Saudi Arabia bomber med overlegg for å ødelegge Jemens matvareforsyning

0

Saudi Arabias hensynsløse krig mot det fattige nabolandet Jemen får stort sett foregå i total taushet fra de store vestlige mediene. Det finnes heldigvis noen få unntak. Den britiske avisa The Independent publiserte 23. oktober 2016 en artikkel av Robert Fisk der han viser at Saudi Arabia med vilje prøver å ødelegge Jemens matvareforsyning.

Han viser til Martha Mundi, professor emeritus fra London School of Economics, som har gransket den saudiarabiske bombinga.

Martha Mundy, emeritus professor at the London School of Economics, who is currently working in Lebanon with her colleague Cynthia Gharios, has been researching through Yemeni agriculture ministry statistics and says that the data “is beginning to show that in some regions, the Saudis are deliberately striking at agricultural infrastructure in order to destroy the civil society”.
Mundy points out that a conservative report from the ministry of agriculture and irrigation in the Yemeni capital Sana’a, gathered from its officers across the country, details 357 bombing targets in the country’s 20 provinces, including farms, animals, water infrastructure, food stores, agricultural banks, markets and food trucks.

Dette er et åpenbart brudd mot Genevekonvensjonen av 1949 som sier at:

“it is prohibited to attack, destroy, remove or render useless objects indispensable to the survival of the civilian population, such as foodstuffs, agricultural areas for the production of foodstuffs, crops, livestock…for the specific purpose of denying them for their sustenance value to the civilian population…whatever the motive…”

Krigen i Jemen føres utvilsomt i strid med internasjonal rett og krenker daglig menneskerettighetene og Genevekonvensjonene.  I denne krigen deltar USA og Storbritannia stadig mer direkte.

Og fredsprisvinner Obama har solgt våpen til hodekapperne i Ryiadh for 20 milliarder dollar mer på fem år enn Geroge W. Bush klarte på åtte år.

Saudi Arabias forbrytelser har ikke hindret landet i å bli gjenvalgt til FNs menneskerettskomité.

Og de har heller ikke stoppet strømmen av vestlige ledere som kommer for å legitimere oljediktaturet. Sist nå var det Sveriges Stefan Löfven som demonstrerte sin «feministiske» utenrikspolitikk ved å besøke Ryiadh sammen med industrikapitalisten Marcus Wallenberg og bane vei for enda mer svensk våpeneksport til Saudi Arabia.

Det at Saudi Arabia målrettet går inn for å ødelegge matvareforsyningene til nabolandet vil neppe heller føre til at de vestlige «humanistene» protesterer eller innfører sanksjoner.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet var JP Morgan som krevde grunnlovsendring i Italia
Neste artikkelSaudi Arabias forbryterske krig mot Jemen – og den totale stillheten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).