Klassekampens utslitte venstreside-sjablong

12

Av Halvor Fjermeros

Fredag 17.3.2017 lød stikktittelen på oppslaget etter det nederlandske valget i denne avis: «Høyresida triumferer – Venstresida knust…».

Men i den nøkterne oppsummeringa til journalist Eirik Grasaas-Stavenes fins det ikke dekning for denne begrepsbruken om venstresida i Nederland. Han skriver derimot om det sosialdemokratiske PvdAs kollaps, som er total, og som Klassekampen på lederplass nylig og helt korrekt sammenliknet med Pasoks fall i Hellas.

Dette fallet var det mulig å forutsi, så vel som at Geert Wilders ikke betød den fare for Nederland og til og med for EUs framtid som internasjonale media har mast om de siste ukene. Wilders har blitt en hype, og sjøl om det er gode grunner til å følge med på hva slags smitteeffekt hans enkle og fordomsfulle budskap har hatt på andre partier, så snakker vi tross alt ikke om en mann hvis «parti» PVV sto på terskelen til å vinne flertall. PVV fikk 13,1% og er altså på størrelse med Sp eller FrP i Norge. Hadde han fått den oppslutning han lå an til i desember i fjor, med 33 mandater, kunne det ha skapt en spesiell situasjon som landets største parti. Men nedgangen har vært en langvarig tendens som var vanskelig å ta feil av.

Sist lørdag var jeg i Rotterdam og skreiv en reportasje på min blogg om hva jeg så og hørte. Og på valgdagens morgen lød tittelen på min artikkel: «Valgets taper kan bli Wilders – og sosialdemokratene». Begge deler stemte, og dette er de to mest interessante utslagene av valget som det er verdt å skrive hjem om. Jeg traff ikke blinken fordi jeg er spåmann, men fordi jeg har snakket med nederlendere som står med beina plantet i sitt lands virkelighet og vet hvor skoen trykker. Du trenger ikke en værvarsler for å vite hvilken vei vinden blåser, men du får heller ingen god indikasjon ved å se på det internasjonale mediekorpsets værhaner, slik vi har sett dem opptre i samlet flokk i ekstrem grad i opptakten til dette valget.

Deres Wilders-felttog har vært en ensidig fokusering på «høyrepopulismen» og vi har ikke fått vite mye om hvorfor sosialdemokratene (PvdA) har grunnstøtt og alle mann nå er i ferd med å gå i livbåtene. Den viktigste enkeltstående årsak til havariet er sannsynligvis at PvdA har sittet i koalisjonen med høyrepartiet VVD og har administrert kuttpolitikken, særlig på det området der de fleste merker forverringene, nemlig innen den reformerte helsesektoren. I 2004 ble hele helsevesenet privatisert, og samtlige partiet i parlamentet unntatt sosialistpartiet SP stemte for dette. Dette markedet er blitt overlatt til et dusin forsikringsselskaper som har gjort det til et marked av byråkratiske forhandlinger med leverandører av helsetjenester. For ti år siden lå nederlandske helsetjenester under gjennomsnittlig pris på slike i EU. I dag ligger de over EU-snittet. Klarere kan det ikke sies at PvdA har levert sin politiske konkursbegjæring. Og det var ikke vanskelig for «folk flest» å oppdage.

Men i Klassekampen fortsetter man ufortrødent å benevne sosialdemokratiet som «venstresida», og jeg lurer på om det er desken som sitter med en sjablong der det begrepet alltid må males på en artikkel, til og med når journalisten ikke gir desken dekning for det. Hvor lenge skal avisa fortsette å kalle partier som fører reinspikka og rå høyrepolitikk for «venstre»? Kan dere ikke i det minste ta en liten pause med den uvanen fram til etter vårt eget valg? Sjablongen er nemlig utslitt og må byttes ut.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Hei –

  hvem det er som har enerett på å bestemme
  hva eller hvem som tilhører «venstresida»-
  det lurer jeg virkelig på.
  Det finnes vel ikke lenger
  en rein venstreside – eller en rein høyreside –
  og det har vel heller aldri vært sånn
  heller en kaotisk blanding av
  høyre-tanker og venstre-tanker –
  eller for å si det enda mere
  sånn :
  mer eller mindre kaotisk
  har den vel sjelden vært
  som akkurat nå –

  • Helt enig.

   Finnes ingen «rene» H. V. Gule. Røde. Blå. Grønne. Bare et jævlig rot og tåke prat fra
   umodne hoder i utvokst kropp, der flertallet mangler potte trening.
   Det er samme ulla, debatter dreier seg om bagateller.
   Hvilken konto de skal ta kronene fra, eller hvor de skal plasseres.

   Og figurene eller skal vi kalle de 1/2 liberalisterne på tøysetinget?
   Disse som lever blant sommerfugler og grønne enger, der vi alle er like og alle skal ha rett – uansett hvor galt det er.
   Disse figurene kommer til og «kjøre» landet i samme retting som svenskene gjør.
   Bare vent mer galskap følger. Og det vil ikke gå, det ender galt.

