Hva driver Norge med for tiden i Syria?

8
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen
På spørsmål om opprørsgruppene Norge samarbeider med i Syria er del av våpenhvileavtalen mellom syriske myndigheter og opprørsgrupper, gjengir ABC Nyheter 21.02.2017 Søreides svar:  «Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) vil ikke svare på om norskstøttede opprørstyrker i Syria støtter våpenhvilen. Men er fast bestemt på at Norges bidrag ikke omfattes av våpenhvilen».

Spørsmålene som er rettet til forsvarsministeren og UD om Norge, gjennom de opprørsgruppene de støtter, er del av våpenhvileavtalen fremforhandlet mellom syriske opprørsgrupper og syriske myndigheter  verken vil eller kan norske myndigheter svare på.. Grunnen er at det forutsetter at Norge er invitert av syriske myndigheter til å trene syriske opprørsgrupper i samarbeid med den syriske hæren. Det er ikke Norge. Norge har invadert Syria. Norge samarbeider ikke med den syriske hæren. Det er et politisk valg Norge har tatt som er i tråd med det synet Norge har om staten Syria under ledelse av president Bashar Al-Assad. Norge kjemper for at den lovlig valgte presidenten i en suveren stat skal ‘fases’ ut.

Forsvarsminister Søreide vil ikke si noe om hvem Norge trener i Syria. Her innfelt al Nusra. Hvor mange ledd mellom Norge og dem?

Videre skriver Søreide om den norske militære innsatsen til de 60 spesialsoldatene: «Foruten militære ferdigheter omfatter treningen kunnskap om og forståelse for internasjonale folkerettslige og humanitærrettslige prinsipper.»

Det blir nærmest parodisk at deler av treningen også omfatter ‘forståelse’ for folkeretten, folkeretten som Norge nettopp har brutt når de  invaderer Syria for å trene disse opprørerne.
.Norge har ulovlig sendt 60 spesialsoldater til hemmelig sted i Syria for å trene syriske leiesoldater i en invasjonshær under ledelse av CIA. Syriske myndigheter vet ikke hvor New Syrian Army (NSA) som denne CIA- ledede hæren heter, befinner seg i Syria. Solberg-regimet har opplyst at de er sunnimuslimer og skal kjempe mot IS i områdene rundt Deir Ezoor. Det foregår i dag harde kamper mellom den syriske hæren, Russland, og  iranske elitesoldater på den ene siden og IS i og rundt Deir Ezoor. At et fåtall nytrente  syriske avhoppere fra Free Syrian Army og den syriske hæren sammen med norske spesialsoldater, skal klare å oppholde seg i skjul i disse krigssonene og hevde de kjemper mot IS er i beste fall en vits. Hvordan skal den syriske hæren skille ut disse opprørerne fra IS? De vet ikke engang hvem de er…

Søreide sier videre: «Norge er ikke en part i den interne konflikten mellom Assad-regimet og opposisjonen. Koalisjonens innsats er rettet mot ISIL». «Det er en forutsetning at styrkene som mottar norsk støtte bekjemper ISIL». «Våre partnere tar således del i kampen mot ISIL, og denne omfattes ikke av våpenhvileavtalen og de politiske forhandlingene.» Hva slags selvmotsigelse er det Solberg-regimet legger for dagen? For det første støtter Norge ‘opposisjonen’ i Syria. Alle ‘opposisjons’gruppers fremste mål er å styrte staten Syria og dens president, også NSA som består av syrere som har hoppet av den syriske hæren for å kjempe mot den.

