Å smusse til jordas overflate

2
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

Til tross for avsløringene i fjor, fortsetter veksten i skatteparadiset Panama.

NTB melder:

Panama Papers har ikke ført til flukt fra bankene i landet. Banker forvaltet midler for over 1000 milliarder kroner i fjor, som er ny rekord. Økonomien i Panama er ventet å vokse raskest av alle i Latin-Amerika i år, med mer enn seks prosent.

Skatteparadisene er en trussel mot liv, velferd og helse for folk over hele verden – og at de fortsetter å vokse. 

Den anonyme kilden til den omfattende lekkasjen fra Panama Papers uttrykte det slik:

I 50 år har den utøvende, lovgivende og dømmende makt rundt om i verden fullstendig latt være å ta tak i de voksende skatteparadisene som smusser til jordens overflate.

I følge Gabriel Zucman, forfatter av boka Skjult rikdom, som nettopp er utgitt på norsk av Manifest forlag, er 7600 milliarder dollar gjemt vekk i skatteparadis rundt om i verden. Dette tallet er noe lavere enn det Tax Justice Network opererer med. De skriver i sin bok Skjult at det finnes mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar salta ned  i verdens skatteparadiser. Det er selvsagt vanskelig å beregne summen eksakt pga. alt hemmeligholdet. Uansett kunne disse pengene ha utrydda fattigdommen i verden.

Et typisk trekk ved kapitalismen i dag er sammensmeltinga av svart og hvit kapital, og skatteparadisene er smiene i denne prosessen. Den vellykka globale integrasjonen skjer altså ikke i EU, men i den globale kapitalismens sammenføyning av penger fra kriminell sektor (fra narko, sexhandel, menneskesmugling og skatteunndragelse osv.)  med penger fra legal sektor.

Hykleri fra DNB

DNB har kastet seg inn i kampen for et kontantløst samfunn. Begrunnelsen er at det skal hindre svart økonomi og hvitvasking. Det er rein hykleri. For det ble avslørt i Panama Papers at DNB hjalp kunder med å plassere penger i skatteparadis. Som kjent er det ingen som frakter kontanter og verdipapirer  over grensene til skatteparadisene. Alt skjer med tastetrykk.

Mange trodde avsløringene var slutten for Rune Bjerke som sjef for banken, men i Dagens Næringsliv 17/3 kommer det fram at han i 2016 fikk en lønn på 13,1 millioner. Uten pensjonskostnader medregna var lønnspakka på 8,1 millioner.

Samtidig varsler Bjerke at DNB vil halvere antall ansatte de neste fem årene.

Se også illustrerende tegnefilmer om skatteparadis:

Se også:

Les også:

https://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2016/05/18/195217558/etikkekspert-henrik-syse-er-styremedlem-i-fire-selskaper-i-skatteparadis#comment-2682060100

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Det er mange skip som er registrert i Panama, skal Panama nedlegges som skatteparadis er det mange båter som må omregistreres. I sin tid var det slik at oljeselskapenes profitt havnet i Panama. Det var lite profitt å spore på produsentleddet (feks i Midt-Østen) og på konsumentleddet (feks i USA). Fraktutgiftene ble derimot kraftig blåst opp (overfakturert) og profitten til oljeselskapene havnet dermed i Panama.

    Det har vært snakket om at USA ønsker å presse landets borgere og selskaper til å benytte seg av skatteparadiset Reno i USA. Her vil de kunne bli beskyttet av USAs myndigheter, mens skatteparadiser i andre land er usikre og ettergås av USAs myndigheter bla via FATCA ordningen. Økt mengde av skjulte penger i USA kan stimulere USAs økonomiske posisjon i verden, samtidig som USA selskaper blir mer konkurransedyktige på verdensmarkedet ved å ikke betale skatt. Det ser ut som USA benytter seg av alle typer knep for å opprettholde sin og dollarens maktposisjon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.