Prøver Obama å servere Trump en fortsettelseskrig i Syria?

0

De vestligstøttede jihadistenes nederlag i Aleppo og utkanten av Damaskus markerer en avgjørende vending i Syriaakrigen. Det er ikke bare strategiske nederlag for terroristene, men først og fremst for deres sposnorer, og da i første rekke USA.

Men det er dessverre for tidlig å si at Syriakrigen er over. Den går over i en ny fase, og det ser ut som om avtroppende president Barack Obama prøver å rigge scenen for en fortsettelseskrig som den nye presidenten vil få i fanget.

Historikeren Eric Zuesse skriver om dette på Strategic Culture Foundations nettside.

Zuesse minner om et dokument fra 2012 fra U.S. Defense Intelligence Agency (DIA) som også er omtalt på steigan.no tidligere. USA visste i 2012 at IS ville lage en stat i Syria – og så det som positivt. Der blir det varslet om muligheten for opprettelse av et «salafistisk fyrstedømme» i det østlige Syria.

“C. IF THE SITUATION UNRAVELS THERE IS THE POSSIBILITY OF ESTABLISHING A DECLARED OR UNDECLARED SALAFIST [fundamentalist Sunni] PRINCIPALITY IN EASTERN SYRIA (HASAKA AND DER ZOR), AND THIS IS EXACTLY WHAT THE SUPPORTING POWERS [U.S., Saudi Arabia, Qatar, and Turkey] TO THE OPPOSITION WANT, IN ORDER TO ISOLATE THE [pro-Russian and pro-Iranian] SYRIAN REGIME.”

Mye tyder på at det er dette vi nå kan se konturene av. Zuesse legger sammen følgende hendelser:

Bombinga av Deir Ezzor 17. september 2016 da USA og Storbritannia med viten og vilje utslettet en enhet fra den syriske hæren og på den måten hjalp IS-styreken i området.

Zuesse peker på at IS-styrkene i Mosul antakelig er gitt fritt leide av amerikanerne for å ta seg inn i det østlige Syria. Dette har han fra en tweet fra journalisten Nizar Nayouf.

Videre peker Zuesse på at den tyrkiske regjeringas planer for krigen i Mosul åpner en fluktrute for IS/Da’esh inn i Syria.

Og så kommer den «overraskende» tilbakekomsten til Palmyra av 4000 IS-krigere. Disse styrkene hadde fått muligheten til å omgruppere seg og har fått betydelige forsterkninger i form av tyngre våpen.

Så mye tyder på, konkluderer Zuesse, at president Obama nå legger opp til en fortsettelseskrig i det østlige Syria der IS skal få lage sitt kalifat og der denne krigen havner på Donald Trumps bord så snart han eventuelt overtar som øverstkommanderende.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDa Norge betalte for sjukehus for IS-krigere
Neste artikkelTulsi Gabbard (D-HI) fremmer lov mot støtte til terrorister
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).