Det var JP Morgan som krevde grunnlovsendring i Italia

9

I desember 2016 skal det være folkeavstemning i Italia om endringer av grunnloven. Men hvorfor må grunnloven absolutt endres, hva går endringene ut på og hvem har krevd slike endringer? Dette er tema i den politiske debatten i Italia nå. Fra Beppe Grillos Femstjernersbevegelse heter det at partiet går imot grunnlovsendringene blant annet fordi det er finansbanken JP Morgan som har krevd at de gjennomføres.

renzi-jp-morgan

Er dette sant? Ja, faktisk.

Det skriver den italienske avisa Il Fatto Quotidiano:

28. mai 2013 skrev JP Morgan et dokument på seksten sider betydningsfullt nok med denne overskriften: «Justeringer i eurosonen».» Man bør absolutt lese det. På side 12 og 13 snakker dokumentet uttrykkelig om grunnlovene i europeiske land.

Dette dokumentet finnes og bør, som Il Fatto sier, absolutt studeres. Den engelske teksten sier:

At the start of the crisis, it was generally assumed that the national legacy problems  were economic in nature. But, as the crisis has evolved, it has become apparent that there are deep seated political problems in the periphery, which, in our view, need to change if EMU is going to function properly in the long run. The political systems in the periphery were established in the aftermath of dictatorship, and were defined by that experience. Constitutions tend to show a
strong socialist influence, reflecting the political strength that left wing parties gained
after the defeat of fascism.

Det er altså arbeiderklassen sterke stilling etter krigen og de sosiale innrømmelsene klassen hadde tilkjempet seg under og etter krigen, som førte til lovbestemmelser til arbeiderklassens fordel. Det er dette JP Morgan vil ha vekk.

Political systems around the periphery typically display several of the following features: weak executives; weak central states relative to regions; constitutional protection of labor rights; consensus building systems which foster political clientalism; and the right to protest if unwelcome changes are made to the political status quo. The shortcomings of this political legacy have been revealed by the crisis. Countries around the periphery have only been partially successful in producing fiscal and economic reform agendas, with governments constrained by constitutions (Portugal), powerful regions (Spain), and the rise of populist parties (Italy and Greece).

Finanseliten trenger grunnlovsendringer for å fjerne de siste lovmessige forsvarene for velferdsordninger og sosiale systemer. Og det er akkurat det grunnlovsforslagene i Italia tar sikte på å oppnå.

Naturligvis finnes det clientelismo, og visst finnes det arkaiske systemer som gjør det vankelig å få ting til å skje. Men den clientelismo som finanseliten ønsker seg er langt verre enn den som finnes i dag. De ønsker seg finanselitens uhindrede hegemoni – uten bremsende lover og protester.

Statsminister Matteo Renzi har mange ganger sagt at hans forbilde er Tony Blair, og tilsvarende har Blair hyllet ham. Tony Blair har da også tjent to millioner pund i året som «konsulent» for JP Morgan.

Så man behøver ikke være veldig konspiratorisk innstilt for å se hvorfor Blair anbefaler en mann som går inn for det lovverket arbeidsgiveren hans vil ha. Det bør også føyes til at Matteo Renzi ikke kom til makta gjennom noe valg, men gjennom en palassrevolt i Partito Democratico.

Og skal vi tippe på at det ligger en konsulentjobb i en viss amerikansk finansbank og venter på Matteo Renzi den dagen italienerne får helt ham ut av regjeringskontorene i Palazzo Chigi på Piazza Colonna i Roma?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. «Det var JP Morgan som krevde grunnlovsendring i Italia»

  Her ser vi en viktig grunn til at Italia har viltløpende korrupsjon:
  JPMorgan & co – «Med Rett Til å Skape Kaos».

  CIA har jo stort sett styrt valgene i landet siden WWII.

 2. Det er nok ikke bare J.P. Morgan som bekymrer seg over den italienske konstitusjon. I dagens Italia tar det i snitt 17 år å inndrive misligholdte lboliglån, bra for dem det gjelder, men det er hopet seg opp uinfridd gjeld for tilsammen 28 milliarder Euro, og en av Europas eldste banker, hvis blant annet Deutsche Bank og flere amerikanske banker har utstedt obligasjoner til er betydelig misligholdt. Det er i realiteten dette man blant annet søker å endre på. Denne venzianske banken forsøker nå å selge de råtne lånene (usikker på hvor mye banken alene svarer for av de 28 milliardene) i annenhåndsmarkedet for obligasjoner Noe som selvsagt ikke er en enkel sak.

 3. I Die Welt,stor tysk avis,står d.d . to artikler om Italias interne og eksterne problemer.
  Renzis folkeavstemning er neppe viktigst.Det handler om Euroens skjebne.Økonomene J.Stiglitz og H.W.Sinn spår at Italia må ut av Euroen.Fordi landets økonomi ikke leverer budsjetter etter EUs regler.Og Renzi skyver migrantkrisen foran seg.Utgiftene til de 100.000 -er nyankomne må trekkes fra i underskuddene -og/eller at utgiftene fordeles i hele EU.Renzi spiller altså det nasjonale motstandskort-mot de uvillige i resten av EU.Det er et dristig kort,når den manglende utgiftsomfordeling er årsaken til økonomenes spådommer om Euroens sammenbrudd ,eller omorganisering.Renzi spiller kortet som EU -og Euroens redningsmann,ved å forlange en skatteomfordeling som ingen tør gå til valg på,i noen av delstatene.Dette er gjennomskuelig,enda mere enn Berlusconis linedans.

  Da får vi avvente de italienske velgeres svar.Og vente -for de som ikke har sluttet med det forlengst-på at europeisk venstre innser at EU må avvikles.Om ikke ,får de kjempe videre,for Bankunion og nye hærkonstruksjoner-sammen med sosialdemokrater og indre-og ytre høyre ,både i Europa og Norge.God reise.

 4. Jeg forstår ikke dette. Man argumenterer med hvor dårlig Italia har blitt styrt, at det derfor ikke må endres noe i grunnloven. Men Renzi har da bare styrt en kort stund. Og hvis det skulle fungere slik det står her – hvordan kunne Berlusconi dominere så totalt så lenge??????

  • Italia trenger enorme endringer, men ikke disse. Italia har en mafia-stato, en stat i samrøre med mafiaen. Og Berlusconis makt er forlenget gjennom avtalene med Renzi. Men Renzis medisin var finanselitens medisin.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.