Kina fra arbeiderstat til robotparadis?

6

Den litt spøkefulle tittelen er lånt av Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Kina er nemlig det landet i verden som nå skaffer seg flest industriroboter. I 2015 ble det solgt 248.000 industriroboter i verden. Den er en økning på 12% fra året før ifølge International Federation of Robotics (IFR).

Beregninger sier at det i 2018 vil være 2,3 millioner industriroboter i verden, eller dobbelt så mye som i 2009.

Det er Asia og særlig Kina som fører an. Fra 2010 til 2015 steg tallet på roboter i asiatisk industri med 70% til totalt 887.000. 40% av salget i Asia går til Kina. Innen 2019 vil Kina stå for 40% av de installerte industrirobotene ifølge IFR. Sør-Korea vil imidlertid ha en større robottetthet med 153 industriroboter per 10.000 arbeidere.

Tyskland har også en høyere robottetthet enn Kina, og Tyskland har også en god del av teknologien. Det ser derfor ut til at det vil bli et tysk-kinesisk samarbeid om det som kalles Industri 4.0, skriver merics.org. Men tyskerne frykter også at Kina vil la dem i stikken når landet først har lært av tyskerne det de kan.

Robotisering er et viktig punkt i Kinas 13. femårsplan og i visjonen for «Made in China 2025». Robotisering er utpekt som et strategisk satsingsområde for Kina og kinesisk industri.

President Xi Jinping har sagt at Kina ikke bare vil være en stor kjøper av utenlandsk robotteknologi, men også sjøl vil bli en stor produsent av industriroboter.

Kinas ledende robotprodusent er Siasun Robot & Automation Co i Shenzhen. De har GM og Ford som kunder. Kinesiske Midea har dessuten kjøpt den tyske robotprodusenten Kuka. Selskapet vil dermed sikre seg kjerneteknologien i den mest avanserte robotprodusenten i Tyskland.

Som Quartz skriver:

Kina lager nå raskt de robotene som en dag vil produsere alt du kjøper.

Industrien vokser ekstremt raskt. Kina planlegger å produsere 100.000 industriroboter i året innen 2020. 

I Kina finnes det knapt nok noen diskusjoner om eventuelle ulemper eller farer ved robotiseringa.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Litt usikker på hvorfor de gjør det, det mangler jo ikke akkurat arbeidskraft og enhver robot vil fjerne flere arbeidsplasser. Ser for meg en økende arbeidsledighet, en arbeidsledighet som vel er ganske høy allerede, om man tar med alle de som har trukket inn til byene og som ikke er offisielt registrert. Mulig det har blitt bedre, det er tross alt over 10 år siden jeg var der sist, men jeg husker den lange høye muren langs en av gatene jeg gikk, en mur som var satt opp for å hindre folk I å se de kummerlige forholdene til de fattigste.

 2. «Kina fra arbeiderstat til robotparadis?»

  Wow. Takk for tallene. Deres tale er tydelid.

  Robotiseringen forandrer samfunnene kraftig, lokalt som globalt. Bl.a. vil borgerlønn – under hvilketsomhelst navn – tvinge seg frem. Se på Finland, de har begynt.

  Nye aktiviteter og omgangsformer må og vil utvikles. Mer «fritid» vil måtte fylles med subjektivt meningsgivende gjøremål.

  Mengden meningsgivende «arbeid» for å holde fellesskapet i gang samt å bidra til videreutviklinger, vil lett bli mer viktig å fordele likelig, og trolig subjektivt viktigere enn økt økonomiske vellferd.

  Dersom altså robotiseringstilstanden stabiliserer seg noenlunde bærekraftig. Men det forutsetter igjen at det kollektive økologiske selvmordet vi alle for tiden lever på, og av, avvikles straks – mens CO2-fangst fra luft oppfinnes og utvikles fort (helst for noen år siden…).

  Vet ikke helt om jeg stoler på at alt det vil skje greit og ryddig. #-]

 3. Det kan bli slik at robotene i Kina (med bruk av fornybar energi) gjør mesteparten av jobben mens befolkningen har høy levestandard og mye fritid. Samtidig som vestlige land (som er besatt av nyliberalisme) ligger nede i økonomisk kollaps og fattigdom fordi man klarer ikke å ivareta interessene til folk flest.

 4. Ullern,
  «Robotiseringen forandrer samfunnene kraftig, lokalt som globalt. Bl.a. vil borgerlønn – under hvilketsomhelst navn – tvinge seg frem. Se på Finland, de har begynt. »

  Finaland gjennnomfører bare et begenset eksperiment. Det er noe annet å gjennomføre i full skala over tid.

  Jeg klarer ikke helt å se for meg hvilken «modell» vi kommer til å ha i fremtiden, men jeg begynner å bli oppriktig bekyrmret for at det ikke finnes noen enkel omlegging. Jeg har til gode å se en plan på hvordan en evt. borgerlønn skal finansieres og hvor noen gode tall på hvor mye en slik ordning vil koste. Frem til det kommer på bordet er det bare en utopi.

  Trenden er at bedrifter skattlegges mindre. «Rike» skattlegges heller ikke mer – for da «rømmer» de bare. Jeg tror ikke det er mulig å få bedrifter og «rike» til å betale så mye mer i fremtiden selv om det innføres borgerlønn. Robotiseringen fører til at færre betaler skatt. Skal da de færre som fortsatt står i jobb betale enda mer skatt? Er det gjennomførbart? Du kommer til et punkt hvor de også sier at nok er nok. Så hvem skal da betale for borgerlønnen?

  Når det er sagt har vi allerede innført en form for borgerlønn i dag via sosial støtte og pensjon. Store deler av befolkningen får betalt selv om de ikke jobber. Selv denne «beskjedne borgerlønnen» er lite bærekraftig og vil kreve innstramminger.

  • Vennligst les igjen:»Finland, de har begynt.» – Og det har de gjort, og gjør.

   Hvor «borgerlønnsformer» skal henttes og tas fra avgjører samfunnet det gjelder. – Nok av kilder å bruke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.