Et land til hårfestet i gjeld

0

Da Barack Obama avga presidenteden hadde USA en nasjonal gjeld på 10.900 milliarder dollar. 4. desember 2016 var gjelda 19.930 milliarder.

Det betyr at den vil passere 20.000 milliardermerket før Donald Trump tar over. Barack Obama vil dermed ha doblet USA nasjonalgjeld i løpet av åtte år. På det området utklasser han alle tidligere presidenter. Ja han har tatt opp like mye gjeld som alle sine forgjengere til sammen.

Det sies at statlig låneopptak vil ha en multiplikatoreffekt på økonomien. Hvis man setter denne efffekten lavt og dobler beløpet, så vil effekten være 2.350 milliarder i året i Obamas tid. Men USAs samlede BNP har samtidig ligget rundt 16.000 milliarder. Låneopptak med multiplikatoreffekt har altså utgjort 8,4% av USAs økonomi i denne perioden.
Så hvis presidenten og kongressen ikke hadde tatt opp lån, ville USA ha vært nede i den største depresjonen i hele sin historie.

Og da har man ikke regnet inn annen offentlig gjeld, selskapenes eller husholdningenes gjeld. USA er altså et land som er nede til hårfestet i gjeld.

Romerske keisere pyntet på statsbudsjettene sine gjennom å prege mynter med stadig lavere innhold av edle metaller. Obama har pyntet på sine gjennom å trykke stadig mer dollar for å betjene en stadig økende gjeld. Andre land eier 6154 milliarder dollar av USAs gjeld – av det står Kina for 1157 eller 19%.

Kan USA fortsette slik? Litt til, kanskje. Men å doble gjelda en gang til de neste åtte årene? Det høres ikke ut som en vinnerstrategi.

En stor del av USAs utgifter er såkalt «mandatory», altså de er bundet av lovvedtak, særlig til helse og sosiale utgifter. Med dagens vekst vil de bundne utgiftene overgå statens inntekter en gang mellom 2030 og 2040. Militære utgifter er den største posten på det politisk vedtatte budsjettet., nemlig 54%. Det er klart at dette er kvelende for USAs økonomi.

Demokraten Barney Frank sa i 2009:

«The math is compelling: if we do not make reductions approximating 25 percent of the military budget starting fairly soon, it will be impossible to continue to fund an adequate level of domestic activity…»

Når det nå er en diskusjon i USA om å slutte å være verdenspoliti, så er ikke det først og fremst et ideologisk spørsmål, slik man later til å tro i Europa. Det handler om harde og dystre økonomiske realiteter.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.