al-Qaida med ny taktisk endring av merkevaren

0

I 2016 endret al-Qaida navn på sin filial i Syria fra Jabhat al-Nusra til Jabhat Fateh al-Sham (JFS). Men det ga ingen merkbare taktiske fordeler og nederlagene over for den syriske armeen fortsatte. I januar 2017 gjorde al-Qaida så et nytt taktisk trekk for å justere merkevaren. JFS gikk inn i fronten Hayat Tahrir al Sham (HTS). Det er en medarbeider i RAND Corporation som skriver dette. RAND er en tenketank for US Army.

Forfatteren, Colin P. Clarke, skriver a

The recent move by JFS to create Hayat Tahrir al Sham (HTS) is less a rebranding than an opportunistic attempt at expansion. This has occurred while Ahrar al-Sham — HTS’ rival and a group the West views as more moderate — is divided and weakened and as other moderate Syrian rebels are no longer receiving aid from the United States, Turkey and Saudi Arabia, on grounds that that supplies could be co-opted by groups linked to al Qaeda.

Det er nærliggende å tro at USA ønsker en slik re-branding av al-Qaida, men Clarke er tydeligvis ikke sikker på at det vil virke

The most likely scenario is that the change in nomenclature is merely an attempt to buy time and live to fight another day. Indeed, the rebranding has done nothing to slow down the group’s operations tempo of conducting attacks.

I konklusjonen på artikkelen lanserer han derimot ideen om at al-Qaida kan prøve å bli en politisk enhet i Syria, slik Hezbollah er i Libanon.

If jihadist groups linked to al Qaeda in Syria can succeed in rebranding themselves, they can take steps toward positioning themselves as political players if or when negotiations to end the civil war in Syria gain traction.

Dette framstår nærmest som en konsulentuttalelse fra RAND til al-Qaida.
Tony CartalucciLanddestroyer kommenterer dette syrlig slik:

It is ironic that while RAND cites Hezbollah as an example America’s future Al Qaeda political front may follow, Hezbollah remains a designated terrorist group by the US State Department – despite the fact that the organization serves as one of the primary fronts waging war against both Al Qaeda and its spin-off, the self-proclaimed «Islamic State.»

Geopolitically, the United States has painted itself into a corner where all options are bad options. Its various political ploys are now standing in direct contradiction of one another.

Leoparden kan kanskje skifte navn, men flekkene sine blir den ikke kvitt.

 

Forrige artikkelUSA-trusler mot tre land i Karibia
Neste artikkel«Uten frykten tror jeg ikke vi ville ha klart å få det til».
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).