Cuba har mange i fengsel, men det er noen som har flere…

0

I forbindelse med Fidel Castros død har borgerlige og reformistiske kommentatorer valgt å legge vekt på undertrykkinga på Cuba, deriblant på antallet fanger. Og visst finnes det undertrykking og visst finnes det mange fanger. Men hvis vi først skal snakke om fanger, så er det ett land som slår alle andre ned i støvlene. Tips: Det er ikke Kina, Russland eller Iran. Det er et land som ligger de borgerliges og reformistenes hjerter mye nærmere, nemlig The US of A.

La oss først se på antall fanger i forhold til folketall, nærmere bestemt fanger per 100.000 innbyggere. (Kilde: World Prison Brief)

fanger-etter-folketall

I forhold til folketallet er det altså langt flere fanger i USA enn i Cuba eller Russland.

Dessuten har USA verdens største fangebefolkning i totale tall. Av verdens 10,2 millioner fanger lever 2,2 millioner i amerikanske fengsler. Det er 22% av alle fanger i verden. (Og ingen fengsler flere kvinner enn USA.)

fengselsbefolkning verden

Det er 693 mennesker per 100.000 innbyggere i USA som sitter i fengsel, mens det er 118 i Kina – 74 i Norge.

Det er flere fanger i det amerikanske fengselssystemet enn i Stalins Gulag på dets største. Det er vel ikke så ofte våre hjemlige USA-venner nevner dette punktet. Nå må det føyes til at ikke alle disse sitter inne. «Correctional supervision» omfatter også folk som er ute på prøve. I følge Bureau of Justice Statistics var det i 2013 6.899.000 mennesker som var under correctional supervision.

Dette systemet mater seg sjøl. Store deler av fengselssystemet i USA drives av private selskaper. De gjør profitt på at det er flest mulig fanger til enhver tid. Den største av dem er Corrections Corporations of America (CCA). Om dem skriver The Huffington Post at der «innført samme forretningsmodell som Walmart».

Privatiseringa driver altså fengslingene i USA, så den store fengselsbefolkninga er ikke bare en skammens monument over et skakkjørt sosialt system den er også et direkte produkt av det økonomiske systemet i seg sjøl.

Sosiologen Bruce Western sier:

“The American prison boom is as much a story about race and class, as it is about crime control.

Kommentar: – Kjør debatt!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFT: – Elitens Marie Antoinette-øyeblikk
Neste artikkelDet året globalismen sprakk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).