Valget i Nederland – katastrofe for sosialdemokratene

13

Parlamentsvalget i Nederland 15. mars 2017 var imøtesett med stor spenning. Det innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders lå an til å bli valgets store seierherre på alle målingene før valget. Det skjedde ikke. Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD) med statsminister Mark Rutte som leder, ble største parti. Men det virkelig dramatiske utfallet av valget kom i skyggen av støyen rundt PVV: Det sosialdemokratiske partiet Arbeiderpartiet (PvdA) ble nærmest totalrasert.

Rosene visner – også i Nederland

I en annen artikkel viste jeg til artikkelen Rosene visner i Europa av Aftenpostens Europa-korrepondent Øystein Kløvstad Lamberg.

Og det var dette som også slo til i Nederland. PvdA har vært et av de store partiene i Nederland. Det har sittet i regjering eller vært ledende opposisjonsparti i titalls år. Seinest ved valget i 2012 fikk partiet 24,8% av stemmene. De foreløpige tallene fra 2017 viser en oppslutning på 5,7%, eller et tap av nesten fire av fem stemmer. Fra stort parti til en ubetydelighet på fem år, det må kalles et sammenbrudd. PvdA er fortsatt foran Partiet for dyr, men ikke så veldig mye. Partiet har blitt fullstendig irrelevant for arbeiderklassen og er blitt ett av mange sosialliberale partier.

Foreløpige valgresultater

VVD og Mark Rutte framstilles som velgets seierherre. Det er ikke helt riktig. Den store vinneren i valget ble Det grønne Venstre (GL) som har gått fram fra 2,3% i 2012 og antakelig vil få 9% i 2017. De har altså banket PvdA så det holder, og er det partiet som kan notere seg for mest markant framgang. Partiet er et småborgerligradikalt parti, som er for europeisk integrasjon, men kritisk til EU-kommisjonen.

Denne tabellen er basert på foreløpige resultater per 16.03.2017.

Resultatene viser at Geert Wilders har rett når han sier at PVV er et av valgets vinnere, siden partiet er blant de fire partiene som gikk fram. Men Wilders hadde åpenbart håpet på mer. Bare et par uker før valget lå PVV an til å bli det største partiet i Nederland, så i forhold til forhåndsmålingene, ble det et tap. I sin valgdagsreportasje på steigan.no skrev Halvor Fjermeros:

Forventningene har blitt stilt så høyt til Geert Wilders valgsuksess at resultatet kan bli en stor nedtur. Tyrkia-konflikten kan like godt styrke statsminister Rutte. Og uansett vil arbeiderpartiet gå på en kjempesmell, sier Theo Coskun, leder for sosialistpartiet i Rotterdam.

Dette viste seg jo å holde stikk.

Sosialistpartiet er forøvrig en videreføring av det maoistiske partiet KPN/ML som ble grunnlagt i 1971, og som på søttitallet var nærmest en sekt. Partiet gjenoppfant seg sjøl som sosialistparti i 1991 og partiet kaller seg sjøl et sosialistisk eller sosialdemokratisk parti. Det kalles også «tomatpartiet», siden det bruker en moden tomat som partisymbol.

Fortsatt store spenninger

Det ble trukket mange lettelsens sukk i europeiske hovedsteder og i Brussel på grunn av valgresultatet. Man slapp med skrekken. Men uroen fortsetter. Det blir en ny koalisjonsregjering, men hvordan den vil se ut er ikke klart. Mark Rutte reddet nok mange stemmer på å være hard mot det tyrkiske presset før valget. Men konflikten med Tyrkia har ikke gått sin vei.

Den tyrkiske sultanpresidenten Recep Tayyip Erdoğan beskyldte sin NATO-allierte Nederland for å være et land for statsterrorisme og for å være «råttent». Erdoğan sa at han vil mobilisere den muslimske verden til kamp mot fremmedhat, rasisme og islamofobi, ifølge referatet i den tyrkiske nettavisa Hurriyet. Antakelig anført av nestekjærligheten til Saudi-Arabia og Tyrkia.

Og utenriksminister Melvut Cavusoğlu  sa at «Europas framtid vil ikke bli hyggelig i det hele tatt.»

de Volkskrant siterer en representant fra VVD som sier at «Erdoğan har gitt Rutte en håndsrekning», det vil si en mulighet til å framstå som tøff overfor islamistisk press. Og det er kanskje ikke så langt unna sannheten.

Men denne konflikten ligger fortsatt på bordet når Rutte skal danne ny regjering. Tyrkia kommer ikke til å gi seg, og Rutte skal nå takle dette, ikke bare i en valgkamp, men i en praktisk hverdag. Og sjølve regjeringsdannelsen blir heller ikke uten problemer.

Men totalt er det sosialdemokratiets historiske fall som er det mest markante resulatetet av valget i Nederland. Enda et sosialdemokartisk parti har lidd samme skjebne som det greske PASOK, og flere blir det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Nesten alle kommentatorer gleder seg.
  Og mange finner sine vinnere.Grønne,Liberale o.s.v.
  NRK hadde en edruelig kommentar,som flere kontinentale aviser har.VVD vant på å ta over PVVs saker.

  I tillegg finnes,nede på listen over de små partier,en forklaring til sosialdemokratenes katastrofe.:
  Denk.Et tyrkisk dominert parti.Velgerne kommer nok fra PvdA.Arbeiderklassen splittes etter etnisitet.

  Vi er m.a.o. ikke nærmere et felles europeisk rom,for alle unntatt «høyrepopulistene.»Snarere tvert imot.

