Kina fra arbeiderstat til robotparadis?

0

Den litt spøkefulle tittelen er lånt av Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Kina er nemlig det landet i verden som nå skaffer seg flest industriroboter. I 2015 ble det solgt 248.000 industriroboter i verden. Den er en økning på 12% fra året før ifølge International Federation of Robotics (IFR).

Beregninger sier at det i 2018 vil være 2,3 millioner industriroboter i verden, eller dobbelt så mye som i 2009.

Det er Asia og særlig Kina som fører an. Fra 2010 til 2015 steg tallet på roboter i asiatisk industri med 70% til totalt 887.000. 40% av salget i Asia går til Kina. Innen 2019 vil Kina stå for 40% av de installerte industrirobotene ifølge IFR. Sør-Korea vil imidlertid ha en større robottetthet med 153 industriroboter per 10.000 arbeidere.

Tyskland har også en høyere robottetthet enn Kina, og Tyskland har også en god del av teknologien. Det ser derfor ut til at det vil bli et tysk-kinesisk samarbeid om det som kalles Industri 4.0, skriver merics.org. Men tyskerne frykter også at Kina vil la dem i stikken når landet først har lært av tyskerne det de kan.

Robotisering er et viktig punkt i Kinas 13. femårsplan og i visjonen for «Made in China 2025». Robotisering er utpekt som et strategisk satsingsområde for Kina og kinesisk industri.

President Xi Jinping har sagt at Kina ikke bare vil være en stor kjøper av utenlandsk robotteknologi, men også sjøl vil bli en stor produsent av industriroboter.

Kinas ledende robotprodusent er Siasun Robot & Automation Co i Shenzhen. De har GM og Ford som kunder. Kinesiske Midea har dessuten kjøpt den tyske robotprodusenten Kuka. Selskapet vil dermed sikre seg kjerneteknologien i den mest avanserte robotprodusenten i Tyskland.

Som Quartz skriver:

Kina lager nå raskt de robotene som en dag vil produsere alt du kjøper.

Industrien vokser ekstremt raskt. Kina planlegger å produsere 100.000 industriroboter i året innen 2020. 

I Kina finnes det knapt nok noen diskusjoner om eventuelle ulemper eller farer ved robotiseringa.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRobotene vil ikke bare ta jobbene vår – de vil gjøre de rike enda rikere
Neste artikkelNord-irsk valg gir fornyet håp om irsk gjenforening
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).