Har en oljelobby overbevist Trump om å dele opp Irak?

0

Oljemannen Dick Cheney var en av aktivistene bak George Bush’s angrep på Irak i 2003. Som tidligere toppsjef i oljeserviceselskapet Halliburton var Cheney interessert i å sikre kontrollen over Iraks store olje- og gassreserver. Han lanserte til og med ideen om at USA ville gå overskudd på krigen, fordi den etter kort tid ville finansiere seg sjøl.

Nå later det til at en ny oljelobby har fått gjennomslag overfor president Trump om å fullføre den oppdelinga av Irak som George Bush innledet.

Analytikeren og skribenten Nafeez Ahmed, som har vist før at han har tilgang på pålitelig etterretningsinformasjon, skriver at han har fått tak i dokumenter som viser at et nettverk som er knyttet til det selskapet som ledet Trumps valgkamp, islamistiske opprørere, ExxonMobil og Koch-brødrene kan ha overbevist Trump om å splitte opp Irak.

The idea of breaking up Iraq is not new. It was, according to high-level sources in Jordan, actively discussed by Bush administration officials based on a vague plan brokered by Vice President Dick Cheney and Deputy Defence Secretary Paul Wolfowitz, a year before the 2003 invasion. Officials talked about engineering the sectarian partition of Iraq into three autonomous cantons for Sunnis, Kurds and Shi’as. This would, it was envisaged, make it easier for the US to control the country and access the oil-rich regions.

Planene ble aldri gjennomført, sjøl om de kurdiske områdene i Irak langt på vei fungerer som en stat i staten. Men nå ser det ut til at planene forlater skrivebordet. Ahmed skriver at arbeidet for å endelig dele Iran ledes av en organisasjon som kalles Committee to Destroy ISIS, opprettet i juliy 2016 av Sam Patten. De fikk tenketanken Hudson Institute, som er nært knyttet til Trump-administrasjonen til å produsere en rapport som sier at det er på tide å splitte opp Irak.

Rapporten har tittelen West Iraq: The Search for Leaders and Leverage, og en av hovedkonklusjonene er:

The solution may lie in strong regional autonomy for these areas, potentially leading in the long- term to an outright independent state.

Det er altså en rapport som argumenterer for å rive løs Vest-Irak og skape et slags bantustan der. Med på dette prosjektet er også Koch-brødrene som er ultrarike, og som har vært mye investert i olje. Ahmed skriver:

It so happens that through Koch Fertilizer Inc., the Koch brothers, who fund organizations associated with the Committee to Destroy ISIS, is now the world’s largest producer of nitrogen fertilizer, which relies heavily on phosphate supplies.
Despite the Koch brothers’ stated opposition to some of Trump’s policies — such as his immigration ban — fully one-third of his transition team had Koch ties.

En organisator av lobbyinga for å splitte Irak er selskapet Cambridge Analytica, som ledet valgkampen til Trump. I dokumentene hevdes det at det er oljereservrer tilsvarende over 100 milliarder fat i den vestlige Anbar-provinsen. Dette frister tydeligvis også ExxonMobil, for de er med på kjøret.

The move saw ExxonMobil siding with the Kurdish Regional Government’s (KRG) efforts to cement its autonomy from the central government: step one in the break-up of Iraq.

It turns out that former ExxonMobil executive Ali Khedery was also enrolled in the Committee to Destroy ISIS’ PR blitz promoting the partitioning of Iraq as the ultimate solution to the ongoing conflict.

Ali Khedery var tidligere ansatt i State Departmen og Pentagon, men gikk over til ExxonMobil i 2011. Han har også gitt råd til sekspets daværende leder Rex Tillerson, som nå er Trumps utenriksminister. Et av hans råd var at oljeselskapet skulle gå inn i irakisk Kurdistan, gå forbi sentralregjeringa og gjøre direkte kontrakt kurderne.

Avtalen med ExxonMobil er et viktig grunnlag for at myndighetene i Kurdistan i deres kamp for løsrivelse.

En slik «stat» blir ikke noe annet enn et USA-protektorat, og gitt situasjonen på bakken i Irak, blir det jihadistgrupper som kommer til å kontrollere denne oljeenklaven.

Nafeez Ahmed skriver det ikke, men dersom dette stemmer, passer det godt inn i USAs forsøk på å bruke den såkalte «krigen mot IS» til å bryte løs en USA-kontrollert enklave i det nord-østlige Syrial Dersom det skulle lykkes, ville irakisk og syrisk olje kunne føres ut under USAs kontroll fram til havner i Tyrkia.

RAND Corporation har lansert en delingsplan for Syria som ville bety at det opprettes en USA-kontrollert enklave som forbinder Raqqa med Mosul sørover og med Tyrkia nordover. RAND foreslår en deling av Syria der regjeringa beholder kontrollen i vest og Tyrkia kontrollen over grenseområdene i nord. RAND går videre ut fra at kurdiske YPG beholder en enklave i nordøst. Men det mest interessante er kanskje at RAND vil opprette en de facto USA-kontrollert sone rundt de nåværende IS-kontrollerte områdene ved Raqqa og Deir Ezzor.

Det tyrkiske senteret for strategisk forskning på Kaukasus, KAFKASSAMskriver:

«Hovedhensikten med denne korridoren er å bringe kurdisk olje til Middelhavet.»

Dick Cheney sa en gang til en konferanse for oljeindustrien at «Problemet er at Gud ikke har sett seg i stand til å plassere olje og gass bare der hvor det er demokratiske regjeringer.»

Men en islamsk stat kan gjøre susen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem eier franske medier?
Neste artikkelNorsk laks kan true skog og mennesker i Brasil
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).