

Den norske regjeringa har, med støtte fra Arbeiderpartiet, bestemt at Norge skal trene syriske opprørssoldater i Jordan, under ledelse av USAs koalisjon mot IS. De 60 norske soldatene skal også kunne «gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det». Statsminister Erna Solberg omtalte i utgangspunktet de som skulle trenes bare som «lokale sunni-arabiske grupper», men VG har seinere fått bekrefta fra Forsvaret at det dreier seg om gruppa New Syrian Army. Hvem er denne gruppa, og er Norges inntreden i Syriakrigen i tråd med internasjonal lov?

Nå har Norge via statssekretær Røsland i UD sagt at Norge anerkjenner Syria som suveren stat og Assads regjering som denne statens legitime representant. Syrias regjering har fordømt utplasseringa av norske styrker i Syria. Etter FN-pakten er dette ulovlig aggresjon mot ett av FNs medlemsland.

Gro Nystuen fra International Law and Policy Institute sa til Dagsavisen at «Reglene er egentlig ikke spesielt kompliserte. Hvis man skal gå inn og bruke militærmakt på andre lands territorium, mot den sittende staten, må man ha egen hjemmel eller invitasjon. Assad har ikke invitert Norge til Syria. FN-resolusjonen om å bekjempe IS gir ikke rett til bakkestyrker i Syria.» Norges støtte til syriske opprørssoldater må derfor betraktes som en folkerettsstridig aggresjon mot den syriske staten, utført på vegne av et USA som sjøl bærer betydelig skyld for at den bevegelsen som skal bekjempes i det hele tatt er oppstått.

At Stortinget uten debatt går inn for å fortsette denne ulovlige krigsinnsatsen, sier litt om den politikerkasten vi holder oss med.

Forrige artikkelRødts belgiske søsterparti PTB er på vakt mot suksessens fallgruver
Neste artikkelHva driver Norge med for tiden i Syria?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).