Tysklands utenriksminister avviser NATOs opprustningsmål

0

Donald Trump har kritisert europeiske NATO-land og deriblant Tyskland for å «ikke yte nok» til NATOs militærutgifter. På NATOs toppmøte i Wales i 2016 ble det vedtatt at medlemslanda skal arbeide for å øke sine forsvarsbudsjetter til 2% av bruttonasjonalproduktet. Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel fra SPD tar nå avstand fra dette målet. På et møte med NATO-kolleger 31. mars 2017 sa han at «det er totalt urealistisk å tro at Tyskland kan ha militærutgifter på 70 milliarder euro årlig».

Dette skriver DWN. Som kjent driver NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg en intens kampanje for å få medlemslanda til å drive massiv opprustning.

Og for Tysklands del ville virkelig 2% av BNP bety en enorm opprustning. Gabriel nevner tallet 70 milliarder euro. DWN har regnet på det og kommet til at med Tysklands BNP på 3.133 milliarder euro i 2016, ville 2% bli 62,67 milliarder euro. Det er også et gigantbeløp, for det må sammenliknes med det tyske statsbudsjettet, som er på 329,1 milliarder, og da blir det 19%. Enda mer urealistisk blir denne militaristiske storsatsninga når Tyskland i 2017 kommer til å bruke henimot 50 milliarder euro samlet i 2016-17 på kostnader knyttet til flyktningene.

USA og Stoltenberg krever altså at Tyskland skal bruke hver femte euro på sitt statsbudsjett på krigsforberedelser. Det er det rene vanvidd, og til slutt sprakk det altså for SPDs Sigmar Gabriel.

Til sammenlikning, skriver DWN, bruker USA 9,2% av sitt statsbudsjett på det militære og Storbritannia 6,3%.

Angela Merkel og forsvarsminister Ursula von der Leyden danser derimot fullstendig etter USAs pipe. USAs utenriksminister Rex Tillerson har gitt NATO-partnerne to måneder til å lage en opptrappingsplan for militærutgiftene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.