Obama og Merkel prøver å redde TTIP

4

Frankrikes handelsminister har erklært TTIP-avtalen død og EUs Cecilia Malmström har sagt at den er «lagt i kjølerommet», ikke minst etter signalene fra USAs påtroppende president.

Men Barack Obama og hans mest lojale europeiske vasall Angela Merkel har gjort et siste felles forsøk på å redde avtalen. (Når jeg sier at Merkel er USAs mest lojale vasall, så er det fordi hun ydmykt har funnet seg i at USA systematisk har avlyttet hennes private telefonsamtaler  og at hun etter pålegg fra Washington har sendt tyske tropper mot Russlands grense for første gang siden Hitler gjorde det.

De to har kommet med en fellesuttalelse om at TTIP-avtalen må reddes. Det gjør de vel vitende om at et stort flertall av folket både i USA og Tyskland er motstandere av avtalen. En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten omtaler uttalelsen i svært syrlig tonelag.

De to lederne «betonte at internasjonal rett og normer må respekteres over hele verden.» «Men de sa ingenting om de bruddene på folkeretten som den USA-ledede koalisjonen begår i krigene i Jemen og Syria.»
«Det framgår heller ikke hva Obama og Merkel bygger denne positive omtalen av TTIP på så lenge en uavhengig studie viser at Europa vil tape 583.000 arbeidsplasser på den.»
«USAs beste venner er demokratiene, sa Obama ifølge Reuters i Aten. Men at USAs nærmeste allierte i Midt-Østen er det islamistiske teokratiet Saudi Arabia, nevnte Obama ikke. Ei heller at Saudi Arabia finansierer tallrike islamistiske leiehærer i Syria og Irak og salafistene i Tyskland

Obama er nå en lame duck president. Hva han sier om TTIP eller andre store spørsmål har liten vekt. Og Merkel har åpenbart heller ingen autoritet på hjemmebane når det kommer til TTIP. 72% av de tyske bedriftslederne mener at TTIP-avtalen er død, skriver Die Welt, og det er ingenting Merkel kan gjøre får å få liv i den igjen.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Kan de ikke bare gjøre som Gro & Co når ikke folket mener riktig? Lage en EØTIP-avtale eller whatever name, som inneholder omtrent det samme, og så bare signere den på Kypros utenfor demokratisk innflytelse? Kan det være så innmari vanskelig, da?

    Ammatører! Hengerumper!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.