Polen vil ha mindre EU og mer USA

6

Den polske regjeringa til det nasjonalkonservative lov og rettferdspartiet PiS vil bruke brexit til å svekke sentralismen i EU. Landets grå emminense Jaroslaw Kaczynski har nesten like stor mistillit til Tyskland som til Russland, skriver DWN. I sin selvbiografi skrev han at Angela Merkel ønsker å utvikle Tyskland som «imperial makt».

Kaczynski skal ha tatt opp Polens ønske om å revidere de grunnleggende EU-avtalene med Merkel ifølge de konservative ukemagasinet Do Rzeczy.

EU-medlemskapet har så langt vært svært gunstig for Polen. Landet er største nettomottaker av EU-subsidier og forventer innen 2020 titalls milliarder i overføringer fra unionen. Det er derfor stor oppslutning om EU-medlemskapet i Polen. Men Polen ønsker ikke noen innblanding fra EU i sine indre forhold og har avvist Merkels politikk med fordeling av flyktninger.

Historisk har Polen flere ganger forsøkt å spille det anglo-saksiske kortet mot Tyskland, slik som da man i 1939 inngikk en ikke-angrepsavtale med Storbritannia. Dette er en historisk parallell som naturlig nok ikke vekker begeistring i Berlin.

I et intervju med Bild i ijuli 2016 sa Kaczynski:

What we need is less centralism. The EU treaties clearly promote an alliance of national states that, as far as possible, maintain their own responsibilities. There is no mention of a centralized state of Europe in the treaties. The EU Commission’s politicking, however, is proof of a certain allergy against this principle of national states and national responsibilities.

Concerning the common currency: today, the euro is not worth it for Poland. The reason why we survived the financial and economic crisis quite well is that we have a national currency. This will not change in the near future.

Den polske politikeren har også gått hardt ut mot de fascistiske kreftene i Ukraina. I intervjuet med Do Rzeczy uttalte han seg også om Polens østlige nabo:

«Jeg har sagt det rett ut til president Porosjenko at de kommer ikke inn i Europa med Bandera. For meg er det helt opplagt. Vi har vist stor tålmodighet, men alt har sine grenser. … I mange år har det vært en kult rundt folk som begikk folkemord mot det polske folket.»

Det var Stepan Banderas OUN som massakrerte jøder og polakker og som samarbeidet med Hitler-Tyskland og ville lære av deres metoder for å utrydde jødedommen i Ukraina. De etablerte en militia som hjalp de tyske nazistene med å identifisere og drepe jøder og polakker. Parlamentet i Kiev har utropt Bandera til nasjonalhelt og 9. april 2015 vedtok det at det deretter var disse fascistikse kreftene beskyttet av loven. Mer om dette i artikkelen: Folkemord, fascisme og førerkult i Ukraina.

Gjennom USAs utplassering av tropper i Polen har den militære alliansen mellom USA og Polen nådd et nytt nivå. Da USA rykket fram en fullt utstyrt brigade komplett med tanks, panservogner, mobilt skyts og annet militært utstyr til Polen, utløste det en euforisk stemning i Warszawa. Den polske forsvarsministeren Antoni Macierewicz erklærte at med dette var den ordenen som ble etablert på Jalta ved avslutninga av annen verdenskrig over.

For hver dag som går slår EU stadig større og djupere sprekker. Stadig flere ledere ser etter utgangen og innser at nå er det hvert land for sine interesser. Og da dukker gamle allianser og motsetninger opp igjen.

 

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

  1. Utmärkt att du tar upp detta. Det verkar vara tyst om det i tyskspråkiga media. Jag har på annat håll läst att det inom den polska högern fantiseras om att revidera gränserna österut. Vilket skapar ytterligare konflikt med Ukraina och Vitryssland. Vi verkar vara tillbaka i 30-talet. Jag har dock svårt att se att Polen den här gången både lyckas behålla det finansiella stödet från EU och samtidigt konfrontera Tyskland. Även om Storbritannien nog starkt lutar åt Polen så är även där ett ekonomiskt engagemang till Polens fördel uteslutet, det skulle ju gå tvärtemot en av intentionerna med Brexit, d v s att inte vara stor nettobetalare till EU och därmed Polen. Jag tror att även franska politiker, oavsett vem som blir president och vilket parti som vinner nästa val, har andra bekymmer än att backa upp ett nationalistiskt Polen.

  2. Hvordan gikk det feks med industrien i Polen etter at Polen ble EU-medlem, ble landet av-industrialisert og ble landet tvunget til å satse på eksport av arbeidskraft?

  3. Veldig bra. Pål! Tusen takk! Jeg antar at du har kjennskap til en dyktig politiker polsk som heter Janusz Korwin-Mikke. Han sitter i EU-parlamentet. Hans hovedoppgave siden han ble valgt var å nedlegge EU-parlamantet. Han legger ikke skjul på det og hver gang han taler, avslutter han med at han jobber for å nedlegge EU. Han har nesten ingen oppslutning i Polen pga han mener demokrati er blind spor, fordi de fleste mennesker er dumme. Bortsett fra det sier han mye fornuftig.Takk for dine fine artikler!

  4. De polsk-ukrainska historiska motsättningarna går ända tillbaka till 1917-21 då Polen lade beslag på stora västukrainska områden. Om Polen gäller för övrigt samma sak som med alla andra länder: känslomässiga sympatier med dem när de lider av utländskt/imperialistiskt förtryck (Frankrike 1940-44, Polen 1949-89, Vietnam 1954-75 mfl) ersatt med kylig objektivitet för vad de sedan tar sig för som helt självständiga stater.

  5. Interessant og bra og jeg kan lite om Polen og hva som skjer der nå. Men som artikkelen nevner så er det nok en overgripende strategi at var og en står seg selv nærmest, det litt overalt i og med den økonomiske krisen. Et scenario kan jo vare at land først går ifra ulike overstatlige eksperiment til at land splittes når «the hits….» ordentlig. Informasjons samfunnet endrer jo også samfunnshierarkier. Og polens eksport av arbeidskraft kommer nok bli alt mindre populær jo lenge tiden går hos de land som «rammes».. Det er noe som er helt sikkert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.