Kroatia gjør stor profitt på illegalt våpensalg til Syrias «opprørere»

0

Zagreb hadde rekordstore inntekter på salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia i 2016 – våpen alle vet var bestemt for jihadistene i Syria.  Dette skriver Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski og Jelena Svircic fra Balkan Investigative Reporting Network – BIRN.

I de første ni månedene av 2016 skal Kroatia ha solgt våpen og ammunisjon for 83 millioner euro. Kroatia var blant de første landa som solgte våpen beregnet på intervensjonskrigen mot Syria.

BIRN skriver:

The equipment was routed via Jordan – paid for by Saudi Arabia and coordinated by the CIA – along an arms pipeline worth more than one billion euros, funnelling weapons from Central and Eastern Europe.

BIRN har klart å dokumentere omfanget av denne blodhandelen:

Since December 2012 and the start of the Syrian war, Croatia exported 126 million euros ($134 million) of arms and ammunition to Saudi Arabia and 44 million euros ($47 million) to Jordan, according to UN’s Comtrade website which publishes detailed international statistics on the trade in 99 different commodities, including munitions. Prior to this, trade was virtually nonexistent.

In total, Croatia has supplied more than 6,000 tonnes of ammunition for small arms and light weapons – which likely included bullets, mortars, rockets and grenades – to the Gulf kingdom alone. This is the equivalent weight of 750 million AK-47 bullets.

Kroatiske myndigheter har aktivt forsøkt å skjule denne massive våpenhandelen gjennom å fjerne all informasjon om målene for all våpeneksport fra sine årsrapporter fra 2013 og framover.

BIRN har ikke bare dokumentert eksporten, både med dokumenter og video. De har også lykkes i å spore kroatiske våpen hos jihadistene i Syria. Da den syriske armeen befridde Øst-Aleppo og drev jihadistene ut av byen, kunne man avdekke store våpenlagre. En del av disse våpnene kom fra Kroatia.

BIRN skriver at IS og al-Nusra fikk kroatiske våpen så tidllig som i 2013. Og New York Times dokumenterte alt i maars 2013 at det var CIA som sto bak denne trekanthandelen med våpen.

With help from the C.I.A., Arab governments and Turkey have sharply increased their military aid to Syria’s opposition fighters in recent months, expanding a secret airlift of arms and equipment for the uprising against President Bashar al-Assad, according to air traffic data, interviews with officials in several countries and the accounts of rebel commanders.

Hele denne skitne trafikken for å ødelegge Syria begynner å bli ganske veldokumentert nå. Men viser norske medier oss noe av dette? Det finnes ingen journalister i Norge som gjør et arbeid av den typen BIRN gjør, enda Norge har vært med som en svært viktig finansieringskilde for det hele. Det handler om milliarder. Ingen har til nå dokumentert hva disse pengene har gått til.

 

Forrige artikkelTrumps politikk mot udokumenterte ville koste USAs økonomi dyrt
Neste artikkelHvor høy profitt før Ap sier nei til offentlig anbud?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).