Trumps politikk mot udokumenterte ville koste USAs økonomi dyrt

0

Donald Trump har sagt at han skal slå ned på og utvise udokumenterte immigranter. Det ville i så fall koste USAs økonomi dyrt, ifølge en analyse fra National Bureau of Economic Research. De udokumenterte arbeiderne jobber særlig i landbruket, bygg- og anlegg og turisme. Totalt utgjør de en arbeidsstyrke på 8 millioner mennesker.

Konklusjonen på analysen er:

First, the economic contribution to U.S. GDP of the current unauthorized workers is substantial, at approximately 3% of private-sector GDP annually, which amounts to close to $ 5 trillion over a 10-year period. These aggregate estimates mask large dierences across industries and states. Unauthorized workers may be responsible for 8-9% of the value-added in Agriculture, Construction, and Leisure and Hospitality.

De udokumenterte bidrar altså med omtrent 5000 milliarder dollar til BNP over en tiårsperiode – 42.000 milliarder kroner. Bloomberg skriver at de udokumenterte arbeidernes bidrag til USAs økonomi er like stort som hele bidraget fra Massachusetts.

Veldig mye av dette arbeidet er sesongarbeid, og det er ofte hardt manuelt arbeid. I California er det 120.000 flere arbeidere i høysesongen enn i lavsesongen. (Se graf.) 10% av arbeidsstyrken i California er udokumenterte.

Trump skal få slite, for å si det mildt, for å få hjemlige arbeidere til å ta disse jobbene. Da må i så fall lønninger og arbeidsvilkår i andre sektorer bli vesentlig mye verre enn i dag. Eller som studien sier:

“natives prefer almost any labor market outcome …to carrying out manual harvest and planting labor.»

De udokumenterte tar altså stort sett jobber ingen andre vil ha, og til vilkår ingen andre ville ha godtatt. Og USA baserer en viktig del av sin økonomi på denne ekstrautbyttinga av uregistrerte arbeidere.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.