 2. Børge Brende var jo så himlande glad. Tysklands forbundskansler og Norges utenriksminister uttrykker lettelse over at høyrepopulisten Geert Wilders tapte det første av en rekke viktige europeiske valg i tiden som kommer. «Gratulerer Nederland» uttrykker Børge Brende. I et annet klipp fra Nrkktxttv snakker han om seier over populisme.
  Populisme- hva er det? Det folket vil
  https://no.wikipedia.org/wiki/Populisme.
  Gratulerer med seier over høyrepopulsitiske partier en tydelig seier mot ekstremisme, sier den populære(4%) franskmannen Hollande i et annet klipp fra rikskanalens txytv. Kan det være at Brende etteraper ham.

  I dag har forøvrig nrk så mye å gjøre at de glemmer å skrive om Assads bombing av skoler,sannsynlige gassangrep etc.(Ifølge FN)

 3. Ifølge flere innen MSM tapte Wilders valget. Ifølge tallenes klare tale var det altså arbeiderpartiet som tapte og Wilders parti gikk frem tre prosent.

  Sosialdemokratiske partier taper åpenbart på muslimsk innvandring. Det skal nå være en million muslimer i Nederland.

  Nederland kan føle seg trygg der landet ligger for tyrkiske panserdivisjoner. Men hva med den tyrkiske kolonien i Nederland? Vil Erdogal gå til det skritt å forsyne «elementer» i denne kolonien med våpen? Han er gal nok til det.

  Forøvrig tragisk at sosialdemokratiet i Europa faller sammen. Skal de overleve må ledelsen i partiene skiftes ut, og politikken reverseres.

  • Sosialdemokratiske partier taper ikke på muslimsk innvandring. Det de derimot taper på, er kombinasjonen av nyliberal antisosial nedskjæringspolitikk, og smålefling med høyrepopulistisk retorikk. Da taper de både troverdighet og, verre, visjonen om hvor de vil. Da taper de ikke bare hvite arbeiderklassevelgere, men også brune og muslimske arbeiderklassevelgere. Det er hva som har skjedd i Nederland.

   Tross massiv intern motarbeidelse fra egen parlamentsgruppe, og kontinuerlig hatkampanje fra et samla pressekorps, er dette IKKE hva som har skjedd med Labour i Storbritannia under Jeremy Corbyns ledelse, som har gjenfunnet et tradisjonelt sosialdemokratisk budskap, mot nedskjæringspolitikk, mot krig og mot rasisme, samtidig.

   • Sosialdemokratiet taper velgere på den muslimske innvandringen på to fronter:

    1. Sosialdemokratiske velgere flyttes over til høyrepopulistene.

    2. Når muslimer danner sine egne partier tar de muslimske velgere fra sosialdemokratiet.

    At sosialdemokratiske partier i tillegg har utviklet seg til liberale borgerlige partier, spiller selvsagt også en viktig rolle for tilbakegangen. Herunder kommer også den ukritiske holdningen til EU.

    • Det finns ikke empiri for at muslimsk innvandring i seg selv sender velgere over til høyrepopulistene. Det var ingen flukt til høyrepopulister mellom 1971 og 1975, da den pakistanske, tyrkiske og marokkanske minoritetsbefolkninga etablerte seg i Norge, og heller ingen slik trend før dette da tyrkiske og marokkanske minoriteter tidligere etablerte seg i Tyskland og Nederland, og den pakistanske etablerte seg i Storbritannia.

     Det det finns rikelig med empiri for, er at sosialdemokrater som svikter tradisjonelt politisk grunnlag sender velgerne sine ut på vandring, og hvis det ikke finns noe sterkt venstrealternativ i det aktuelle landet, blir høyrepopulistene det nærmeste nedslagsstedet. Og det gjelder like mye, eller faktisk mer, i land uten betydningsfull muslimsk innvandring, som Ungarn, Polen og Finland, enn i land hvor betydelig muslimsk innvandring har foregått, som Sverige og Tyskland.

 4. Det er godt gjort av Hollande å glede seg over valgresultatet (at Wilder forblir utenfor makten) samtidig som sosialdemokratene opplever et katastrofalt valg og en veldig lav oppslutning (nesten på lik linje med Hollandes egen oppslutning i Frankrike). Rart at ikke Hollande innser det tragikomiske i situasjonen. Man er så opptatt av å bekjempe høyrepopulismen uten man glemmer å fokusere hva man kjemper for.

 5. Jeg må innrømme at jeg er en av de som godter meg over de visnende roser. Men så bor jeg også i en by der sosialdemokratene har hatt makten altfor lenge. Med det resultat at byen er et konkursbo.

 6. Bortsett fra Eivind Reitan har jeg ikke funnet så mange kommentarer i Norge som vektlegger dette med partiet DENK som fikk 3 mandater i det nederlandske parlamentet.
  Denk er stiftet av tyrk-nederlendere som står nær Erdogans neo-ottomanske tenkning,dvs at Tyrkia og Islam skal ha makt i Europa.
  Dette var første gang det framsto et autonomt parti i Europa som kun baserte seg på innvandrervelgere og da i praksis,hovedsakelig muslimer.
  Denne suksessen for Denk vil garantert bli etterfulgt i England og andre stater hvor innvandrerbefolkningen snart blir større enn den innfødte befolkningen.
  Om få år vil de innfødtes stemmegivning begynne å bli irrelevant. Denk medvirket til å parkere vekk sosialdemokratene. Det vil høyst sannsynlig gjenta seg i de kommende årene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.