New York Times: al-Qaida og de «moderate» kjemper sammen

0

New York Times har i Syria-krigen i stor grad opptrådt som et propagandaorgan for krigshaukene. Men det hender at sannheten siver inn mellom propagandaen. Slik var det med Anne Barnards siste artikler fra vest-Aleppo der innbyggerne er utsatt for daglige angrep fra al Qaida og de andre jihadistene i øst-Aleppo.

Der kommer det fram at de USA-støttede «moderate» opprørerne slåss side om side med al Qaida. Dette kommer fram nærmest i forbifarten i hennes reportasje. Dermed bekrefter også NYT at al-Qaida og de angivelig «moderate» er i koalisjon og at USA de facto er alliert med al Qaida.

Hun skriver for eksempel:

Even as Syria and Russia threatened an all-out assault on the rebel side of Aleppo, saying Friday was the last chance for people there to exit, they had been unable to put down a counteroffensive by a mix of Qaeda-linked and United States-backed insurgent groups.

Barnard lar det også komme fram at det er jihadistene som hindrer de sivile i å bli evakuert fra øst-Aleppo gjennom de humanitære korridorene som er opprett for det formålet.

Hun skriver:

We had arrived at a critical moment, as Russia said there was only one day left to pass through a corridor it had provided for people to escape eastern Aleppo before the rebel side was flattened, a corridor through which precious few had passed. The government says rebels are preventing civilians from leaving. Rebels refuse any evacuation without international supervision and a broader deal to deliver humanitarian aid.

Og igjen peker hun på at al Qaida og de «moderate» kjemper sammen:

The government says rebels are preventing civilians from leaving. Rebels refuse any evacuation without international supervision and a broader deal to deliver humanitarian aid.
Instead, they are trying to break the siege, with Qaeda-linked groups and those backed by the United States working together — the opposite of what Russia has demanded.

Denne praksisen med å nekte de sivile å evakuere blir også brukt av IS i Mosul, og da kaller USA og deres lojale medier dette med dets rette navn, nemlig å «bruke kvinner og barn som menneskelige skjold». Men når det samme skjer i Aleppo bruker man ikke det begrepet i det hele tatt, men legger ansvaret helt og fullt på Syria og Russland.

Det er dessverre liten grunn til å tro at NYT vil bli mer balansert i sin dekning av krigen, men det er grunn til å merke seg at heller ikke de klarer å hindre at virkeligheten siver igjennom. Og den virkeligheten er at det ikke er noe skille mellom de «moderate» og al Qaida. De utgjør en tett allianse, og denne alliansen får avanserte våpen og støtte fra USA og Vesten. Utenb denne støtten ville de ikke ha kunnet fortsette krigen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAssange: «Støttespillerne for Clinton Foundation bygde opp IS». Hva så med Norges rolle?
Neste artikkelMadeleine Albright som krigsprofitør
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).