Prøver Obama å servere Trump en fortsettelseskrig i Syria?

0

De vestligstøttede jihadistenes nederlag i Aleppo og utkanten av Damaskus markerer en avgjørende vending i Syriaakrigen. Det er ikke bare strategiske nederlag for terroristene, men først og fremst for deres sposnorer, og da i første rekke USA.

Men det er dessverre for tidlig å si at Syriakrigen er over. Den går over i en ny fase, og det ser ut som om avtroppende president Barack Obama prøver å rigge scenen for en fortsettelseskrig som den nye presidenten vil få i fanget.

Historikeren Eric Zuesse skriver om dette på Strategic Culture Foundations nettside.

Zuesse minner om et dokument fra 2012 fra U.S. Defense Intelligence Agency (DIA) som også er omtalt på steigan.no tidligere. USA visste i 2012 at IS ville lage en stat i Syria – og så det som positivt. Der blir det varslet om muligheten for opprettelse av et «salafistisk fyrstedømme» i det østlige Syria.

“C. IF THE SITUATION UNRAVELS THERE IS THE POSSIBILITY OF ESTABLISHING A DECLARED OR UNDECLARED SALAFIST [fundamentalist Sunni] PRINCIPALITY IN EASTERN SYRIA (HASAKA AND DER ZOR), AND THIS IS EXACTLY WHAT THE SUPPORTING POWERS [U.S., Saudi Arabia, Qatar, and Turkey] TO THE OPPOSITION WANT, IN ORDER TO ISOLATE THE [pro-Russian and pro-Iranian] SYRIAN REGIME.”

Mye tyder på at det er dette vi nå kan se konturene av. Zuesse legger sammen følgende hendelser:

Bombinga av Deir Ezzor 17. september 2016 da USA og Storbritannia med viten og vilje utslettet en enhet fra den syriske hæren og på den måten hjalp IS-styreken i området.

Zuesse peker på at IS-styrkene i Mosul antakelig er gitt fritt leide av amerikanerne for å ta seg inn i det østlige Syria. Dette har han fra en tweet fra journalisten Nizar Nayouf.

Videre peker Zuesse på at den tyrkiske regjeringas planer for krigen i Mosul åpner en fluktrute for IS/Da’esh inn i Syria.

Og så kommer den «overraskende» tilbakekomsten til Palmyra av 4000 IS-krigere. Disse styrkene hadde fått muligheten til å omgruppere seg og har fått betydelige forsterkninger i form av tyngre våpen.

Så mye tyder på, konkluderer Zuesse, at president Obama nå legger opp til en fortsettelseskrig i det østlige Syria der IS skal få lage sitt kalifat og der denne krigen havner på Donald Trumps bord så snart han eventuelt overtar som øverstkommanderende.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.