IS eksisterer så lenge og er så sterke som de våpen de får fra Norges allierte i NATO og gulfstatene. Ønsker Norge å bekjempe IS  må de gjøre to ting: Støtte den syriske hæren og la være å støtte de landene som bevæpner IS. Da bryter heller ikke Norge folkeretten. Men, svarene Søreide kommer med indikerer det vi vet fra før. Norge støtter både opposisjonen, opprørsgrupper og de landene som bevæpner dem. Det nye er at de sier i klartekst er at de verken støtter våpenhvilen eller de politiske forhandlingene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Svaret er selvsagt at de gjør USA en liten vennetjeneste, for at USA propgandamessig kan hevde at de driver med internasjonal støtte (overfor egne borgere). Styrken er selvsagt totalt underornet USAs målsettinger (å løsrive deler av Syria fra Syria). Jeg mener dette mer ligner på landsforræderi enn noe annet. I sin tid straffet det norske regimet Arne Treholt for landsforræderi bare på grunnlag av kontakt med russisk personale. Her bruker regjeringen statens ressurser til å betjene utenlandske styrker som ikke er del av noen legal enhet, og til et formål som kan ende nær sagt hvorsomhelst, for eksempel med terroraksjoner i Damaskus eller Norge.

 2. Veldig bra kommentar, men det er vel ikke innenfor folkeretten bare å gå inn og støtte regimets kamp heller? Først må de inviteres/bes om å hjelpe, vel? Personlig tror jeg jo at disse treningene foregår svært nær den Jordanske grensen – det er et samarbeid med deres regime, så vidt jeg har skjønt. Men det er jo interessant at det kanskje er Deir az-Zour som er målet – jeg trodde de ville gå på Raqqa sammen med kurderne, om de skulle gå sammen med noen.

 3. Regjeringen gjemmer seg bak kampen mot IS, og gir ingen informasjon om hva de norske driver med. Den Nye Syriske Armeen ble oppløst i desember 2016 .

  I månedskiftet juni/juli 2016 forsøkte de å ta IS byen Bukamal i «hjørnet’ der Jordan/irak og Syrias grenser møtes. Aksjonen ble gjennomført med helikoperstøtte fra USA, men endte i full katastrofe, med 40-50 drepte, tap av utstyr for Norges ‘aliierte’.

  Det finnes video fra dette, mange utenlandske medier ga dekning. La oss håpe at de norske ikke var med her.

  Hva driver så de norske med nå? Ingen vet, men tipper at de bistår i samne retning som Solberg antyder:

  Målet er å nærme seg Deir Ezzour sørfra på syrisk side langs grensen til Jordan. Her er flere US støttede grupper ( som tidligere inngikk i NsyA) i sving .

  Samtidig avanserer den syriske hæren parallelt samme retning litt lenger nord.
  Begge parter bekjemper IS, men det har også vært enkelte sammenstøt mellom de SAA og de US støttede opprørerne.

  Om de norske er med her, risikerer de altså å komme i direkte konfrontasjon med Syriske hæren.

  Kappløpet mot IS bastionen Bukamal (og seinere Deir Ezzour) er lite påaktet, men ligner på det som skjer nord for Raqqa, hvor US støttede kurdere nå har blokkerert SAA fra å gå videre.

  Hensikten er det få som tviler på. Strategien er å dele opp Syria. Balkanisere landet med en kurdisk enhet i nord nord/øst og en US støttet sone lenger ned i Eufratdalen med lokale arabiske stammer og syrisk opposisjon som alibi.

  Dette spillet deltar de norske styrkene i under dekke av å bekjempe IS. Kanskje ikke rart at regjeringen har lagt et tåkeslør over vår innsats?

  • Husk at Norge har 2 styrker utplassert. Den ene er i Jordan, den andre bistår kurdisk Peshmerga i Irak .Jalabiyeh er under kontroll av syriske kurdere nå etter at IS ble jaget ut av området .

 4. Dette er vel nok et bevis for at regjeringen ikke har særlig oversikt over hva de driver med i krigssammenheng. Med Libya-skandalen friskt i minne, undrer jeg på når regjeringen blir modig nok til å si nei når noen vil ha med våre soldater og ressurser på «fredsbevarende» oppdrag. Jeg syns vår nåværende forsvarsminister har lite å fare med.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.