Norsk laks kan true skog og mennesker i Brasil

0

Norsk oppdrettslaks spiser store mengder soya fra Brasil. En rapport fra Regnskogfondet og Framtiden i våre hender viser at produksjonen av soya bidrar til avskoging og store helseproblemer for lokalbefolkningen. Dette skriver Regnskogfondet på sine nettsider og fortsetter:

Norge er verdens største lakseprodusent. Lakseoppdrett blir trukket frem som et viktig bidrag til norsk økonomi, og Regjeringen ønsker nå å femdoble lakseproduksjonen innen 2050.

Framtiden i våre hender og Regnskogfondet viser i rapporten Fra brasiliansk jord til norske middagsbord at en slik vekst vil bidra til økt avskoging, mer bruk av sprøytemidler og flere konflikter med lokalsamfunn. Organisasjonene krever derfor at soyaforbruket i norsk oppdrettsindustri reduseres.

Rapporten viser at produksjon av soya i Brasil har flere problematiske sider:

  • Fører til avskoging av savanneskog og press på regnskog i regionen.

  • Beslaglegger store jordbruksareal.

  • Fordriver lokalbefolkning fra områder som skal brukes til plantasjer.

  • Bidrar til alvorlige helseskader hos arbeidere og befolkning på grunn av verdens høyeste sprøytemiddelbruk.

Tittelen på rapporten er litt beskjeden, for det er verdens middagsbord som er målet for denne satsinga. Og det er denne globaliserte matindustrien som nå altså truer mennesker og regnskog i blant annet Latin-Amerika.

Norsk oppdrettsnæring ønsker å framstå som miljøvennlig, men overgjødsling av norske fjorder og store mengder kjemikalier i kampen mot lakselus er to andre elementer i det såkalte lakseeventyret. NRK Brennpunkt satte i en reportasje i november 2016 søkelyset på enkelte sider ved norsk oppdrettsnæring som regjering og nærlig ikke er så begeistret for å snakke om.

Tidligere var norsk fiskeproduksjon en høsting av en fornybar ressurs. Oppdrettsnæringa har forandret dette totalt. Eksemplene over er typiske tilfeller av det John Bellamy Foster kaller brudd i stoffskiftet mellom natur og samfunn.

Han henter dette begrepet fra Karl Marx, som mente at kapitalismen skaper det vi kaller økologiske kriser fordi den bryter stoffskiftet mellom natur og samfunn, og på denne måten fremmedgjør samfunnet fra naturen. Men skulle nesten tro han hadde studert norsk oppdrettsnæring.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHar en oljelobby overbevist Trump om å dele opp Irak?
Neste artikkelTyrkia spionerer på tyrkere i Tyskland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).