Tusener i fredsdemonstrasjon i Berlin

2

8. oktober 2016 samlet flere tusen mennesker seg til fredsdemonstrasjon i Berlin. Demonstrasjonen er et forsøk på å skape en global anti-krigsbevegelse. I oppropet til demonstrasjonen tar man avstand fra rustnings- og aggresjonspolitikken slik den arter seg i Afghanistan, Irak, Libya, Syria, Jemen, Ukraina og Mali. Oppropet retter seg også mot den nyliberale økonomiske politikken som kommer til uttrykk i «frihandelsavtaler» som TTIP og CETA, mot økologisk rovdrift og ødeleggelse av livsgrunnlaget på kloden.

Man viser til at opprustninga daglig blåser vekk 4,66 milliarder dollar og at forbundsrepublikken Tyskland de neste åtte årene planlegger å øke miltærutgiftene med mellom 35 og 60 milliarder euro.

Oppropet peker på at forholdet mellom Tyskland og Russland er dårligere i dag enn det var i 1990, ved slutten av den kalde krigen. Man tar avstand fra utplasseering av NATO-styrker ved Russlands grenser, mot NATOs aggressive manøvre mot Russland som også driver Russland til å ruste opp og forberede seg på krig.

I stedet for opprustning og nyliberal økonomi krevde demonstrantene drastisk nedrustning, tilbaketrekking av Bundeswehr fra utenlandsoppdrag, stopp i våpeneksporten, forbud mot kampdroner og ingen deltakelse i NATOs opptrapping mot Russland. De krevde samarbeid og nedrustning framfor konfrontasjon og opprustning.

Oppropet og den omfattende deltakerlista finnes her.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at mer enn 5000 folk deltok i demonstrasjonen og at den var støttet av over 200 organisasjoner.

Blant talerne var Sahra Wagenknecht fra die Linke, og hennes tale finnes her.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. Godt Pål. Når skal vi få dette til i Norge? Det ser ut som alle i dette landet enten har gitt opp eller lever i sin komfortsone.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.