   Og forstår man ikke det, så skyldes det at en god del av den norske etniske befolkningen fortsatt
   leser dassaviser som: VG Dagbladet Aftenposten, annet søppel. Der journalist yrket er et fremmed ord,
   avis bloggere er rette ordet på de.
   Disse avis bloggerne er en eksklusiv avart av NAV, de mottar ca 8 milliarder i støtte.
   8 milliarder ! – For og kopiere og lime inn.!
   Det største problemet for disse avis bloggerne er at de må møte opp daglig.

   Bedriften Norge har 3 store inntekter:
   Olje, gass og fisk,. Det er disse export «varene» som skal holde butikken Norge i drift.

   • Svar til Dan –

    Hei !

    Ja – det er denna verden
    vi lever i akkurat nå
    og dissa veia vi går på
    akkurat som du beskriver det –
    og værre skal det bli
    akkurat som du sier –
    og ikke stort vi kan gjøra med det
    akkurat nå –
    men retninga ser vi jo tydelig –
    rett ned til det butter.

    da går det jo an samtidig å tenke –
    og til og med forberede seg på :

    – ei ny tid er i emning –

    RN

 2. Mange velgere tilhører både høyresiden og venstresiden, samtidlig. Det vil si at begge sider har saker på programmet, som appelerer til velgermassen. Valget som faktisk gjøres vil derfor ofte være påvirket av hvem som er flinkest, eller mest heldig, med å få fokus på sine saker med bred appell.

  Herunder spiller MSM en rolle som påvirker, og også manipulator. Derfor er det interessant å vite hvor i det politiske landskapet MSM befinner seg. Og som kjent formidler MSM en ukritisk positiv holdning til EU, globalisering og såkalt markedsøkonomi (predatorkapitalisme).

  Dem som ikke føyer seg etter denne ukritiske treenigheten, som i sum utgjør en doktrine, vil MSM gjøre hva de kan for å stanse. Partier til venstre for sosialdemokratiet og til høyre for de konservative, vil enten bli forsøkt tiet til døde eller belastet med sverting og skremsler.

  Legger man til statlige pengebidrag, får vi et media som opptrer som lydige voktere av nevnte doktrine, altså et sannhetsministerium der propaganda fremstilles som True News mens faktaorienterte innsigelser sjablongmessig avvises som Fake News.

 3. Svaret på spørsmålet er veldig enkelt :
  Klassekampen selv tilhører ikke lenger noen «venstreside».
  Og hvordan kan man selv fungere som veiviser i et politisk landskap, når man selv har forlatt sin påklistrede reklameplakat?

  For mitt vedkommende forkastet jeg Klassekampen som en del av en «venstreside» allerede i 1981, når offisiell politkk var å forberede ungdommen på krig, og da som støtter i Nato’s krigskampanje måt WP og USSR.

  Jeg grep tilbake til hva Nordal Grieg skrev om ungdommen før WW2 og måtte erklære meg enig, man måtte heller kjempe mot krigen så lenge det var MULIG, samtidig som man førte en kompromissløs politisk kamp mot de som ville ha krigen.

  Den gang viste det seg at president Reagan sto til venstre for Klassekampen, og inngikk den største nedrsutningsavtalen i historien med USSR.

  Det vil antakelig vise seg at Trump står til venstre for KK i dag også………

 4. Hei !

  Diskusjoner om hva som er
  høyre og hva som er venstre
  og hvem som tilhører ditt eller datt –
  er vel snart gått ut på dato.

  da blir det helt andre spørsmål
  og helt andre svar –
  som trenger helt andre ord
  enn ordene høyre og venstre.

  RN

 5. Høyre/Venstre, Sort/Hvit, Kommunist/Kapitalist, Øst/Vest. Kvinne/Mann – Det hele er kun et spill med stadig nye kunstige fronter, der det er vi som er brikkene.

  Anbefaler å sette av to timer til å lytte på Myron Fagans foredrag fra 1967, der han etter to år med research, gav ut tre LP Vinylplater som setter datidens hendelser inn i en historisk sammenheng, som gjør det mulig for oss, bedre å forstå det som skjer i dag.

  https://www.youtube.com/watch?v=KrUXPn7HCjM

  For de som synes dette var spennende, finnes også en interessant tale av Benjamin Freedman fra 1961, som er tilgjengelig på YouTube. Friedman, som hadde opparbeidet seg en betydelig formue, brukte store deler av denne, til å spre historiske fakta som politikere, medier og undervisningsintitusjoner hadde holdt skjult for Det amerianske folk i årtier. Ikke ulikt det vi blir utsatt for i dag.

  • Det er bra du nevner denne talen av Benjamin Freedman for den er svært oppklarende. De fleste puslespillbitene når det kommer til hvorfor tingene er slik som de er i dag blir avslørt i den talen. Hvert eneste minutt er det verdt å høre på og jeg anbefaler, som deg, også denne talen på det sterkeste. Den burde være obligatorisk kunnskap for absolutt alle mennesker som finnes på planeten etter min mening.
   https://www.youtube.com/watch?v=x8OmxI2AYV8#t=4737.4431314

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.