Madeleine Albright som krigsprofitør

5

En av dem som ble hentet fram for å støtte Hillary Clinton er tidligere utenriksminister Madeleine Albright. Ja, nettopp henne, hun som syntes at 500.000 døde irakiske barn var «en pris det var verdt å betale». Hun ble klappet fram av Clinton i februar 2016 for å støtte presidentkandidatens «humanistiske» utenrikspolitikk. Albright sa i den forbindelsen at «det er en spesiell plass i helvete for kvinner som ikke støtter hverandre».

Og akkurat Albright har antakelig innsideinformasjon fra helvete, så mange sivile liv hun har på samvittigheten. Albright var en av de fremste aktivistene for NATOs bombekampanje mot Jugoslavia i 1999. Hun var personlig ansvarlig for å provosere fram krigen. Den kampanjen drepte 2000 sivile, hvorav 88 barn. Den rammet over 20 sjukehus, mer enn 300 skoler, 40.000 boliger, historiske minnesmerker og sivil infrastruktur, blant annet biblioteker.

Mange av Bill Clintons tjenestemenn dro til det krigsherjede Serbia etter krigen for å gjøre business på den nasjonen de hadde skapt, Kosovo, så mange at New York Times skrev:

“So many former American officials have returned to Kosovo for business — in coal and telecommunications, or for lobbying and other lucrative government contracts — that it is hard to keep them from colliding.”

Albrights eget selskap, Albright Capital Management, gikk aggressivt inn for å sikre seg kontrollen over Kosovos telekomselskap, et kjøp som kunne ha gitt henne en profitt på 600 millioner dollar. Kjøpet ble blokkert fordi det også ville ha gitt Albright monopol på telekom i Kosovo. Men noe penger må hun da ha fått med seg som krigsprofitør. Hennes formue antas å være 10 millioner dollar.

Om ikke Albrights innsideinformasjon om helvete skulle stemme, så er det svært tenkelig at Dante Alighieri ville ha funnet en plass til henne i helvetes fjerde krets, den som er forbeholdt «De grådige, som samlet seg rikdommer», eller i sjuende krets, med «de som øvet vold mot mennesker og eiendom».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Til dagens tekst:
  BC & MA bombet utkanten av Europa: dvs. de ga flystøtte til muslimene.
  Er dette noe som også virker kjent også i dag?

  – Krigen på Balkan hadde vel sin årsak i «muslimsk multiplication».
  De «styrende» politikerne i Europa og USA har «glemt» hva demografien betyr for demokratiet.

 2. Det er kanskje viktig å understreke at hun ikke er noe unntak, hun er en del av et system. Folk er ikke klar over hvor vanlig det er at de som starter kriger, også tjener grovt på det.

  Hvis man ser litt etter, er det overraskende hvor mange politikere som dukker opp senere med feite kontrakter i landene de invaderte. Jeg kunne lage en lang liste uten noen større anstrengelser.

  Det personlige profittmotivet blir aldri nevnt, folk starter liksom bare kriger (og regimeendringer, privatiseringer osv) av nestekjærlighet og idealisme. Disse politikerne får ikke hoveddelen av byttet, men for en ambisiøs og lydig politiker er det nok smuler til å bli hva et vanlig menneske vil betrakte som søkkrik.

  (Hvor mye er en jugoslav verdt? $10 millioner/2000 = $5000 per lik)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.