Kroatia gjør stor profitt på illegalt våpensalg til Syrias «opprørere»

0

Zagreb hadde rekordstore inntekter på salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia i 2016 – våpen alle vet var bestemt for jihadistene i Syria.  Dette skriver Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski og Jelena Svircic fra Balkan Investigative Reporting Network – BIRN.

I de første ni månedene av 2016 skal Kroatia ha solgt våpen og ammunisjon for 83 millioner euro. Kroatia var blant de første landa som solgte våpen beregnet på intervensjonskrigen mot Syria.

BIRN skriver:

The equipment was routed via Jordan – paid for by Saudi Arabia and coordinated by the CIA – along an arms pipeline worth more than one billion euros, funnelling weapons from Central and Eastern Europe.

BIRN har klart å dokumentere omfanget av denne blodhandelen:

Since December 2012 and the start of the Syrian war, Croatia exported 126 million euros ($134 million) of arms and ammunition to Saudi Arabia and 44 million euros ($47 million) to Jordan, according to UN’s Comtrade website which publishes detailed international statistics on the trade in 99 different commodities, including munitions. Prior to this, trade was virtually nonexistent.

In total, Croatia has supplied more than 6,000 tonnes of ammunition for small arms and light weapons – which likely included bullets, mortars, rockets and grenades – to the Gulf kingdom alone. This is the equivalent weight of 750 million AK-47 bullets.

Kroatiske myndigheter har aktivt forsøkt å skjule denne massive våpenhandelen gjennom å fjerne all informasjon om målene for all våpeneksport fra sine årsrapporter fra 2013 og framover.

BIRN har ikke bare dokumentert eksporten, både med dokumenter og video. De har også lykkes i å spore kroatiske våpen hos jihadistene i Syria. Da den syriske armeen befridde Øst-Aleppo og drev jihadistene ut av byen, kunne man avdekke store våpenlagre. En del av disse våpnene kom fra Kroatia.

BIRN skriver at IS og al-Nusra fikk kroatiske våpen så tidllig som i 2013. Og New York Times dokumenterte alt i maars 2013 at det var CIA som sto bak denne trekanthandelen med våpen.

With help from the C.I.A., Arab governments and Turkey have sharply increased their military aid to Syria’s opposition fighters in recent months, expanding a secret airlift of arms and equipment for the uprising against President Bashar al-Assad, according to air traffic data, interviews with officials in several countries and the accounts of rebel commanders.

Hele denne skitne trafikken for å ødelegge Syria begynner å bli ganske veldokumentert nå. Men viser norske medier oss noe av dette? Det finnes ingen journalister i Norge som gjør et arbeid av den typen BIRN gjør, enda Norge har vært med som en svært viktig finansieringskilde for det hele. Det handler om milliarder. Ingen har til nå dokumentert hva disse pengene har gått til.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.