Tysklands utenriksminister avviser NATOs opprustningsmål

16

Donald Trump har kritisert europeiske NATO-land og deriblant Tyskland for å «ikke yte nok» til NATOs militærutgifter. På NATOs toppmøte i Wales i 2016 ble det vedtatt at medlemslanda skal arbeide for å øke sine forsvarsbudsjetter til 2% av bruttonasjonalproduktet. Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel fra SPD tar nå avstand fra dette målet. På et møte med NATO-kolleger 31. mars 2017 sa han at «det er totalt urealistisk å tro at Tyskland kan ha militærutgifter på 70 milliarder euro årlig».

Dette skriver DWN. Som kjent driver NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg en intens kampanje for å få medlemslanda til å drive massiv opprustning.

Og for Tysklands del ville virkelig 2% av BNP bety en enorm opprustning. Gabriel nevner tallet 70 milliarder euro. DWN har regnet på det og kommet til at med Tysklands BNP på 3.133 milliarder euro i 2016, ville 2% bli 62,67 milliarder euro. Det er også et gigantbeløp, for det må sammenliknes med det tyske statsbudsjettet, som er på 329,1 milliarder, og da blir det 19%. Enda mer urealistisk blir denne militaristiske storsatsninga når Tyskland i 2017 kommer til å bruke henimot 50 milliarder euro samlet i 2016-17 på kostnader knyttet til flyktningene.

USA og Stoltenberg krever altså at Tyskland skal bruke hver femte euro på sitt statsbudsjett på krigsforberedelser. Det er det rene vanvidd, og til slutt sprakk det altså for SPDs Sigmar Gabriel.

Til sammenlikning, skriver DWN, bruker USA 9,2% av sitt statsbudsjett på det militære og Storbritannia 6,3%.

Angela Merkel og forsvarsminister Ursula von der Leyden danser derimot fullstendig etter USAs pipe. USAs utenriksminister Rex Tillerson har gitt NATO-partnerne to måneder til å lage en opptrappingsplan for militærutgiftene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. 2% av brutto nasjonalprodukt er et gigantbeløp, for det må sammenliknes med det tyske statsbudsjettet, som er på 329,1 milliarder, og da blir det 19%.

  Enda mer urealistisk blir denne militaristiske storsatsninga når Tyskland i 2017 kommer til å bruke henimot 50 milliarder euro samlet i 2016-17 på kostnader knyttet til flyktningene.

  Og i tillegg fikk Merkel en faktura på hundrevis av milliarder for «forsvaret av Tyskland gjennom flere år» når hun besøkte Trump i det Hvite Hus.

  Ikke bare holder EU på å rause sammen pga flyktningeutgiftene.
  Nå holder NATO på å rause sammen også, pga av disse påtvungne rustningsutgiftene, som nesten bare USA vil tjene på, fordi USA selger 70 – 80% av de våpnene NATO bruker, og selger alle de dyreste våpensystemene.

  Det er rett og slett skjult U-hjelp til USA dette! 🙂

 2. Bra at Tyskland vil fortsette å bruke penger på mottak av krigsflyktninger framfor krigsforberedelser, ikke sant?

 3. Pkt. 1)
  Kan noen forklare meg at Tyskland i 2016 underskrev(!) en NATO avtale med et forsvarsbudsjett på 2% av bruttonasjonalproduktet, for så, nesten umiddelbart nekte for det når de blir avkrevd iht. signert avtale?

  Pkt. 2)
  Tenk på de enorme kostnadene tyskerne har spart i forsvarsutgifter på 50-60- 70 tallet.
  USA pøste inn med hjelp.

  Pkt. 3)
  For meg ser det ut som om tyskerne har brukt NATO siden krigen for hva de kunne, og nå vil de kaste loss’ og dra med seg noen ‘naboer’ et felles forsvarsopplegg?

  Tar jeg feil?

 4. I det minste er Trump «anti establishment», så da er det vel i orden at han forlanger at hele Vesten sløser bort mesteparten av pengene sine på krig for å gjøre Israel stort igjen.

 5. Holgersen er ikke sann i sine kommentarer. Poenget er at fra januar 2014 har Tyskland et militært opprustningsprogram som er helt unikt i Europa. Haukene for tysk imperialisme – Weltpolitik – ønsker seg hele 3% av BNP til militærvesenet. Det blir omkring 90 milliarder Euro.
  Med dette ønsker man å bygge en «European Defence Union» som er løsrevet fra Nato og inkluderer stater som Nederland,Frankrike,Romania,Tsjekkia og Litauen.
  Noen ganger kaller man prosjektet «Europa-Divisjon»,en europeisk arme kontrollert av Berlin. 20 000 soldater.
  Tyskland kjemper for å løsrive seg fra amerikansk politisk terror og vrir seg som en mark på kroken.
  En kan ikke gå for fort fram med sin militære Weltpolitik. Da kan en dag også Berlin bli bombet.

  • Ut fra de samme tallene vil jo 3% være ca 94 milliarder eller 28,6% av statsbudsjettet. Det er jo spinnvilt – og sier noe om den nye tyske militarismen.

  • Har du en kilde for dette Hårstad? «Haukene for tysk imperialisme – Weltpolitik – ønsker seg hele 3% av BNP til militærvesenet»

 6. «Angela Merkel danser etter USAs pipe» – ja, har hun noe valg? Er ikke Tyskland et slags lydrike under USA?

 7. Siden det skrives så mye om Irak-Syria politikk her er det merkverdig at ikke folk har fått med seg at en sentral grunn til den kraftige kurdiske militære potens er at Tyskland har levert kvalitetsvåpen i bøtter og spann til Kurderne de siste to årene. Samt militær utdannelse naturligvis.
  Tysk utenrikspolitikk gjennom 100 år er igrunnen ganske oppi dagen. Tyskland prøver seg overalt hvor det finnes olje og gass samt strategiske mineraler.
  Helt åpenbart tenker de tyske strategene at de skal ha stor innflytelse over den nye staten Kurdistan som jo hviler på olje og gass.
  Vi kan også ta med at Tyskland gikk inn i Syriakrigen på slutten av 2015 med 1200 soldater,en fregatt og Luftwaffe.Disse bedriver Zielkoordination.
  USA krever støtte fra Tyskland, men alt skal være på Trumps premisser. Her ligger det an til bråk.

 8. Info om tysk militarisme. En bemerkning til Daastøl.
  Da Tyskland med anseelig pomp og prakt erklærte at tysk tilbakeholdenhet i verdenspolitikk var over i januar 2014,skrev jeg mye om hva som skjedde der på verdidebatt.no. Der ble jeg ekskludert i januar 2017 og har forsåvidt ikke rukket å skrive mye om dette på mitt nye hjemsted: derimot.no.
  Det finnes flere webber i Tyskland som bare skriver om tysk våpenutvikling og militarisering,men det jeg holder meg med er følgende kilder:
  Magazinet Zuersts aprilnummer handler om: Aufmarsch im Osten. Die Nato provoziert Russland.
  zuerst.de
  http://www.compact-online.de
  info.kopp-verlag.de/nachrichten.html
  http://www.wsws.org

  Wolfgang Ischinger,sentral person i tysk sikkerhetspolitikk,leder den fraksjonen som fører fram ideen om 3%. Om hans virke har wsws framlagt info og er meget gode på tysk geopolitikk.

  Erdogans raseri og utskjelling av Merkel-regjeringen som nazister blir helt uforståelig om man ikke tar med at Erdogan betrakter Tyskland som en sentral militær støtte for Kurderne.
  Tyrkia var alliert med Tyskland i første verdenskrig og nøytral i andre. Forut for utbruddet av Tyrkia-Kurderkrigen hadde Erdogan og Merkel gjort avtale om at Tyskland skulle få seg en egen tyskdrevet flybase tett inntil Incirlik Airbase hvor
  det antaes at Nato har sine atomvåpen.
  Mye tyder på at Erdogan hadde sett det slik at Tyskland skulle være hans partner i utviklingen av det Neo-Ottomanske Imperiet. Føler seg ryggdolket nå.

 9. Daastøl: gå inn på http://www.wsws.org tysk side,her finner du rubrikk Deutsche Militarismus og Deutsche Aussenpolitik med artikler av Johannes Stern,Peter Schwarz og Ulrich Rippert.
  Mye om Wolfgang Ischinger som 70 år gammel er formann i Münchener Sicherheitskonferenz,en meget innflytelsesrik diplomat som har jobbet med tysk utenrikspolitikk i 45 år. Han er en slags «leder» for de som gjerne så 3% av tyske BNP til Bundeswehr.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.